Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

3.3. Кількісна оцінка технологічної універсальності енергетичного засобу

Керуючись технологічними вимогами, що виникають при проведенні різного виду польових робіт, проведемо оцінку технологічної універсальності енергетичних засобів різної компонувальної схеми за допомогою розглянутих показників ефективності їхнього використання. Через різнохарактерність порівнюваних показників найбільш зручної є бальна оцінка. Приймемо п'ятибальну систему та піддамо аналізу універсально-просапні трактори чотирьох різних компонувальних схем (табл. 3.1).

Таблиця 3.1. Бальна оцінка технологічної універсальності тракторів різних компонувальних схем

Показник

Класик

Класик-М

Системний-3

Системний-4

аа

ап

амо

атр

ауб

0

2

5

3

2

3

3

5

4

3

4

5

3

4

4

5

5

4

5

5

Сума балів

12

18

20

24

Отримана сума балів погодиться з експертною логічною оцінкою порівнюваних тракторів по універсальності.

Контрольні запитання:

1. Показник універсальності енергетичного засобу.

2. Показник технологічного рівня енергетичного засобу.

3.Оцінка технологічної універсальності.

4. Показник ефективності використання МЕЗ в складі комбінованого агрегату.

5. Показник ефективності використання на ґрунтообробних операціях.

6. Показник ефективності використання на міжрядній обробці.

7. Показник ефективності використання на збиральних роботах.

8. Показник ефективності використання на транспортних роботах.

9. Кількісна і бальна оцінка технологічної універсальності МЕЗ.

ЛЕКЦІЯ 4. ПОКАЗНИКИ ПРОДУКТИВНОСТІ, АГРОТЕХНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТА ВАРТОСТІ ВИКОНАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

4.1. Показники продуктивності

4.2. Показники агротехнічних властивостей

4.3. Показники вартості виконання технологічного процесу

Мета: прослухав лекцію студент повинен;

знати: показники продуктивності,оглядовості з робочого місця водія, керованості, вартості виконання технологічного процесу, а також агротехнічні властивості МЕЗ ;

уміти: визначати від яких параметрів і характеристик енергетичного засобу залежить продуктивність, агротехнічні властивості,оглядовість, керованість, вартість виконання технологічного процесу.

4.1. Показники продуктивності

У якості показника продуктивності приймемо потенційну продуктивність енергетичного засобу.

Потенційна продуктивність енергетичного засобу - це продуктивність зі знаряддям такої ширини захоплення, при якій його тяговий опір дорівнює номінальному розрахунковому тяговому зусиллю трактора, а швидкість руху МТА максимальна при даній потужності двигуна, але не перевищує швидкості, установленої правилами агротехніки.

Варто особливо підкреслити, що потенційна продуктивність енергетичного засобу - це той показник, по якому розділяються між собою дві дисципліни - теорії технологічної експлуатації трактора і теорія експлуатації МТП. Потенційна продуктивність характеризує потенційні можливості енергетичного засобу, які можуть бути використані в процесі його експлуатації по-різному: залежно від характеристики агрегатованої з ним машини, вибору технологічного режиму і т.д. Ці питання ставляться до курсу експлуатації МТП.

Розглянемо залежність між потенційною продуктивністю та основними параметрами і характеристиками енергетичного засобу. Для цього використаємо добре відомі залежності з курсу теорії трактора і експлуатації машинно-тракторного парку:

(4.1)

де – потенційна змінна продуктивність; – ширина захоплення знаряддя; – номінальна швидкість трактора; – коефіцієнт використання часу зміни.

Якщо прийняти, як ми вмовилися, тяговий опір знаряддя рівним номінальному тяговому зусиллю трактора, можна записати:

(4.2)

де - питомий опір знаряддя; - коефіцієнт використання ваги: для тракторів 4К2 -, 4К4 -, гусеничні.

З вираження (4.2) слідує, що ширина захоплення конкретного знаряддя при роботі з даним питомим опором залежить від ваги трактора та коефіцієнта використання ваги, тобто від типу ходової системи або від колісної формули трактора.

Швидкість трактора можна знайти з вираження для визначення потужності . Швидкість трактора в складі агрегату варто визначати з урахуванням впливу на неї експлуатаційних факторів:

(4.3)

де - тяговий ККД трактора; - коефіцієнт можливого використання потужності двигуна; – коефіцієнт зниження швидкості трактора

де - дійсна швидкість трактора, - дійсна швидкість трактора при тяглово-динамічних випробуваннях, що відповідає значенню, при якому визначена швидкість.

Підставивши вираження (4.2) і (4.3) у формулу (4.1) одержимо:

(4.4)

З вираження (4.4) треба, що потенційну змінну продуктивність трактора можна виразити через такі його параметри, як вага трактора, енергонасиченість, тяговий ККД, коефіцієнти можливого завантаження, зниження швидкості і використання часу зміни.

Коефіцієнт використання часу зміни розраховують по залежностях, відомим з курсу експлуатації машинно-тракторного парку.

При порівнянні між собою мобільних енергетичних засобів по показниках технологічних властивостей з розгляду варто виключити складову часу зміни, що не залежать від властивостей енергетичного засобу, що відбивають втрати часу зміни по організаційних причинах, метеорологічним умовам, фізіологічним потребам механізаторів, порушенню технологічного процесу. Тоді:

(4.4)

де – сума коефіцієнтів часу зміни, що відбивають втрати часу зміни на підготовчі операції по агрегатуванню енергетичного засобу із сільськогосподарськими машинами ,технологічне обслуговування агрегату , усунення несправностей , проведення щозмінного технічного обслуговування енергетичного засобу, холості переїзди ; - число коефіцієнтів.

Розглянемо конструктивні параметри та технічні характеристики трактора, що впливають на перераховані вище коефіцієнти.

Час на підготовку МТА до роботи, що враховує коефіцієнтом , залежить від агрегатування трактора із сільськогосподарськими машинами, зручності їхнього з'єднання між собою. Сполучні пристрої повинні бути зручними для використання, без застосування при зборці (демонтажу) спеціального інструмента. Велике значення має чисельність людей, необхідних для складання агрегату.

Пристосованість енергетичного засобу до агрегатування можна проілюструвати на такому прикладі. Якщо воно складається з енергетичного та технологічного модулів (МЕЗ), то на з'єднання або роз'єднання модулів необхідно додатковий час у порівнянні зі звичайним трактором.

Час технологічного обслуговування МТА, що враховує коефіцієнтом ,найбільше істотно залежить від наявності в енергетичного засобу площадки для розміщення ємності з технологічним матеріалом, тому що запас технологічного матеріалу дозволяє скоротити час на заправлення агрегату.

Час, затрачуваний на щоденне технічне обслуговування і на усунення несправностей, визначається ступенем технічної досконалості енергетичного засобу, його технічним рівнем.

Коефіцієнт , що враховує час на холості переїзди, залежить в основному від складу агрегату та у меншій мері від параметрів енергетичного засобу. Маневреність окремо взятого трактора, оцінювана мінімальним радіусом повороту, як правило, завжди менше, ніж агрегату з однієї або декількома сільськогосподарськими машинами.