Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zaochnyy_IZ(1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
404.99 Кб
Скачать

5. Вставте вірне визначення.

______________- це іноземна валюта, у якій центральні банки інших держав накопичують і зберігають резерви для міжнародних розрахунків по зовнішньоторговельних операціях й іноземних інвестиціях.

3.Кейс (10 балів). Загроза інвестиційного протекціонізму

За оцінкою ЮНКТАД, приплив ПІІ в світі в 2010 році склав 1240 млрд. дол.. Це на 5% більше, ніж у попередньому році, але майже на 37% нижче рекордного рівня 2007 року і на 15% нижче середнього рівня передкризових 2005-2007 років . Таким чином, ПІІ як і раніше відстають від глобального промислового виробництва та світової торгівлі і відновилися на докризовому рівні.

Лібералізація і заохочення прямих іноземних інвестицій, як наголошується в доповіді, як і раніше є домінуючими елементами в сучасній зовнішньоекономічній політиці. Проте автори визнали за необхідне попередити про посилення небезпеки інвестиційного протекціонізму.

Так, з 149 заходів інвестиційної політики, проведених у 2010 році в 74 країнах і проаналізованих в доповіді, майже третина припадає на нові обмеження і регламентації, тоді як десять років тому їх частка становила лише 2%.

Автори доповіді також підкреслюють, що політика в галузі ПІІ стає все більш взаємозалежної з промисловою політикою на національному та міжнародному рівнях.

Згідно з оцінкою ЮНКТАД, в даний час в світі налічується щонайменше 650 державних транснаціональних корпорацій (ДТНК), які мають більше 8500 зарубіжних філій по всьому світу і стають все більш важливим джерелом ПІІ. Хоча кількість ДТНК відносно мала (менше 1% всіх транснаціональних корпорацій), на них в 2010 році припадало приблизно 11% глобальних потоків ПІІ.

У доповіді спростовується поширена думка про те, що ДТНК діють в основному в нафтовій, гірничодобувної та інших сировинних галузях промисловості. За оцінкою авторів, на сировинний сектор припадає менше 9% від загального числа діючих в світі ДТНК, тоді як близько 70% з них припадає на сектор послуг (у тому числі 19% на фінансову сферу і 16% на транспорт і зв'язок) і близько 22 % на обробну промисловість.

Джерело: http://www.ng.ru/ideas/2011-08-05/5_investment.html

Питання:

  1. З якою метою країни проводять політику інвестиційного протекціонізму?

  2. Чому, на вашу думку, тенденція до проведення інвестиційного протекціонізму підсилилась останніми роками?

Варіант 24.

  1. Аналітична записка за темою: (10 балів) «Аналіз зовнішньої торгівлі України продуктами харчування: показники, динаміка, тенденції»

  2. Тести (5 балів).

1.За даними офіційного сайту Державної служби статистики України було розраховано міру залежності України від міжнародної торгівлі в 2010 році, яка склала 47,1%. Відповідно до цього показника, Україна відноситься до:

  1. високо залежних країн;

  2. середньо залежних країн;

  3. низько залежних країн.

2.До груп функцій мвф відносять:

  1. нагляд за валютою політикою країн-членів;

  2. кредитно-фінансова діяльність;

  3. технічна допомога;

  4. емісія СДР;

  5. всі відповіді вірні;

  6. всі відповіді вірні, крім «в».

3.Реекспорт – це:

  1. продаж та вивіз з країни раніше ввезених на її територію товарів, що не піддавалися обробці

  2. продаж та вивіз з країни раніше ввезених на її територію товарів

  3. продаж та вивіз з країни раніше ввезених на її територію товарів, що не піддавалися обробці взагалі або піддавалися лише частковій обробці

4. Яку угоду можна назвати формою прямих іноземних інвестицій?

  1. переказ заробітчанином заробітньої платні з Італії до України;

  2. здійснення Національним банком України валютних інтервенцій;

  3. купівля італійським ТНБ «Юнікредіт груп» українського банку «Укрсоцбанк»;

  4. перевезення українськими туристами готівкової валюти через кордон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]