Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

1.3. Функції грошей

Вивчення грошей як економічної категорії традиційно включає аналіз наступних складових: сутності, функцій і ролі грошей в економіці.

Сутність грошей як економічної категорії виявляється в їхніх функціях, що виражають внутрішню основу, зміст грошей.

Функції реалізуються при участі людей – звідси і визначається роль грошей як інструмента економічних відносин у суспільстві.

У зв'язку з тим, що сутність грошей по-різному розуміється сучасними теоретиками, сьогодні не існує єдиної думки з приводу числа і змісту їхніх функцій. Наприклад, П.Самуэльсон вважав, що для грошей характерні дві основні невід'ємні функції – засіб обміну і рахункової одиниці. М.Фридман також визнавав двох функцій грошей – рахункової одиниці і засобу звертання.

Сучасні економісти, наприклад А.Харріс, виділяють три основні функції грошей: засіб обміну, міри вартості (вимірювальний інструмент для угод) і засіб заощадження або нагромадження багатства.

У марксисткою теорії грошей на додаток до зазначеного виділяються ще дві функції: засіб платежу і світові гроші.

К.Маркс. Гроші виконують п’ять функцій: міру вартості, засоби обігу, засоби платежу, засоби накоплення, світові гроші

Функція виражає основне призначення економічних законів, що діють у визначеній сфері економічних відносин. Тому кожна функція виступає не застиглою формою вираження грошових відносин, а відбиває динамічний процес удосконалювання, що розвивається, і збагачення цих відносин якісними змінами. Ступінь розвитку тієї або іншої функції відбиває у властивій їм формі етапи розвитку суспільного виробництва, а також змінився зміст економічних явищ. Демонетизація золота вплинула не тільки на сутність грошей, але і на функції, виконувані ними. Найбільше змінилися дії таких функцій як міри вартості, засобу заощадження скарбів і світових грошей.

1. Функція грошей як засіб порівняння вартості

В даний час у сучасних економістів немає єдиної думки з приводу сутності цієї функції, її місця в економічних відносинах, а відповідно і щодо її назви. Найбільше часто використовувані назви цієї функції: міра вартості, масштаб цін, рахункові гроші, засіб установлення вартісних пропорцій.

Сутність цієї функції не можна зрозуміти у відриві від процесу виробництва, куди вступають товари, уже маючи ціни: на внутрішньому ринку – національні ціни, на зовнішньому - світові.

Гроші в функції сумірність вартості забезпечують вираження і вимірювання вартості всіх товарів, але основу для виконання цієї функції гроші створює інша економічна категорія – ціна

Створена вартість породжує функцію грошей порівняння вартості і виявляє себе в ціні товару тільки на основі даної функції.

Ціна товару формується на ринку, і при рівності попиту та пропозиції на товари вона залежить від: вартості товару і величини вартості самої грошової одиниці.

Ця функція в процесі розвитку суспільних і грошових відносин перетерпіла ряд змін. Специфіку її прояву можна визначити різною вартістю грошей до демонетизації золота і після.

Перший період – до демонетизації золота - при використанні золотих монет і вільного розміну паперових грошей на золото – гроші виконували функцію міри вартості, тому що вони мали власну вартість і були загальним еквівалентом.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)