Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_maktro_s_putevoditelem.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
330.75 Кб
Скачать
  1. Малі, середні та великі економічні цикли. Теорія "довгих хвиль" м.Кондратьєва.

Економічний цикл — це сукупність постійних фаз національної економіки — розширення та скорочення обсягів виробництва. Його ще називають циклом ділової активності або кон'юнктурним циклом. Економічний цикл – обіг капіталу, який здійснюється у певний відрізок часу. В процесі обігу елементи основного капіталу зношуються. Необхідність масового поновлення фізично і морально застарілих елементів основного капіталу складає передумову для одноразових великих вкладень капіталу. Поновлення основного капіталу і становить матеріальну основу як кожного циклу, так і циклічного характеру відтворення в цілому.

Види циклів:

- короткострокові (цикли Дж. Кітчина), тривалість яких 3 – 5 років, причини – активізація на фінансових ринках;

- середньострокові (цикли Джаглера і Кузнеця), тривалість яких коливається в межах 10 – 20 років. Їх пов’язують із структурними зрушеннями в економіці та суттєвими міжгалузевими переливами капіталу;

- довгострокові, або довгохвильові (цикли Кондратьєва), їх тривалість 50 років. Відбуваються радикальні зміни в технологічній базі як національної, так і світової економіки.

«Довгі хвилі» Кондратьєва показують коливання економічної активності, що пов’язані з масштабними змінами у технологічному способі виробництва, з потрясінням усієї суспільно-економічної системи. Повторність великих циклів Кондратьєв пов’язував з особливостями основного капіталу, вкладеного у довгострокові виробничі фонди: будівлі, споруди, комунікації.

  1. Безробіття та його вимірювання.

Безробіття – це стан ринку робочої сили за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. Безробіття має циклічний характер.

Економічно активне населення – частина працездатного населення, яка пропонує робочу силу для виробництва товарів та послуг. Воно поділяється на:

1)Зайняті – особи віком 16 років і більше (а також особи молодшого віку), які:

- працювали за наймом за винагороду

- працювали без платні на сімейних підприємствах

2) Безробітні - особи віком 16 років і більше (а також особи молодшого віку), які:

- не мали роботи (доходної діяльності)

- займались пошуком роботи

- були готові поступити на роботу

Рівень безробіття – питома вага чисельності безробітних у чисельності економічно активного населення.

Рб = (Еа – З)/Еа*100%

Природне безробіття – це сума структурного (вивільнення робочої сили під впливом структурних зрушень в економіці) та фрикційного (тимчасові труднощі з працевлаштуванням) безробіття.

  1. Види безробіття.

Безробіття – це стан ринку робочої сили за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. Безробіття має циклічний характер. Фрикційне – безробіття, пов’язане з тимчасовими труднощами у працевлаштуванні – очікуванням роботи людьми, які хочуть змінити місце роботи чи професію. Структурне – викликане вивільненням робочої сили під впливом структурних зрушень в економіці, які змінюють попит на окремі професії і фахи, та пропозиції робочої сили з них. Циклічне – викликане загальним падінням виробництва, тобто тією фазою економічного циклу, яка характеризується недостатнім рівнем загальних чи сукупних витрат. Коли сукупний попит на товари чи послуги зменшується, зайнятість скорочується, а безробіття зростає. Природне безробіття – це сума структурного (вивільнення робочої сили під впливом структурних зрушень в економіці) та фрикційного (тимчасові труднощі з працевлаштуванням) безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]