Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1.3. Класифікація і типаж тракторів

Класифікація тракторів по призначенню. Залежно від призначення розрізняють промислові, сільськогосподарські, лісопромислові, лісогосподарські й меліоративні трактори. Сільськогосподарського трактори, у свою чергу, можуть бути загального призначення, універсально-просапними, спеціалізованими й малогабаритними.

Трактори загального призначення використають у рослинництві для виконання робіт загального призначення (оранка, суцільна культивація, посів, збирання кормових і зернових культур).

Основні вимоги, пропоновані до тракторів загального призначення, – високі тягові властивості, низький тиск на ґрунт і відповідність ширини колії трактора ширині захоплення плуга – обумовлені їхнім призначенням працювати в основному з ґрунтообробними машинами, що створюють високий тяговий опір, і виконувати в стислі агротехнічні строки ранні-весняні, роботи із закриття вологи при високій вологості пухкого ґрунту.

Універсально-просапні трактори призначені головним чином для оброблення просапних культур. До 60% часу їх використають на транспортних роботах, обмежено – на оранці й інших енергоємних ґрунтообробних операціях.

Основні вимоги до універсально-просапних тракторів визначаються операцією міжрядної обробки просапних культур. На них установлюється: регульована відповідно до ширини міжрядь колія ходової системи, збільшений агротехнічний просвіт, висока маневреність і гарна керованість при русі агрегату в міжряддях. Універсально-просапні трактори за умовою безпечного руху в транспортному потоці повинні мати гальмову систему із приводом на причіп і світлові прилади відповідно до вимог дорожньої безпеки.

Спеціалізовані сільськогосподарського трактори призначені для виконання робіт з оброблення й збирання окремих культур або для особливих виробничих умов. Спеціалізовані сільськогосподарського трактори класифікують: по виду оброблюваної культури – віноградниковий, буряківничий і ін.; по області застосування – гірський, болотохідний, тепличний, тваринницький і ін.

Таблиця 1.2. Співвідношення між тяговими класами і категоріями тракторів згідно міжнародних стандартів СТ СЕВ 628–85

Тяговий клас

Значення номінального тягового зусилля, кН

Стандарт ІСО

Тяговий клас

Значення номінального тягового зусилля, кН

Стандарт ІСО

0,2

Від 1,8 до 5,4

1

3

Св. 27 до 36

3

0,6

Св. 5,4 до 8

4

Св. 36 до 45

0,9

Св. 8, 1 до 12,6

2

5

Св. 45 до 54

4

1,4

Св. 12,6 до 18

6

Св. 54 до 72

2

Св. 18 до 27

8

Св. 72 до 108

У міжнародній практиці використають класифікацію колісних тракторів по максимальній тяговій потужності отриманої при випробуваннях трактора на гладкій горизонтальній і сухій бетонованій поверхні або на горизонтальній поверхні, покритою скошеною або нескошеною травою. У відповідності зі значенням тягової потужності трактори (табл. 1.3) розділені на наведені нижче чотири категорії (стандарти ІСО 730/1 і 730/3–82 ).

Таблиця 1.3. Класифікація тракторів по максимальній тяговій потужності

Категорія потужності

1

2

3

4

Тягова потужність , кВт

25

30…70

70…135

135…300

Оскільки межі значень робочих швидкостей МТА на найбільш енергоємних операціях обумовлені агротехнічними й техніко-економічними вимогами, між обома системами класифікації (по силі тяги й по тяговій потужності) існує наступний взаємозв'язок.

Прийнята в нашій країні класифікація дає більше точне подання про експлуатаційні властивості трактора, зокрема про параметри й комплекс машин, необхідних для агрегатування з даним трактором. Так, відповідно до співвідношення систем класифікацій до категорії 3 можуть бути віднесені трактори тягових класів 2, 3 і 4. Якщо керуватися тільки класифікацією по категоріях потужності, то можна прийти до неправильного висновку про те, що трактор тягового класу 2 може працювати з машинами, призначеними для агрегатування із тракторами класу 3 або 4. Можливі й інші варіанти помилкових висновків, що виключено при використанні вітчизняної системи класифікації тракторів по силі тяги.

Перспектива застосування сільськогосподарських тракторів як мобільних джерел енергії і еволюційного переходу від тягової до тягово-енергетичної концепції трактора вимагає уточнення системи класифікації.

Контрольні запитання:

1. Місце колісних та гусеничних машин в сучасному сільськогосподарському виробництві.

2. Що таке мобільні енергетичні засоби (МЕЗ)?

3. Поняття про технологічні властивості мобільних енергетичних засобів.

4. Взаємозв'язок основних технологічних показників, технічних характеристик і конструктивних параметрів мобільних енергетичних засобів.

5. Основні етапи удосконалення технологічних засобів трактора.

6. Основні етапи удосконалення автомобілів.

7. За якою ознакою класифікують трактори вітчизняного виробництва.

8. За якою ознакою класифікують трактори закордонного виробництва.

9. Яка класифікація більш точно визначає параметри і комплекс машин.