Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Danilenko.doc
Скачиваний:
404
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
849.41 Кб
Скачать

5.4. Феномен дизайну Італії

Розглянемо цей феномен за матеріалами Г. Кур'єрової [42 ], де його виразно виявле­но. Показовими є дві цитати, котрі вона спочатку наводить: «Історія італійського дизай­ну ще дуже коротка... Хтось зазначив, що скоріше треба казати не про історію, а про передісторію, оскільки лише нещодавно ми увійшли у фазу відносної зрілості. Насправ­ді історія італійського дизайну зводиться до останніх двадцяти років, якщо навіть не до ще коротшого періоду. Так писав на початку 1970-х років П.Фосфаті у книзі «Дизайн Віталії: 1945-1972».

На початку ж 1980-х років вийшла книга італійських дослідників під керівництвом В.Греготті «Дизайн промислової продукції. Італія: 1860-1980». Уже з однієї лише назви видно, наскільки далеко в глибину історії відсунулася нижня хронологічна межа італій­ського дизайну-V чому ж його характерність та який його внесок до надбань проектно-художньої культури XX століття?

70

Щоб це зрозуміти, треба поглянути на Італію попереднього періоду. Вона об'єднала­ся в єдину національну державу лише наприкінці XIX століття. Промислову революцію Італія пережила із суттєвим запізненням, а у зв'язку із відсутністю великих виробничих структур, котрі й не могли скластися в подрібненій країні зі значними перепадами рівнярозвитку різних провінцій, ота промислова революція виявилася малопотужною та частковою. Через це в Італії протягом першої половини XX століття так і не склалася загальнонаціональна виробничо-економічна система індустріального типу. Однак це компенсувалося дуже широким розвитком ремісничого та напівремісничого дрібного виробництва, яке мало там міцне коріння та традиції, особливо у виробництві меблів, посуду, тканин, будматеріалів. За напівремісничим типом розвивалися, фактично, й суто сучасні сфери — транспортне машинобудування, радіопромисловість та деякі інші. Отже, виробництво було малосєрійним, часом унікальним та обслуговувало здебільшого І спеціалізовані ринки. Себто один з основних об'єктивних імпульсів до створення систе­ми дизайнерського проектування — велика промисловість та єдиний масовий ринок — в Італії був відсутнім.

Ситуація в італійській культурі тих років так само мало сприяла самовизначенню дизайну. Реформаторство модерністського ґатунку тісно перепліталося із потужною тенденцією відродження національних традицій, цілком закономірною в країні, котра лише нещодавно виборола державницьку єдність. Невдовзі фашистський режим, що надто рано встановивсь, надав і без того сильній національній ідеї реставраторсь­кого духу, висунувши гасло відродження колишньої могутності Великої Італії та накрес­ливши як головний орієнтир імперську римську традицію — традицію Великої класики. Ураховуючи реальну відсталість та провінційність Італії, це гасло носило демагогічний характер, орієнтуючи на створення іміджу італійської величі.

Тиск офіціозних моделей культури в поєднанні з тим фактом, що традиції високого мистецтва, монументального «великого стилю» сприймалися як аутенично італійські, не могли не вплинути на характер італійської проектної культури, в тому числі й на долю архітектурно-художнього авангарду.

_ Адекватним віддзеркаленням того парадоксального культурного синкретизму була Міланська трієнале — періодична міжнародна виставка архітектури, декоративного та промислового мистецтва, котра розпочала своє існування 1923 року (спершу як бієнале).

Виставку було створено за ініціативою філантропічного добровільного товариства «Уманітаріа», що об'єднувало передову національну інтелігенцію та займалося вивчен­ням, пропагандою та стимулюванням національної культури. Міланська трієнале мисли-лася як засіб розвитку та оновлення культури Італії, у тому числі й шляхом зміцнення контактів мистецтва та виробництва, а також популяризації італійської продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Однак протягом майже двадцяти років передвоєнного існування Міланської трієна­ле цей вихідний реконструктивно-модерністський імпульс так і не знайшов справжньо­го втілення. Виставка ж бо задумувалася як місце консолідації всіх національних творчих сил на ґрунті концепції народної культури. Розроблялася та концепція в межах «Уманітаріа» та являла собою досить вільне поєднання уявлень, запозичених з німець­кого Веркбунда, англійського руху за зв'язок мистецтв і ремесел та наївного соціалізму, Реально ж виставка стала дзеркалом тодішньої італійської культури: місцем суперечок, зіткнень і, врешті-решт, цілком мирного співіснування найрізноманітніших тенденцій від традиціоналізму та фольклоризму всілякого роду до таких авангардних течій як футуризм і раціоналізм. Втім ці останні не вирізнялися ані ідейною, ані стильовою монолітністю, поєднуючи соціальний та естетичний модерністський радикалізм із від­вертим тяжінням до високого елітарного мистецтва та класичної традиції.

Але найбільш характерним взірцем парадоксальної єдності протилежностей, котрий являла собою італійська культура тієї доби, був «новечентиз» (Novecento - XX століття). То був своєрідний італійський варіант «ар деко». Не являючи собою цілісного худож­нього напрямку, новечентизм містив у собі найрізноманітніші художні та архітектурні угруповання, яких об'єднувало прагнення поєднувати модернізм із класичною традиці- І єю італійської культури.

71

Новечентизм став задавати тон на Міланських трієнале з кінця 20-х років. Завдяки його певній розпливчастості, здатності просякати всюди та асимілювати найрізноманіт­ніші напрямки, на виставках склалася своєрідна атмосфера всеїдності, що пом'якшувала принципові відмінності між традиціоналізмом та сучасним рухом.

Таким чином, характерною рисою італійської проектної культури була відсутність вузької спеціалізації, що сприймалося, до речі, як частина національної традиції, котра сягає своїм корінням ренесансного універсалізму.

Крім того, працюючи у традиційних виробничих структурах, італійський архітектор-«протодизайнер» мав справу хоча й з архаїчною, але все ж таки дуже гнучкою техноло­гією переважно ручної праці. Такий «протодизайнер» отримував можливість реалізації практично будь-якого свого задуму. Отже, захоплення формою, концентрація уваги на формі, творча фантазія могли квітнути майже без перешкод. Звідси ще одна специ­фічна риса італійського протодизайну — настанова на унікальність та формальна витонченість.

Така формотворча орієнтація багато в чому визначила долю функціоналізму в Італії. Категорія функції ніколи не грала в італійському раціоналізмі, не кажучи вже про інші напрямки, такої великої ролі, як в європейському раціонал-функціоналізмі. Теза «фор­ма йде за функцією» була, певною мірою, чужою для італійської проектної культури. Співвідношення між формою та функцією сприймалося як очевидне, як технічний момент формоутворення, який не вичерпував усієї різноманітності відносин між фор­мою та змістом: форма йде за функцією, але виражає не функцію, а дещо інше (стиль, дух епохи, етичні ідеали і т.ін.). Тобто вона в першу чергу є символічною.

Ще однією характерною рисою італійського переддизайну було ось що. Обмежені можливості для реалізації нових модерністських ідей у повсякденній практиці архітек­тури та художньої промисловості компенсувалися деякою мірою досить широким полем їх ідеальної реалізації. Це поле містило в собі, з одного боку, виставочні експозиції та різні види оформлювальної діяльності — адже Італія 1920-30-х років славилася великою кількістю та розмахом виставок, котрі неначе заповнювали в ілюзорній формі прогалини реальності, а точніше, те, чого в реальності не було: єдність нації, її виробни­чу потужність та культурне світове лідерство. З іншого боку — концептуальні проекти, що оприлюднювалися у спеціальних журналах і теж складали сильну сторону італійсь­кої проектної культури. Значення цих сфер прикладання проектних сил було настільки великим, що потім ціла низка дослідників вважали італійський раціоналізм переважно журнальним явищем, а італійський передвоєнний дизайн — переважно дизайном експозицій. В усякому разі, така форма реалізації проектних ідей показала дуже високу майстерність італійських проектувальників.

Більше того. Ця своєрідна майстерність та й у цілому проектна культура Італії, котра живилася соками глибокої культури попередніх століть, еволюціонуючи протягом пово­єнного періоду, врешті-решт засяяла наприкінці XX століття яскравою «італійською лінією». Це згодом стало явищем, котре поставило Італію на позиції одного з лідерів у новому дизайні початку XXI століття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]