Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Ч1(программирование).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Створення проекту «while_do»

У цьому проекті студент повинен реалізувати алгоритми розв'язання рівняння методом ітерацій та обчислення суми нескінченного ряду, що вимагають використання операторів while або do ... while.

В якості зразка ми будемо розглядати створення проекту для обчислення кубічного кореня та обчислення значення функції синус. Алгоритми цих обчислень розглядалися вище.

Завдання студента - реалізувати подібним чином алгоритми, відповідні його варіанту.

      1. Початковий інтерфейс проекту

Після запуску програми на консолі має з’явитися перелік варіантів роботи з програмою і пропозиція користувачеві (промпт) вибрати один із варіантів. На рисунку 5.7 наведено вигляд консолі після запуску програми.

Наведений перелік варіантів надає можливість протестувати реалізацію розглянутих вище алгоритмів і порівняти отримані за їх допомогою результати із результатами, що отримані за допомогою стандартних засобів.

Рисунок 5.7 – Вигляд консолі після запуску програми

      1. Допоміжні файли

На рисунку 5.8 наведено перелік файлів, які необхідно включити до програми, щоб забезпечити її нормальне функціонування.

Рисунок 5.8 – Директиви #include програмного файлу

Файл iostream забезпечує реалізацію обміну інформацією з консоллю.

Файл cmathзабезпечує доступ до математичних функцій.

      1. Прототипи функцій

На рисунку 5.9 наведено перелік функцій, які будуть використовуватися у файлі програми.

Функція sqr3(double, double) забезпечує обчислення кубічного кореня із заданою точністю.

Функціяsqr3_appr(double, double) окрім обчислення кубічного кореня забезпечує виведення на консоль послідовних наближень до дійсного значення кореня.

Функція our_sin(double, double) забезпечує обчислення синуса із заданою точністю.

Функція our_sin_appr(double, double) окрім обчислення синуса забезпечує виведення на консоль послідовності значень накопиченої суми членів нескінченного ряду.

Функція operate_chois(int) обробляє номер вибраного варіанту.

Рисунок 5.9 – Прототипи функційпрограмного файлу

      1. Функція main() програмного файлу

Функція main() програмного файлу забезпечує виведення на консоль меню варіантів і початковий аналіз реакції користувача. У разі введення нуля програма закінчує роботу. В іншому випадку викликається функція operate_chois(int), яка забезпечує подальшу обробку вибраного номера варіанта. Після завершення обробки варіанту на консоль знову виводиться меню варіантів. Код цієї функції наведено на рисунку 5.10.

Рисунок 5.10 – Функція main()програмного файлу

      1. Функція обробки номеру варіанта

Робота цієї функції починається з введення значень аргументу та необхідної точності обчислень для функції що підлягає тестуванню. Після цього за допомогою оператора swithобробляється варіант, що вибрав користувач. Код функції наведено на рисунку 5.11.

Рисунок 5.11 - Функція обробки номеру варіанта

      1. Функції для обчислення кубічного кореня

На рисунку 5.12 наведено текст функції для обчислення кубічного кореня, яка реалізована відповідно до схеми алгоритму 5.5. Ця функція викликається у разі вибору варіанту за номером 2.

Рисунок 5.12 – Функція обчислення кубічного кореня

На рисунку 5.13 наведено текст тієї ж функції до якої добавлені засоби для виведення послідовних наближень до значення кореня. Ця функція викликається у разі вибору варіанту за номером 1.

Рисунок 5.13–Функція для обчисленнякореня кубічного з виведенням послідовних наближень до кореня