Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zaochnyy_IZ(1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
404.99 Кб
Скачать

Економіка Індії

Індія в найближчі роки може обійти Китай за темпами росту економіки. У 2011-12 роках індійська економіка розвиватиметься зі швидкістю 8,75 - 9,25%. Між Делі та Пекіном давно існують відносини гострого суперництва. Китай зараз попереду, однак по декількох позиціях готовий поступитися першістю. Якщо самою багатонаселеною країною планети Індія повинна стати в середині століття, то за швидкістю розвитку економіки вона може обійти Китай вже на початку наступного року.

На думку міністра фінансів Індії в 2011-12 роках індійська економіка розвиватиметься зі швидкістю 8,75 - 9,25%. Це вище прогнозів, які були на рівні 8,6%.

У Китаї ж, економіка якого в минуле десятиліття розвивалася із середньою швидкістю 10,4%, мають намір вже цього року знизити її до помірних 7%. Ці цифри закладені в черговий п'ятирічний план розвитку країни, до розгляду якого повинні приступити члени Загальнокитайських зборів народних представників та парламент КНР.

Зараз економіка Індії в три рази менше китайської. Однак в останні роки вона стрімко розвивається. Зростання експорту в третьому кварталі поточного фінансового року (2010-11) перевищило 16%. За рівнем ВВП - 1,4 трильйона доларів - Індія зараз займає 11-е місце в світі.

Необхідно відзначити, що за підсумками 2010 року перше місце за обсягом ВВП в світі з великим відривом зайняли США (14,66 трлн. доларів). На друге місце вперше вийшов Китай (5,87 трлн), який відтіснив Японію (5,47 трлн) на третє місце. На четвертому місці Німеччина.

Джерело: http://www.ereport.ru/

Питання:

    1. Які чинники вплинули на швидкий розвиток економіки Індії?

    2. Які статті експорту є основними для Індії?

Варіант 7.

  1. Аналітична записка за темою: (10 балів) «Динаміка та фактори розвитку світової торгівлі продукцією інтелектуальної власності»

  2. Тести (5 балів).

1.Міжнародний поділ праці (МПП) здійснюється під впливом факторів:

  1. політичних, природно-географічних, соціально-економічних, науково-технічного прогресу

  2. природно-географічних, соціально-економічних, науково-технічного прогресу

  3. політичних, природно-географічних, соціально-економічних

2.Принцип, який полягає в тому, що країни-учасниці повинні встановлювати для товарів своїх партнерів по СОТ такий самий режим, як і для своїх товарів на власному ринку, називається:

  1. принципом національного режиму;

  2. принципом утворення стійкої основи торгівлі;

  3. принципом найбільшого сприяння;

  4. принципом регіональних торговельних домовленостей.

3.Який вид митного тарифу використовується при ввозі на територію країни товарів, при виробництві чи експорті яких застосовувалися експортні субсидії?

  1. антидемпінговий тариф;

  2. вартісний тариф;

  3. компенсаційний тариф;

  4. специфічний тариф.

4.Який тип економічного розвитку найбільш притаманний розвинутим країнам?

  1. аграрний;

  2. індустріальний;

  3. постіндустріальний;

  4. аграрно-індустріальний.

5.Вставити вірне визначення:

___________— кількісне обмеження експорту, що ґрунтується на зобов’язанні одного з партнерів по торгівлі добровільно обмежити або не збільшувати обсяги експорту товару, прийнятого в рамках офіційної міжурядової або неофіційної угоди про встановлення квот на експорт товару.

  1. Кейс (10 балів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]