Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

5. Гроші в сфері міжнародного економічного обороту

Специфічні грошові відносини виникають при організації міжнародних економічних відносин, коли гроші використовуються для визначення світових цін на товари і послуги як засіб для міжнародних розрахунків, а також для формування валютних резервів окремих держав і міжнародних фінансових інститутів.

Світові гроші як міжнародний засіб платежу виступають при розрахунках по міжнародних балансах: якщо платежі даної країни за визначений період перевищують її грошові надходження від інших країн, то гроші являють собою засіб платежу.

Міжнародним купівельним засобом світові гроші служать при порушенні рівноваги обміну товарами і послугами між країнами, тоді їхня оплата виробляється готівкою.

Як загальне втілення багатства світові гроші використовуються при наданні позики або субсидій одною країною іншої. У цьому випадку відбувається переміщення частини багатства однієї держави в інше за допомогою грошей.

Світові гроші використовуються при встановленні цін на зовнішньому ринку. Ціни, по яких реалізуються або здобуваються товари на зовнішньому ринку, називаються зовнішньоторговельними цінами. Формування цін на ринку здійснюється під впливом об'єктивного економічного закону відповідності попиту та пропозиції і закону грошового обігу.

Зовнішньоторгові зв’язки, міжнародні займи, надання послуг зовнішньому партнеру визвали появу світових грошей

При золотому стандарті виділялася окрема функція грошей - світові гроші.

Можливість появи функції світових грошей закладена в грошовій формі вартості. Вона виникає тоді, коли як носія грошових відносин виступають шляхетні метали, насамперед золото як засіб регулювання платіжного балансу. Умови використання золота при здійсненні міжнародних розрахунків привело до виділення функції світових грошей.

Функція «світові гроші» виникла ще в докапіталістичних формаціях, однак не одержала належного розвитку через відсутність світового ринку і нерозвиненості міжнародного кредиту. Найбільш повний розвиток ця функція одержав при капіталізмі, коли виник світовий ринок, що зв'язує між собою всі країни.

Функція „світових грошей” спочатку виконувалася золотими монетами (в період золотомонетного стандарту)

Золоті монети зверталися без обмежень, для їхнього використання в міжнародних розрахунках не було потрібно конвертації. Виходячи на світовий ринок, золоті монети, по вираженню К.Маркса «скидали свої національні мундири» і застосовувалися до платежу по вазі. К.Маркс жив в епоху золотомонетного стандарту і вказував на перераховані вище функції грошей, у тому числі і на функцію світових, стосовно до золотих монет, тобто сучасним йому грошам.

Пізніше, з розвитком форм грошей при використанні банкнот, функцію «світові гроші» стали виконувати злитки золота.

Національні гроші „знімали свої мундири” та обмінювалися для здійснення платежів на світовому ринку на золоті злитки

При переході до нерозмінного на золото грошам замість золотих злитків стали використовуватися національні валюти окремих держав, розмінні на золото (в основному долар США й англійський фунт стерлінгів), а потім нерозмінні - колективні (ЕКЮ).

Відмовлення від золота як монетарного металу, що завершився на початку 70-років ХХ століття змінив сутність функції світових грошей.

У дослідженнях багатьох економістів функція світових грошей у даний час не аналізується. Одні затверджують, що функція світових грошей збережена, але виконується замість золотих злитків лідируючими національними вільно конвертованими валютами; інші доводять, що її сучасні гроші не виконують.

На нашу думку, виділення функції світових грошей було виправдано в той час, коли існував чіткий поділ сфер внутрішнього і зовнішнього обороту грошей.

Однак у сучасних умовах розвитку процесів глобалізації економіки і використання в міжнародному і внутрішньому грошовому обігу національних валют, відбувається поступове злиття внутрішніх і міжнародного грошових обіг.

Світові гроші в даний час – це гроші, що виступають у товарообігу на світовому ринку, що є похідними від функцій грошей, що діють у внутрішньому національному грошовому обігу.

При організації світової торгівлі гроші виконують ті ж функції, що і у внутрішньому грошовому обігу: засобу порівняння вартості, засобу звертання, платежу, і нагромадження.

Гроші у функції засобу порівняння вартості використовуються при визначенні курсів валют і світових цін.

Гроші у функції засобу звертання при здійсненні міжнародних розрахунків наявними.

Гроші у функції платежу – при здійсненні міжнародних розрахунків і платежів.

Гроші у функції засобу нагромадженняпри формуванні золотовалютних резервів Центральних банків.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)