Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Гроші – це стихійно виділившийся товар з світу товарів;

Гроші – це особистий специфічний товар, виконуючий роль загального еквіваленту;

Гроші вирішили протиріччя між споживчою вартістю і вартістю, властиві всім товарам, в. т.ч. грошам

К.Маркс і його послідовники - представники класичної економічної теорії вважали, що сутність грошей як економічної категорії виражається в єдності трьох властивостей.

Наявність власної внутрішньої реальної вартості

Наявність споживчої вартості

Кристалізація мінової вартості

Єдність трьох властивостей

Однак у процесі еволюції грошей, грошового обігу, грошових систем вони утрачають свою товарну основу і з появою грошових знаків з папера виникають нові підходи до визначення сутності сучасних грошей.

2. Сутність сучасних грошей

Після демонетизації золота визначення сутності грошей як особливого товару, що виконує роль загального еквівалента, вступає в конфлікт із новими формами грошей. Однак, сучасні гроші, як і колись, - це відокремилася форма зв'язку суб'єктів ринкової економіки, форма зіставлення витрат виробництва і звертання.

По відношенню до сутності сучасних грошей в економічній літературі існують наступні концепції:

1. Прагматичне тлумачення грошей: так як кредитні, паперові гроші, нерозмінні на благородний метал, виступають в ролі вимірювача вартості, а ціноутворення здійснюється в цих грошах, то це доводить, що вони служать реальною мірою вартості товару.

2. Концепція власної вартості неметалічних грошей: гроші, не розмінні на золото, являються в сучасних умовах не представниками, а власниками внутрішньої вартості.

3. Концепція представленої вартості: сучасні кредитні гроші являються представниками сумарної вартості всіх оборачуючих на ринку товарів, перевтілюючи суспільно необхідний труд на виробництво цих товарів.

Сучасні гроші не відповідають тим вимогам, що задовольнялися золотом як монетарним металом і одночасно товаром.

1. Товар – це продукт праці, виготовлений для обміну. Сучасні гроші покликані служать посередником в товарообмінних угодах.

2. Товар – це єдність споживчої вартості і вартості. Сучасні гроші не мають цієї єдності так як не мають власної вартості, тому не можуть роль загального еквіваленту.

Так, якщо номінал золотої монети відповідав витратам праці на виготовлення цих монет, те сучасні гроші, що мають різні номінали, практично не відрізняються по витратах праці на виробництво. При цьому вартість виготовлення сучасних грошей мала в порівнянні з номіналом. Отже, сучасні гроші не мають власну вартість (але зберігають можливість застосування їхній як мінову вартість).

Це означає, що немає єдності споживчої вартості і вартості, характерного для товару.

Специфічні характеристики кредитних грошей

Наявність номінальної вартості, вказаної на грошових знаках, тобто, номінальної вартості, яка не співпадає з реальною внутрішньою вартістю того грошового матеріалу, який використовується на їх виготовлення.

Наявність реальної вартості, яка відображає витрати на виробництво грошей і їх випуск в обіг.

Наявність споживчої вартості. Споживчу вартість грошові знаки отримують в самому обігу і завдяки своєму функціонуванню підтримують її на значному рівні, який визначається станом економіки і кон’юнктурою ринку.

Характеристики економічної корисності грошей. Корисність грошей – це збереження їх купівельної спроможності. Корисність грошей залежить від надійності тої форми, в якій гроші стають ліквідними. Корисність грошей визначається наступними характеристиками: надійністю, ліквідністю, купівельною спроможністю.

Рис. 1.2. Характеристики сучасних кредитних грошей

Наявність зазначених характеристик грошей відбиває економічну силу суб'єкта (держави), що випускає (емітує) гроші, його можливість постійно підтримувати їхню купівельну спроможність, тобто здатність грошової одиниці обмінюватися на визначену кількість товарів і послуг.

Стійкість грошей залежить від суб'єктивно-психологічних факторів і визначається довірою населення до них, що виявляється в згоді людей приймати них по номінальній вартості як інструмент обміну.

Отже, сучасні гроші можуть виконувати свої функції тільки в тому випадку, якщо зберігаються властиві їм визначені властивості.

  1. Надійність – мінімальний ризик утрати результатів своєї праці.

Надійність грошей – це здатність виконувати функцію виміру вартості і бути основною одиницею всіх економічних вимірів. Надійність визначається не фізичною природою грошей, а діями керівництва і центральних банків, які здійснюють емісію

Надійність грошей, що протягом століть забезпечувалася тим, що вартість товару обмінювалася на таку вартість у грошах, сьогодні забезпечується іншим способом: надійністю банківської системи в цілому і застосовуваних нею інформаційних технологій зокрема.

2. Ліквідність грошей - це можливість у будь-який момент або протягом визначеного періоду часу перетворити гроші в будь-який вид товарів або послуг, що знадобляться власникові грошей.

Ліквідність грошей реалізується через їх здатність виконувати функцію засоби обігу і засоби платежу

Надійність і ліквідність цілком корисності грошей не визначають, для повного представлення про корисність грошей необхідно врахувати його третю властивість.

3. Купівельна спроможність грошей – це та кількість товарів і послуг, що може бути придбане за грошову одиницю в даний момент часу.

Підвищення рівня товарних цін приводить до зниження купівельної спроможності грошей, і навпаки, зниження цін зміцнює неї.

У сучасних умовах гроші, не розмінні на золото, перетворилися в кредитні гроші. Як наявні банківські квитки, так і безготівкові гроші являють собою боргові зобов'язання відповідних банків. Вони корисні і користуються попитом тільки в тій мері, у який банківська система здатна забезпечити їхнє збереження.

Зміна купівельної спроможності грошей визначається співвідношенням зміни номінальної грошової маси до зміни цін.

Сучасні гроші регулюються іншими законами в порівнянні з повноцінними. Вони звертаються, тому що володіють потребительной вартістю. Внутрішня вартість, властивому товарові-еквівалентові (золоту), трансформувалася в забезпечення, представлене сукупністю товарів і послуг, золотовалютними резервами, позичковим капіталом.

В даний час споживча і номінальна вартість грошей не гарантована і не забезпечена ні золотом, ні яким-небудь іншим товаром.

По суті справи вартість грошей, як і кредит, в основному базується на довірі. На відміну від раніше існуючої товарної форми грошей довіра до сучасних кредитних грошей визначається ступенем довіри економічних суб'єктів до банківської системи країни, грошово-кредитній політиці держави, тим, якою мірою усі ланки і рівні банківської системи виконують властиві їм функції.

Сучасні гроші – універсальний вимірювач, своєрідний інструмент для порівняння вартостей різноманітних товарів друг з другом. Із загального еквіваленту, тобто міри вартості товарів, гроші перетворюються в посередника при обміні товарів і засоби для погашення боргів

При такому визначенні грошей вони зберігаються як необхідний елемент господарського механізму.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)