Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

1.4. Роль грошей

Гроші є невід'ємним атрибутом ринкової економіки. Без них неможливо подальший розвиток товарних відносин. В умовах ринкової економіки вони опосредуют широке коло економічних і соціальних відносин. Тому важливо розглядати гроші як сукупність економічних відносин, що мають прямий і зворотний зв'язок із процесом суспільного відтворення. Процес відтворення починається з виробництва, куди попадають товари, уже маючи ціну.

Особливо важливе визначення ролі грошей у сучасних умовах становлення національної економіки. Тому що грошовий обіг опосредует оборот валового внутрішнього продукту, стійкість грошей винятково важлива.

Якщо гроші ефективно виконують свої функції, це сприяє більш повному використанню наявних виробничих потужностей і трудових ресурсів в економіці.

Роль грошей визначає ступінь реалізації суспільством вимог їхніх об'єктивних функцій. Ускладнення економічних процесів у ринкових умовах сприяло більш ефективному використанню різних економічних категорій як додаткові фактори й інструментів для ефективної реалізації всіх достоїнств і переваг грошей як економічної категорії (мал. 1.2).

Г

Р

О

Ш

І

Ц

І

Н

А

Функція співставлення вартості

Функція обліку, інформаційна

Емісійна та трансформаційна функції

Засіб обігу

БАНК

Засіб платежі

КРЕ-ДИТ

Перерозподільча функція

Розподільча функція

Засіб накопичення

ФІНАН-СИ

Рис. 1.3. Взаємозв'язок функцій грошей з іншими економічними категоріями і банками

Роль грошей у функції засобу порівняння вартості. Виконанню грішми вимог цієї функції сприяє інша економічна категорія - ціна (дією своїх специфічних функцій: облікової й інформаційної).

Зазначені функції ціни, поєднуючи з об'єктивними вимогами економічної категорії грошей, сприяють оцінці товарів, активів і послуг у грошах. Оскільки гроші виступають як посередника в обміні і мають властивість обмінюватися на будь-який інший товар, те їхня мінова вартість служить вимірником вартості одних товарів стосовно інших.

Цінність товарів або послуг, вимірювана у визначеній кількості грошових одиниць, і називається ціною.

При всієї дискуссионности питання про вимір цінності товару в грошах важливо при визначенні ролі грошей в умовах ринку враховувати теоретичні основи ціноутворення, що відбивають взаємозв'язок ціни з грішми.

- формування цін товарів відбувається внаслідок їх при рівняння один до одного в ході розвитку товарно-грошового обміну;

- встановлення цін на продукцію без використання грошей як засобу вимірювання вартості неможливо;

- ціна має верхню і нижню границі відхилення від вартості;

-відхилення ціни від вартості дає можливість перерозподілити національний доход між окремими галузями економіки. При цьому можливо як стимулювання виробництва, так і його обмеження з урахуванням умов виробництва

Завдяки функції грошей як міри порівняння вартості в процесі обміну установлюються вартісні пропорції між усіма товарами і, що особливо важливо, між товарами, зв'язаними з виробництвом. Пропорції звичайно формуються протягом тривалого часу узгодження вартостей різних товарів з їхніми цінами і з урахуванням співвідношення між попитом на товари і їхню пропозицію. Відносну стійкість цінових пропорцій можна вважати базою для того, щоб функція порівняння вартостей могла виконуватися найбільше ефективно.

У процесі виробничої діяльності окремих суб'єктів, що хазяюють, гроші сприяють посиленню зацікавленості в розвитку і підвищенні ефективності виробництва, ощадливому використанню ресурсів. За допомогою грошей визначається загальна величина витрат і результатів виробництва. Майнова відособленість товаровиробників і їхня можливість здійснення витрат у рамках наявних грошових ресурсів підсилює і їхня зацікавленість у розвитку виробництва , а саме витрат.

Роль грошей у першій функції виявляється в можливості враховувати витрати праці, контролювати фінансову і господарську діяльність підприємств і організацій незалежно від форми власності.

Облік і оцінка різних показників у грошовому вирахуванні, є обов'язковою передумовою введення статистики, бухгалтерського, фінансового й управлінського обліку. Як уже було сказано, вимір цінності товарів у грошах взаємозалежно з іншою економічною категорією – ціною – і тільки тісний взаємозв'язок функцій грошей і ціни (облікова й інформаційної) дозволяє визначити роль грошей і розробляти заходу для її підвищення.

Роль функції грошей як засобу звертанні. При аналізі ролі цієї функції необхідно враховувати її взаємозв'язок з можливістю банків регулювати грошовий обіг. Це порозумівається тим, що цільова настанова цієї функції грошей складається в безпосередньому обміні грошей на товари, а необхідна умова такого обміну укладено в постійному перебуванні необхідної маси грошей у звертанні, що, як відомо, регулюють банки, виконуючи емісійну функцію.

Конкретна реалізація цієї функції виявляється в розрахунках готівкою за товари в момент їхнього придбання.

При виконанні грішми функції засобу звертання і підтримки на ринку стабільності, дуже важливо, щоб у проведених угодах обсяг платоспроможного попиту відповідав пропозиції товарів. Дотримання такої вимоги диктується прагненням запобігти затримці реалізації товарів у зв'язку з недостатністю засобів звертання, а також можливістю необґрунтованого росту цін і впливу штучного перевищення платоспроможного попиту над пропозиціями товарів.

Саме тому постачання обороту необхідною масою грошових квитків здобуває велике значення. Отже, банківська система на чолі з Центральним банком, виконуючи функцію регулювання грошового обігу, сприяє ефективному виконанню ролі грошей у функції грошей як засобу звертання.

При оплаті цінностей, що здобуваються, або зроблених послуг, покупець контролює рівень цін і якість товарів і послуг. Це змушує виробників знижувати ціни і підвищувати якість своєї продукції, що також спрямовано на підвищення ефективності виробництва і, відповідно, сприяє підвищенню ролі грошей у цій функції.

Роль грошей як засобу платежу виявляється в опосередкуванні руху товарів, капіталу і кредиту. Гроші в цій функції використовуються ідеально і реально для погашення різного роду зобов'язань, що виникають перед: державою, банками, різного рівня бюджетами і цільовими фондами.

Розвиток кредитних відносин і технологій банківської справи привело до того, що цю функцію гроші виконують у тісному переплетенні і взаємодії з перерозподільною функцією кредиту і розподільною функцією фінансів.

За допомогою грошей відбувається утворення, розподіл і перерозподіл національного доходу через державний бюджет, податки, позики й інфляцію.

Оскільки функція грошей як засобу платежу в остаточному підсумку виникає при розбіжності в часі між оплатою товару і його одержанням, для виконання цієї функції грошей необхідна стабільність їхньої купівельної спроможності.

Роль грошей у функції засобу нагромадження. Виконанню цієї функції грошей і підвищенню її ролі в економічних відносинах сприяють трансформаційна (посередницька) функція банків і інших фінансових посередників, а також такі економічні категорії як зарплата, податки і прибуток у ринковій економіці.

Роль грошей значно збільшується при наявності розвитого фінансового ринку, якому довіряють суб'єкти ринку, у т.ч. населення. Інститути фінансового ринку акумулюють заощадження і перетворять них в інвестиції для бізнесу. Повертаються заощадження населення з відсотками, що сприяє збільшенню заощаджень населення і, відповідно, збільшує роль грошей у цій функції.

Важливу роль грають гроші в економічних взаєминах з іншими країнами в умовах ринкової економіки. Зовнішня торгівля впливає на ринки товарів і послуг через експорт і імпорт. Гроші використовуються для розрахунків по експорті й імпортові, визначення прибутковості по цимим операцій, що відбивають у торговельному балансі.

Зовнішньоекономічні зв'язки впливають на національний кругообіг грошей у виді міжнародних кредитів, позик фінансової допомоги від міжнародних фінансово-кредитних інститутів.

При аналізі ролі грошей у ринковій економіці дослідження варто розділити на якісний і кількісний аспекти.

Якісний аспект визначається:

- специфікою реалізації товарів у грошовій формі: використання грошей у відмінності від бартеру спрощує, прискорює і розвиває товарні відносини;

- наявністю грошей, тому що грошові відносини позитивно впливають на розвиток суспільства;

- процесами економії витрат: виробляється і споживається стільки, скільки необхідно, а надлишки можна зберегти в грошовій формі (тезаврація) або в позичковому капіталі;

- перетворенням грошей у капітал або самозростаючу вартість;

- гроші сприяють розвиткові конкуренції, тому що підрахунок і аналіз економічних показників створює можливість стимулювати ефективність виробництва.

Кількісний аспект ролі грошей:

- зміна кількості грошей впливає на ціну, а відповідно в цілому на економіку, виробничі процеси, на споживачів і виробників;

- держава і Національний банк України, використовують для керування економікою такі кількісні інструменти, обумовлені за допомогою грошей, як валютні курси, ціни, курси цінних паперів, відсотки по позичках;

- розрахунок показників ефективності в кількісному (грошовому) вираженні характеризує використання зазначених інструментів, що сприяє розвиткові інвестицій, економіки держави.

Підвищення ефективності економіки, як правило, обумовлює проведення заходів щодо посилення ролі грошей. Для цієї мети першорядне значення мають процеси подолання інфляції і стабілізації господарського середовища, розширення сфери застосування грошей, удосконалювання організації їхнього звертання, послідовне ув'язування грошової маси з потребами промислового обороту.

Для послідовного посилення ролі грошей в підвищенні ефективності розвитку економіки необхідні обґрунтовані міри по забезпеченню грошового обігу платіжними засобами в відповідності з потребами в них, а також міри по досягненню стійкості національної грошової одиниці, виражене в її зовнішній купівельній стабільності

Велике значення має аналіз ролі грошей у сучасних умовах розвитку економіки України. Тому що грошовий обіг опосередковує оборот валового внутрішнього продукту, стійкість грошей винятково важлива. Якщо гроші ефективно виконують свої функції, це сприяє більш повному використанню наявних виробничих потужностей і трудових ресурсів. Навпроти, якщо грошова система не стабільна, виникає значна інфляція, що утрудняє економічний розвиток і стає додатковою причиною негативних коливань рівня виробництва і зайнятості, росту цін, викликає зниження доходів населення. Отже, теоретичні дослідження ролі грошей і використання рекомендацій з її підвищення мають значення для національної економіки.

Питання для самоконтролю

  1. Що відноситься до безпосередніх передумов появи грошей?

  2. Які переваги грошового обміну товарів і послуг над товарним?

  3. Охарактеризуйте еволюцію форм вартості.

  4. У чому складаються особливості золотих грошей?

  5. Які недоліки мали гроші у формі злитків?

  6. Що являють собою повноцінні гроші?

  7. Що являє собою білонна монета?

  8. Чим обумовлена можливість функціонування в звертанні білонної монети?

  9. Чому стала можливим поява в звертанні грошових знаків без повного забезпечення дорогоцінними металами?

  10. Коли був здійснений відхід від конвертованості паперових грошових знаків у грошовому обігу більшості країн?

  11. Що означає процес демонетизації золота?

  12. У чому сутність і відмінності паперових і кредитних грошей?

  13. Яким законам підлеглий оборот кредитних грошей?

  14. Що таке класична банкнота і яких характерних ознак вона володіє?

  15. Які особливості характерні для обороту класичної банкноти?

  16. Що таке сучасна банкнота і яких характерних ознак вона володіє?

  17. Що являють собою депозитні гроші й у чому їхня відмінність від електронних?

  18. У чому виявляється функція грошей як порівняння вартості?

  19. Що таке ціна і під впливом яких факторів вона формується?

  20. Що таке масштаб цін і в чому його відмінність в умовах функціонування повноцінних і неповноцінних грошей?

  21. У чому виявляється функція і роль грошей як засіб звертання?

  22. У чому особливості функціонування грошей як засобу платежу?

  23. У чому відмінність функції і роль грошей як засіб звертання і засоби платежу?

  24. У чому виявляється функція і роль грошей як засіб нагромадження?

  25. Що являє собою і яка роллю функції грошей як засіб утворення скарбів?

  26. Яким образом гроші виконують свої функції в економічних взаєминах з іншими країнами?

Тести

  1. Кредитні гроші:

а) емітуються банком для фінансування бюджетного дефіциту;

б) не зв'язані з потребою обороту в грошах;

в) примусово вводяться в оборот;

г) тісно зв'язані з потребою обороту в грошах.

  1. До якої форми грошей відносяться грошові знаки, що випускаються в звертання з метою покриття державних витрат?

а) кредитні гроші;

б) паперові гроші;

в) депозитні гроші;

г) електронні гроші.

  1. Паперові гроші – це знаки вартості:

а) які виготовлені з папера;

б) які емітуються відповідно до потреби обороту в грошах;

в) які емітуються для покриття бюджетного дефіциту;

г) які існують у наявній формі.

  1. Характерною ознакою сучасної банкноти є:

а) випуск емісійним банком замість комерційних векселів;

б) відсутність внутрішньої вартості;

в) обов'язковий обмін на золото;

г) подвійне забезпечення.

  1. Перевагою банкноти в порівнянні з векселем є наступне:

а) терміновість зобов'язання;

б) зв'язок з конкретною торговельною операцією;

в) приватна гарантія капіталом підприємців;

г) суспільна гарантія Центрального банку.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)