Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedzhment_ShPORI_2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
320 Кб
Скачать

46. Соціально-психологічні методи управління.

Соціально-психологічні методи управління посідають важливе місце в процесі управління, яке визначається ролью колективу,задоволенні соціальних потреб людини. Це конкретні способи й прийоми впливу на процеси, які відбуваються в середині нього.

Мета соціально-психологічних методів – забезпечити всезростаючи соціальні потреби людини, її всебічний гармонійний розвиток і підвищення на цій основі трудової активності та ефективної діяльності колективів.

Психологічні методи управління спрямованы на регулювання стосунків мыж людьми щляхом створення оптимального психологічного клімату в колективі. До психологічних належать належать методи комплектування малих груп і колективів, гуманізація праці, психологічног впливу, професійного добору і навчання.

Методи соціального почину, новаторство призначені для формування і підтримки в колективі найбільш прогресивних соціальних норм, інтересів потреб, тенденцій соціального розвитку.

Методи соціального регулювання використовують для впорядкування і гармонізаціі соціальних відносин шляхом виявлення і регулювання інтересів і цілей різних колективів, груп та осіб. Це статути громадських організацій, угоди, взаємнізобовязання, системи добору, розподілу і по черговості задоволення соціальних потреб та інтересів.

Вплив соціальних планів здійснюється шляхом створення умов праці, забезпечення відпочинку, організаціі побуту, медичного обслуговування тощо.

Моральні стимули впливають через нагородженням орденами, медалями, грамотами, присвоєння звань тощо.

Методи формування колективів та соціального-психологічного клімату в них забезпечують вплив на засадах добору його членів за характером, стажем, національністю тощо; це також призначення керівників, розташування кадрів на робочих місцях та інше.

47,48. Стиль роботи керівника

Стиль роботи керівника – характерні риси діяльності у часі та просторі (поведінка керівника, почерк керівника) Він залежить від можливостей, характеру та загальних нахилів керівника. Сюди відносяться:

Знання та рівень підготовки керівника

Його науковий підхід

Вміння пояснити (обосновать) свої рішення

Організованість

Вміння бачити перспективу

Стремління досягнути поставленої мети

Відповідальність

Скромність у всіх відносинах

Вміння слухати

Керівник не має право підвищувати голос

Тонкий педагог, знати психологію підлеглих

49. Техніка в управлінні.Її роль та значення.

Технічні засоби, що використовуються в процесі здійснення функцій управління, утворюють техніку управління. Сьогодні як головний технічний засіб використовуються ЕОМ і насамперед ПК. До техніки управління належать також засоби збору, опрацювання та зберігання інформації.

Технологія менеджменту включає: послідовність і процедури реалізації функцій управління, систему і порядок документообігу на підприємстві, порядок використання визначеної сукупності технічних засобів для роботи з інформацією (збір, переробка, збереження, використання).

Для підвищення ефективності технології управління велике значення мають аналіз, дослідження організаційних операцій, подання їх у графічній і текстовій формах, типізація і стандартизація, а звідси й проектування, поєднання однорідних операцій, переведення їх на машинне виконання з метою зниження трудомісткості процесу управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]