Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PITANNYa_TEMI_TA_OSNOVNI_TERMINI.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
98.32 Кб
Скачать

4. Принцип професійної мобільності.

Він передбачає такий добір змісту освіти і організацію навчального процесу, які були б спрямовані на розвиток в учня здатності швидко освоювати технічні засоби, технологічні процеси і нові спеціальності, формування потреби до підвищення своєї освіти і кваліфікації. Мобільність, творчий характер праці залежать від широти кругозору, осмислення і рішення практичних проблем, бачення і розуміння перспектив розвитку виробництва. Мета навчання полягає в тому, щоб учень не тільки опанував професійними уміннями, але і розвив свій інтелект. Зміст професійного навчання повинен швидко удосконалюватися й адаптуватися при виникненні інновацій у техніку, технології, організації праці.

5. Принцип модульності професійного навчання.

Сутність модульного навчання полягає в тому, що учень самостійно може працювати за запропонованою йому індивідуальною навчальною програмою, що включає в себе інформаційну частину і методичний посібник з досягнення поставлених дидактичних цілей.

Програми мають варіативний характер, зміст модулів постійно обновляється з урахуванням соціального замовлення.

Реалізація принципу модульності забезпечує інтеграцію усіх видів діяльності що учиться, пошук шляхів досягнення цілей, орієнтацію учня на перспективу підвищення рівня професійної підготовки по навчальним модулях.

Дотримання системи перерахованих вище принципів навчання дозволить інженерам-педагогам досягти поставлені дидактичні, виховні і розвиваючі цілі професійної освіти.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

Професійно-технічна освіта є специфічною системою, яка у цілісному вигляді представляє усі суттєві, змістовні й організаційні характеристики трудової, професійної освіти.

Ядром професійної підготовки є виробниче навчання – основний різновид педагогічної діяльності, у ході якої на основі поєднання навчання з продуктивною працею, виховання стійкої потреби до праці і розвитку творчої активності в учнів формуються знання, уміння і навики, що забезпечують здатність і готовність до здійснення конкретної професійної діяльності певного рівня кваліфікації.

Принципами навчання називають нормативні вихідні положення, на які слід спиратися педагогам у процесі навчання учнів.

В професійній освіті діють дві групи принципів навчання: загальнодидактичні і специфічні, характерні тільки для професійного навчання.

Література для самоосвіти

1. Закон України «Про професйно-технічну освіту» / Вісник профосвіти. - №5-6. – С. 2-3 (ст. 25-35).

2. Педагогічна книга майстра виробничого навчання: Навч.-метод. посібник / Н.Г. Ничкало, В.О. 3айчук, Н.М. Розенберг та ін. / За ред. Н.Г. Ничкало. – К.: Вища школа, 1992. – С. 15-111, 276-315.

3. Положення про організацію навчально-виробничого процесу в професійно-технічних навчальних закладах / Затв. Наказом Міносвіти України від 18.06.98 №181.

4. Профессиональная педагогика: Учебник для студентов, обучающихся по педагогическим специальностям и направлениям. – М.: Ассоциация "Профессиональное образование", 1997. – С. 115-260.

5. Лында А.С., Жильцов П.А., Щербов Н.П. Педагогика: Учебное пособие для индустр.-пед. техникумов профтехобразования. – М.: Высш. шк., 1973. – С. 181-328.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Що таке професійно-технічна освіта?

2. Що таке логіка педагогічного процесу?

3. В чому специфіка логіки професійного навчання?

4. Що є ядром (основою) професійної підготовки?

5. Що таке принципи навчання взагалі і які групи принципів характерні для професійного навчання?

6. Загальнодидактичні принципи професійного навчання, особливості їх реалізації в умовах ПТНЗ.

7. Специфічні принципи професійного навчання, їх характеристика.

ПИТАННЯ ТЕМИ ТА ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

· чинне законодавство про професійну освіту як основа організації контролю в ПТНЗ і вузах

· переваги і недоліки традиційних методів контролю знань, умінь і навичок

· педагогічне тестування як метод об’єктивної діагностики якості професійної освіти

Основні терміни теми:освітня характеристика; кваліфікаційна характеристика; тест; педагогічний контроль; функції педагогічного контролю; педагогічне тестування; дидактичний тест; тест нагадування; тест доповнення; альтернативний тест; вибірковий тест; тест порівняння, тест ранжирування

ІНФОРМАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ ТЕМИ

Чинне законодавство про професійної освіти як основа організації контролю в ПТНЗ і вузах.

Контроль знань, умінь і навичок з погляду теорії управління розглядається як функція управління, що забезпечує зворотний зв’язок (ЗЗ) в управлінні професійним розвитком особистості. Як відомо, без наявності ЗЗ процес управління взагалі не можливе: процес неконтрольований вважається процесом некерованим. Таким чином, контроль у професійній освіті грає дуже важливу, ключову роль, забезпечує саму можливість і дієвість управління професійним розвитком особистості.

Законодавча база контролю знань, умінь і навичок учнів ПТНЗ.

Ст. 32 «Державні стандарти професійно-технічної освіти» визначає державний стандарт ПТОяк сукупність державних вимог до змісту професійно-технічної освіти, рівня кваліфікації випускника професійно-технічного навчального закладу, основних обов’язкових засобів навчання й освітнього рівня випускника.

Державні стандарти професійно-технічної освіти включають:

• кваліфікаційні характеристики;

• типові навчальні плани підготовки кваліфікованих робітників;

• типові навчальні програми навчальних предметів, передбачених навчальними планами, і виробничого навчання;

• перелік основних обов’язкових засобів навчання;

• систему контролю знань, умінь і навичок учнів, слухачів і критерії їхньої кваліфікаційної атестації.

Ст. 26 «Контроль знань, умінь і навичок учнів, слухачів, їхня кваліфікаційна атестація» говорить, що професійно-технічні навчальні заклади, органи управління освітою, засновники здійснюють поточний, проміжний і вихідний контроль знань, умінь і навичок учнів, слухачів, їхню кваліфікаційну атестацію.

Поточний контроль передбачає:

• поурочне опитування учнів, слухачів;

• контрольні і перевірочні роботи;

• тематичне тестування;

• інші форми контролю, що не суперечать етичним і методико-педагогічним нормам.

Проміжний контроль передбачає:

• семестрові заліки;

• семестрові іспити;

• річні підсумкові заліки;

• річні підсумкові іспити;

• кваліфікаційний іспит;

• індивідуальні завдання учнем, слухачам,

Вихідний контроль передбачає:

• кваліфікаційну спробну роботу;

• державний кваліфікаційний іспит чи захист дипломної роботи, проекту.

Більш детально процедуру організації контролю в ПТНЗ визначає «Положення про організацію учбово-виробничого процесу в професійно-технічних навчальних закладах», затверджене наказом міністра освіти України №181 від 18 травня 1998 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]