Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_maktro_s_putevoditelem.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
330.75 Кб
Скачать
  1. Грошовий ринок та механізм його функціонування.

Грошовий ринок – це фінансовий ринок, на якому продають і купують короткострокові боргові інструменти, строк погашення яких менший, ніж один рік. За рівноважної відсоткової ставки ринок грошей збалансований, тобто попит на гроші та їхня пропозиція дорівнюють одне одному. Рівноважна ставка проценту – це відсоткова ставка, за якою попит на гроші та їхня пропозиція дорівнюють одне одному. Ринок грошей збалансований. За допомогою грошового ринку можна змінити пропозицію грошей, а отже і підвищити або знизити відсоткові ставку. Зміни відсоткових ставок впливають на готовність зберігати гроші, що відновлює рівновагу на грошовому ринку, вирівнюючи кількість пропонованих і потрібних грошей.

  1. Банки, їх операції та функції.

Банки выполняют роль посредников в кредитных отношениях. Привлечение временно свободных денежных средств предприятий и населения – пассивные банковские операции; предоставление этих средств предпринимателям и населению в виде ссуд – активные операции.

Банківська система становить сукупність банків, що забезпечують емісію грошей, здійснюють кредитні та розрахункові операції і надають різноманітні банківські послуги. Має два рівні: Центральний банк і система комерційних банків.

Основні функції ЦБ:

- контроль за регулюванням пропозиції грошей у країні

- емісійний центр країни

- банк уряду

- банк банків

- зберігає обов’язкові резерви комерційних банків

- виступає міжбанківським розрахунковим центром.

Функції комерційних банків:

- залучення тимчасово вільних грошових коштів

- надання кредитів

- посередництво в розрахунках і платежах

- факторингові та лізингові операції

- продаж і купівля цінних паперів

- облік векселів

- надання консультативних послуг

  1. Грошовий мультиплікатор та його роль в пропозиції грошей.

Резерви – це частина депозитів, яку банки зберігають у Центральному банку у вигляді обов’язкових резервів. Обов’язкові резерви – встановлені законом резерви в розмірі резервної норми. Надлишкові – сума, на яку фактичні резерви банку перевищують обов’язкові резерви. Резервна норма – відношення між розміром обов’язкових резервів комерційного банку та сумою поточних вкладів. У межах цих надлишкових резервів і надаються комерційними банками кредити, отже створюються гроші. Вони можуть створюватись через купівлю у населення комерційними банками державних облігацій. Усе це збільшує грошову пропозицію. Зміна резервної норми розширює або скорочує можливості кредитування. Система комерційних банків може в багато разів розширювати пропозицію грошей через багато депозитні вклади і тому здатна надавати позики, що в декілька разів перевищують надлишкові резерви. Це пояснюється тим, що банківська система не втрачає резерви, а переміщує їх від одного банку до іншого. Процес створення депозитів продовжується: кожний новий вклад і нова надана позика збільшують пропозицію грошей у національній економіці. Число, що множить депозитну базу (надлишкові резерви) банківської системи, називають банківським мультиплікатором.

Його величина є зворотно пропорційною резервній нормі та показує, яка кількість грошей створюється при відповідній величини резервної норми. m = 1/R.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]