Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zaochnyy_IZ(1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
404.99 Кб
Скачать

3.Кейс (10 балів). Опубліковано чергову доповідь про світові інвестиції - unctad World Investment Report 2011

Основна увага в доповіді приділена прямим іноземним інвестиціям (ПІІ), що є однієї з рушійних сил світового економічного зростання.

За оцінкою ЮНКТАД, приплив ПІІ в світі в 2010 році склав 1240 млрд. дол. Це на 5% більше, ніж у попередньому році, але майже на 37% нижче рекордного рівня 2007 року і на 15% нижче середнього рівня передкризового 2005-2007 років . Таким чином, ПІІ як і раніше відстають від глобального промислового виробництва та світової торгівлі, відновилися на докризовому рівні.

У доповіді наголошується, що приплив ПІІ в країни СНД в цілому виріс в 2010 році лише незначно, хоча в найбільшу країну регіону - Російську Федерацію - він збільшився (в млрд. дол) на 4,7 (до 41,2), а в Україну - на 1,7 (до 6,5). Найбільше скорочення припливу ПІІ серед країн СНД відбулося в Казахстані - з 13,8 до 10,0, Туркменистані - з 3,9 до 2,1 і Білорусі - з 1,9 до 1,3.

На відміну від країн СНД приплив ПІІ в країни з перехідною економікою Південно-Східної Європи скорочувався третій рік поспіль. У цілому по цій групі країн зниження склало 47% і особливо сильно торкнулося Хорватії та Сербії.

Посилилась нерівномірність розподілу ПІІ, вона спостерігалася і по основних групах країн, що розвиваються. Так, у країнах Південної, Східної та Південно-Східної Азії приплив ПІІ в цілому виріс на 24% (до 300 млрд. дол), в країни Латинської Америки і Карибського басейну - на 13% (до 159 млрд. дол), тоді як у країнах Африки відбулося скорочення на 9% (до 55 млрд. дол) і в країнах Західної Азії - на 12% (до 58 млрд. дол.).

У групі розвинених країн в 2010 році відзначалося подальше скорочення припливу ПІІ в Західну Європу - на 19% (до 313 млрд. дол) і зростання в США на 49% (до 228 млрд. дол.)

Джерело: http://silrada.com.ua/show/analitic/32703

Питання:

  1. Чим пояснюється диспропорції ПІІ в країнах СНД?

  2. Які чинники вплинули на зростання ПІІ в країни Південної, Східної та Південно-Східної Азії та Латинської Америки і Карибського басейну?

Варіант 23.

  1. Аналітична записка за темою: (10 балів) «Аналіз зовнішньої торгівлі України туристичними послугами: динаміка, показники, перспективи»

  2. Тести (5 балів).

1.Якими рисами характеризується економічний союз?:

  1. усунення внутрішніх тарифів;

  2. спільний зовнішній тариф, усунення внутрішніх тарифів;

  3. вільний рух капіталів та робочої сили; усунення внутрішніх тарифів; спільний зовнішній тариф;

  4. гармонізація економічної політики; спільний зовнішній тариф; усунення внутрішніх тарифів; вільний рух капіталів та робочої сили; створення єдиної валютної системи та введення єдиної валюти.

2. Принцип, який полягає в тому, що країни-учасниці повинні встановлювати для товарів своїх партнерів по СОТ такий самий режим, як і для своїх товарів на власному ринку, називається:

  1. принципом національного режиму;

  2. принципом утворення стійкої основи торгівлі;

  3. принципом найбільшого сприяння;

  4. принципом регіональних торговельних домовленостей.

3. Ямайська валютна система в якості кінцевого засобу розрахунку використовує:

  1. золото;

  2. золото та резервні валюти;

  3. колективні валюти;

  4. долар США.

4. Який тип економічного розвитку найбільш притаманний розвинутим країнам?

  1. аграрний;

  2. індустріальний;

  3. постіндустріальний;

  4. аграрно-індустріальний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]