Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

4.2. Показники агротехнічних властивостей

Структура показника агротехнічних властивостей. У якості загальноприйнятих агротехнічних показників трактора використають; тиск на ґрунт , агротехнічний просвіті абрис. Перші два показники регламентовані державними стандартами.

Для повної оцінки агротехнічних властивостей енергетичних засобів цих двох показників недостатньо. Поряд з відзначеними якість роботи МТА характеризується огріхами, заїздами на рядок оброблюваних рослин та ін. Ці агротехнічні показникі в роботі МТА багато в чому залежать від вписуваємості рушіїв у міжрядді, оглядовості і керованості енергетичного засобу. Важливо врахувати також втрати врожайності залежно від площі витоптування поля рушіями. У залежності від виконуваного завдання число показників агротехнічної якості роботи мобільного енергетичного засобу може бути розширено, диференційоване або узагальнено.

Всі показники позначимо буквою з відповідним індексом унизу. В узагальненій формі показник агротехнічних властивостей енергетичного засобу можна виразити в такий спосіб:

(4.5)

де – показники відповідно тиску рушієм на ґрунт, агротехнічного просвіту, захисної зони, оглядовості з місця водія, керованості та втрати врожайності.

Показник оглядовості з робочого місця водія. Оглядовість - це сукупність параметрів машини, що характеризують можливість і умови прямого огляду (без застосування допоміжних пристроїв) об'єктів спостереження з робочого місця оператора в процесі керування машиною. Під умовами огляду розуміють наступне: тракторист повинен перебувати в постійній позі, що не створює фізичної напруженості окремим групам м'язів і органам. При цьому не виключаються періодичні рухи для спостереження за роботою агрегату позаду або збоку.

Оглядовість досить докладно розглянута в розділі «Безпека мобільних енергетичних засобів». На (рис. 4.1) схематично показані зони оглядовості з робочого місця тракториста на прикладі універсально-просапного трактора.

Рис.4.1. Зони спостереження тракториста при роботі трактора в агрегаті із силосозбиральною машиною:

1,2 – зони, використовувані для оцінки стану, рельєфу поля та границі скошеної і нескошеної ділянок; 3 – зона керування, видимість якої забезпечує сприйняття інформації про необхідність зміни або збереження напрямку руху; 4 – зона контролю, видимість якої забезпечує оцінку положення передніх коліс щодо рослин; 5 – зона розташування робочих органів; 6 – зона положення зчіпних і причіпних пристроїв; 7 – габаритна зона силосозбиральної машини; 8 – зона вивантаження технологічного матеріалу.

Показник керованості. Під керованістю розуміють здатність машини рухатися по заданій траєкторії з необхідною точністю при впливі водія на механізми керування.

Керованість, як і оглядовість, впливає на ергономічні та агротехнічні показники. Розглянемо агротехнічний аспект, тобто вплив керованості енергетичного засобу на агротехнічні показники роботи МТА.

Технологічні вимоги до керованості енергетичного засобу залежать від виконуваної операції. До основних факторів, що визначають технологічні вимоги, ставляться: характер технологічної операції, агротехнічні вимоги до якості виконуваної роботи, діапазон швидкостей руху агрегату, траєкторія руху енергетичного засобу і вимоги потоковості її відстеження, макро- і мікрорельєфу поля.

Показники технологічних властивостей енергетичного засобу, що залежать від його керованості, можна звести до наступного:

– кількість огріхів або заїздів у захисну зону, на оброблювану ділянку (рядок рослин, культура, що скошується, звалювання в борозну і ін.);

– чистота зрізу бур'яну;

– частота зрізу оброблюваних культурних рослин при міжрядній обробці;

– складність маневрування на поворотній смузі та при заїзді в борозну або в міжряддя.

Нормативними документами і технологічними картами на проведення кожної операції регламентовані показники агротехнічної якості її виконання. Значення цих показників залежать від керованості, а керованість кожного енергетичного засобу оцінюють експерти, по технічній характеристиці та виражають у балах.

Складність маневрування на поворотній смузі і при заїзді в борозну, міжряддя і т.п. найбільше вірогідно оцінювати по мінімальному радіусі повороту енергетичного засобу.

Показник втрат урожайності від витоптування частини поля рушіями енергетичного засобу визначають за методикою проф. В. А. Скотникова. Шкідливий вплив рушіїв на ґрунт, захисна зона і агротехнічний просвіт як показник якості виконуваної сільськогосподарської операції розглянути раніше.

Показник вписуваємості трактора в міжряддя характеризує відповідність колії трактора ширині міжрядь (60 і 70 см) з урахуванням захисної зони. Показник вписуваємості трактора в міжряддя визначають при наступних допущеннях: колеса розташовані симетрично щодо поздовжньої осі трактора; праве колесо трактора рухається по центру міжряддя і не заходить у захисну зону рослин. Критерієм вписуваємості служить перекриття захисної зони рослин не більше ніж на 50 мм.