Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Ч1(программирование).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Коментарі дотексту програми

Коментарі у мовах програмування використовуються для пояснень коду. Компілятор коментарі ігнорує, тому програміст може писати у коментарях що завгодно.

Окрім того, коментарі часто використовують для тимчасового закриття ділянок коду від компілятора.

У мові С++ коментарі позначаються двома похилими рисками.

Ви можете коментувати виділені фрагменти коду за допомогою того ж контекстного меню та відміняти ці коментарі.

Спробуйте зробити це.

Повернення у режим редагування

Клавіша Esc забезпечує повернення до редактора із будь якого вікна.

      1. Функція main()

Програма на С або С++ являє собою сукупність різноманітних оголошень та функцій. Функція - це оформлений стандартним чином, логічно завершений фрагмент коду, що має власне ім’я, вирішує деяку локальну задачу і може повертати якийсь результат.

Кожна програма на С та С++ обов’язково повинна мати у своєму складі функцію з назвою main().Це головна функція програми з якої починається виконання кожної програми. Структуру функції поясняє рисунок 1.3

Рисунок 1.3 - Структурафункції main()

Перший рядок функції є її заголовком, який ще називають сигнатурою.Заголовок складається з повідомлення про тип значення, що повертає функція, назви функції та списку формальних параметріву круглих дужках.

У більшості середовищ розробки очікується, що функціяmain() має повертати код завершення - якесь ціле число, що повідомляє, яким чином завершилася програма. Число 0 зазвичай вказує що програма завершилася нормально. Це число повертає оператор return.

Тіло функції, що знаходиться у фігурних дужках, складається з описів та операторів, що реалізують дії, які повинна виконувати функція.

У найпростішому випадку функція main()може мати і такий вигляд:

int main()

{

return 0;

}

У функції main(), що наведена на рисунку 1.3 і створюється разом із новим проектом дещо складніший вигляд. Тіло містить описи та оператори, що забезпечують відкриття вікна консолі.

Ви можете використовувати і спрощений вигляд функції, вилучивши усе те, що було створено автоматично, але у цьому випадку доведеться вирішувати проблему, як зберегти на екрані вікно консолі після завершення роботи функції main().

У прикладах, що будуть наводитися далі, ми будемо використовувати спрощений вигляд функції main(), але це робиться тільки з метою скорочення тексту.

      1. Ще один приклад простої програми

На завершення лабораторної роботи ми трохи розширимо створену програму (рисунок 1.4).

Рисунок 1.3 –Приклад простої програми

Зверніть увагу на те, що у програму добавлено директиву #include<cmath>,яка забезпечила доступ до математичних функцій.

Проаналізуйте варіанти використання об’єкту cout.

      1. Збереження проекту

Для збереження проекту достатньо вибрати функцію «Зберегти все»ізголовного меню. Усі файли будуть збережені у папці, яку ви вибрали створюючи проект. Окрім папки з проектом створюється ще одна папка, ім’я якої окрім імені проекту включає ще слова «-build-desktop».

Якщо проект треба буде розгорнути на іншому комп’ютері, то можнаскопіювати обидві папки і розгорнути ці папки там де потрібно.

Можна також зберегти тільки файл main.cpp, а на іншому комп’ютері створити новий проект і у ньому замінити зміст файлу main.cpp.