Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_maktro_s_putevoditelem.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
330.75 Кб
Скачать
  1. Економічна ціна безробіття. Закон Оукена.

Безробіття в ринковій економіці – це стан ринку робочої сили за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. Безробіття має циклічний характер. Причини безробіття суттєво відмінні на різних етапах розвитку виробництва. Рівень безробіття (Рб) – питома вага чисельності безробітних у чисельності економічно активного населення (Еа). Цей рівень визначають за формулою:

Рб=((Еа-3)/Еа)х100. Природне безробіття – це сума структурного та фрикційного безробіття. З позиції неокласичної теорії можливість ліквідувати безробіття фактично заперечується. Неповна зайнятість багатьма економістами вважається за необхідне для гнучкості економіки. Існують також погляди про корисність безробіття для підтримання трудової дисципліни. Неповна зайнятість завдає збитків виробничому потенціалу країни. Виробничий потенціал – це реальний обсяг ВНП, який економіка здатна відтворити при відносно повному використанні ресурсів (з урахуванням природного рівня безробіття). Відомий американський економіст Артур Оукен з ясував співвідношення між рівнем безробіття і відставанням обсягу ВНП. Якщо фактичний рівень безробіття перевищує його природний рівень на 1%, то ВНП відстає на 2,5%.

  1. Соціально-економічні наслідки безробіття.

Безробіття в ринковый економіці - це стан ринку робочої сили за умов, коли пропозиція робочої сили перевищує попит на неї. Безробіття має циклічний характер. Неповна зайнятість завдає збитків виробничому потенціалу країни. Виробничий потенціал – це реальний обсяг ВНП, який економіка здатна відтворити при відносно повному використанні ресурсів (з урахуванням природного рівня безробіття). Відомий американський економіст Артур Оукен зясував співвідношення між рівнем безробіття і відставанням обсягу ВНП. Якщо фактичний рівень безробіття перевищує його природний рівень на 1%, то ВНП відстає на 2,5%.

Існують соціальні витрати виробництва. З одного боку, підприємці отримують можливість регулювати масштаби виробництва, зберігаючи і підвищуючи при цьому загальний рівень цін. З іншого боку, антикризові заходи урядів, управління попитом призводять до зростання видатків держави на соціальні потреби. Не меньший ущерб от без-цы сост. психологические издержки для человека, кот. не может найти приложение своему труду. Во время без-цы утрачиваются навыки, поэтому гос-во организует службу плановой подготовки работников и ориентации населения на нужные профессии. Например бюро трудоустройства представляет собой биржу труда.

  1. Основні напрямки державного регулювання зайнятості.

Під зайнятістю розуміють усі задіяні трудові ресурси в державі.

Уровень занятости – это выраженное в процентах отношение кол-ва занятых к экономически активному рабочему населению. Занятые – это численность работающих во всех сферах народного хоз-ва.

Основними напрямами державної політики зайнятості є:

- сприяння зайнятості населення шляхом збереження ефективно функціонуючих та створення нових робочих місць на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності;

- сприяння підготовці робочої сили, професійний склад і кваліфікаційний рівень якої відповідає потребам ринку праці;

- підтримка самостійної зайнятості населення, розвитку підприємництва;

- сприяння підвищенню якості робочої сили, розвитку системи професійного навчання кадрів упродовж усього життя з урахуванням потреб ринку праці;

- посилення мотивації до легальної продуктивної зайнятості;

- підтримка громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці;

- соціальна підтримка безробітних, зареєстрованих у державній службі зайнятості, з метою повернення їх до продуктивної зайнятості;

Бíржа прáці — установа, яка надає спеціалізовані послуги із працевлаштування громадян на ринку робочої сили. Важливим напрямом активної політики зайнятості є професійна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації працівників з метою створення сприятливих умов для широкомасштабного розгортання процесів структурної та технологічної перебудови економіки, запобігання змушеному хронічному безробіттю, розв'язання кадрових завдань, пов'язаних із раціоналізацією зайнятості.Насамперед необхідно здійснювати професійну підготовку й перепідготовку кадрів з наступним працевлаштуванням тих професійних груп працівників, які становлять основну масу безробітних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]