Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zaochnyy_IZ(1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
404.99 Кб
Скачать

2.Тести (5 балів).

1.До основних форм міжнародного поділу праці можна віднести:

  1. міжнародна спеціалізація, інтернаціоналізація науково-технічних досліджень

  2. міжнародна спеціалізація, інтернаціоналізація науково-технічних досліджень, міжнародна кооперація

  3. міжнародна спеціалізація, міжнародна кооперація

2.Головною метою ЮНСІТРАЛ є:

  1. фінансова допомога країнам, що розвиваються;

  2. погашення дефіциту платіжного балансу шляхом надання кредитів;

  3. лібералізація міжнародної торгівлі;

  4. розробка та прийняття конвенцій з міжнародного торговельного права.

3. Зростання дефіциту рахунку поточних операцій платіжного балансу зумовлює:

  1. падіння курсу національної валюти;

  2. зростання курсу національної валюти;

  3. зменшення пропозиції національної валюти.

4.Якими рисами характеризується економічний союз?:

  1. усунення внутрішніх тарифів;

  2. спільний зовнішній тариф, усунення внутрішніх тарифів;

  3. вільний рух капіталів та робочої сили; усунення внутрішніх тарифів; спільний зовнішній тариф;

  4. гармонізація економічної політики; спільний зовнішній тариф; усунення внутрішніх тарифів; вільний рух капіталів та робочої сили; створення єдиної валютної системи та введення єдиної валюти.

5.Вставити вірне визначення:

___________— засіб фінансової нетарифної торговельної політики, що полягає в просуванні товару на зовнішній ринок за рахунок зниження експортних цін нижче нормального рівня цін, який існує в цих країнах.

3.Кейс (10 балів). Hays закликає «велику двадцятку» стимулювати створення робочих місць і мобільність на ринку праці в усьому світі. Аналіз ринку праці 2011-2030 Hays / Oxford Economics

Нове дослідження компанії Hays показало, що світове населення працездатного віку збільшиться на 1 мільярд протягом наступних 20 років. Зростання відбудеться в країнах, що розвиваються, оскільки населення розвинених країн старіє.

Компанія Hays, світовий лідер в області підбору персоналу, закликала керівників держав і різних галузей по всьому світу об'єднати зусилля для боротьби з навислою загрозою у вигляді збільшеної глобальної безробіття, оскільки чисельність працездатного населення світу виразно збільшиться.

Нещодавно Hays, якою за 2010 рік працевлаштовано понад 230 000 чоловік в 30 країнах, опублікувала конструктивний звіт «Створення робочих місць у світовій економіці». Звіт передбачає, що в найближчі 20 років у всьому світі будуть спостерігатися суттєві зміни руху робочої сили та фінансів. Очікується, що працездатне населення планети за цей період збільшиться на один мільярд. Однак все це зростання припаде на країни з економікою, що розвивається.

На ринках, що розвиваються буде відзначатися період швидкої індустріалізації та будівництва інфраструктури, що потребують навичок кваліфікованих і досвідчених працівників, яких в даний час бракує на внутрішньому ринку. Подібним чином, розвиненим ринкам доведеться знайти спосіб зберегти свою конкурентну перевагу в ключових галузях, інвестуючи в спеціальності, які знадобляться в майбутньому.

Даний звіт вказує на необхідність масового переміщення кваліфікованих спеціалістів та працівників у розвинених країнах в обох напрямках. Наприклад, держави, що розвиваються потребуватимуть тисячі кваліфікованих інженерів з Америки і Європи, тоді як в цих регіонах буде гостро відчуватися нестача працівників медичної сфери, оскільки їх населення старіє. Трудовий протекціонізм призведе лише до труднощів і в підсумку зупинить зростання світової економіки.

Даний звіт показує, що світовий ринок праці буде приймати форму пісочного годинника, при цьому працівники з середньою кваліфікацією будуть витіснені з автоматизованих робочих місць. Для пом'якшення цієї тенденції главам усіх держав і компаній необхідно інвестувати в навчання людей відповідним навичкам для різних галузей на майбутнє.

Джерело: http://www.ng.ru/ideas/2011-08-10/5_geneva.html

Питання:

1.Які позитивні та негативні наслідки від міграції робочої сили можна назвати для розвинених країн? (Як з боку еміграції, так з боку імміграції).

2.Які позитивні та негативні наслідки від міжнародної міграції робочої сили можна назвати для країн, що розвиваються? (Як з боку еміграції, так з боку імміграції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]