Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedzhment_ShPORI_2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
320 Кб
Скачать

29. Організаційно-розпорядчі методи управління

Метод упр-ня – це сукупність заходів (прийомів) спрямованих на виконання цілеспрямованого впливу на виробничий колектив або на окремих співробітників. Іншими словами можна сказати що метод упр-ня – це спосіб впливу управляючої підсистеми на керовану. Всі методи упр-ня згруповані в 4 групи:

Організаційно-розпорядчі

Економічні

Соц.-псих

Правові

Організаційно-розпорядчі (адміністративні) методи – включають організаційні і розпорядчі дії на керуємий обєкт (керівника орг.-ї, групу керівників вцілому)

Організаційні дії:

Регламентування – це розробка організаційної структури вир-ва, положень про підрозділи під-ва, і розробка погодових інструкцій всіх працівників

Нормування – це визначення необхідних норм з урахуванням особливостей виробництва в конкретній організації

Методичне інструктування – це розробка різних інструкцій (інструкція по безпеці праці, кваліфікаційні вимоги до кожної посади)

Розпорядчі дії: В процесі повсякденної роботи виникають ситуації, коли необхідно ліквідувати різні відхилення від сталого режиму вир-ва. Для цього використовують розпорядчі дії:

Накази – видаються тільки у письмовій формі і підписуються тільки керівником орг.-ї

Розпорядження – письмові або усні посилання до конкретної дії, які можуть надаватися керівниками всіх рівнів ієрархії в межах своїх повноважень і, як правило, тільки своїм підлеглим.

Вказівки – найчастіше усні інколи письмові і, як правило, надаються тільки своїм безпосереднім підлеглим і найчастіше стосуються оперативної діяльності.

30. Організація роботи кадрової служби підприємства

Робота з кадрами підприємства здійснюється спеціалізованим функціональним підрозділом підприємства – кадровою службою. Слід зазначити, що в сучасній літературі, а також у практиці діяльності різних підприємств використовуються такі назви, як: відділ кадрів, служба кадрів, відділ по роботі з персоналом і т.д. Усі ці назви мають однакове значення для діяльності підприємства і виконують функції організації роботи з персоналом конкретного підприємства. Роль кадрової служби в апараті управління безупинно росте. Так, у період становлення ринкової економіки в Україні виникає необхідність в обґрунтованому підборі, організації навчання, підвищенні кваліфікації, правильній оцінці і вихованні кадрів підприємства. Особливо зростає роль кадрових служб щодо набору випускників технікумів, інститутів і університетів, які володіють сучасними знаннями з таких дисциплін, як: маркетинг, менеджмент, ринкова стратегія, ціноутворення і т.п. Крім цього, необхідно також систематично підвищувати кваліфікацію як працівників апарату управління, так і працівників, зайнятих оперативною діяльністю. За статусом служба управління персоналом є самостійним структурним підрозділом підприємства.

31. Особливості планування особистої праці менеджера

Будь-яка діяльність повинна мати мету і здійснюватися за раніше складеним планом. Повною мірою це стосується і праці менеджера. Як функція управління планування полягає у встановленні цілей і визначенні шляхів їх досягнення. Отже, процес планування праці менеджера повинен починатися з вибору ним особистих цілей. Ціль — це те, до чого прагнуть, орієнтир, який намічено досягти. Вона визначає кінцевий результат. Необхідно усвідомлювати, що тут мається на увазі не те, що ми робимо, а те, заради чого ми це робимо. На першому етапі менеджер складає перелік справ, які слід виконати протягом планового періоду. Це можуть бути: завдання із перспективного переліку справ; завдання, що не виконані у минулому періоді; додані інші справи; завдання, які періодично виникають. Другий етап: після складання переліку робіт на плановий період необхідно визначити витрати часу, потрібного для виконання кожного виду роботи. Третій етап: оскільки заздалегідь неможливо передбачити, які завдання потрібно буде виконати протягом планового періоду, слід зарезервувати час для непередбачених справ. Четвертий етап: необхідно визначити фонд робочого часу планового періоду. Визначаючи плановий час, слід виходити з 5-6 год на день. П'ятий етап: перш ніж остаточно встановити план особистої роботи, необхідно здійснити контроль шляхом співставлення розрахованих на другому етапі витрат часу на виконання планових робіт з фондом робочого часу. Шостий етап: менеджер складає план особистої роботи до виконання. Для зручності такі плани рекомендується розробляти за допомогою щоденників часу, в яких відображають завдання, необхідні дії, номери телефонів, адреси та іншу інформацію. Сьомий етап: внесення змін під час реалізації плану (тобто забезпечення його гнучкості).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]