Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FP-_oporny_konsp_pereroblenny (1).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
581.63 Кб
Скачать

4. Принципи організації фінансів підприємств.

1.Самофінансування– забезпечення розширеного виробництва, матеріального стимулювання робітників за рахунок власних фінансових ресурсів (прибутку, амортизаційних відрахувань). Також фінансуються капвкладення, приріст ВОК за рахунок власних фінансових ресурсів. Також не виключаються залучення д/строкових кредитів банка на основі повернення і платності.

2.Самоокупність – покриття витрат підприємства власними доходами і отримання накопичень, необхідних для сплати відповідних податків в бюджет, вирішення соціальних питань і матеріального стимулювання робітників. Мінімальний рівень рентабельності, що забезпечує підприємствам отримання прибутку, необхідно для їх роботи на самоокупності, згідно з розрахунками економістів, повинна складати 8-15% собівартості реалізованої продукції.

3.Самоуправління і саморегулювання – право самостійно вирішувати, що і як виробляти, кому реалізовувати продукцію, як розподілити виручку від реалізації продукції, як розпорядитись прибутком, які фінансові ресурси формувати та як їх використати. Підприємства можуть приймати рішення самостійно тільки в рамках чинних законів.

4.Контроль за фінансово–господарською діяльністю та своєчасність виконання своїх зобов'язань перед постачальниками, споживачами, державою, банками. За своїми зобов'язаннями підприємство відповідає власним майном і доходами. За невиконання застосовуються фінансові санкції. Самостійно підприємство покриває свої витрати та збитки за рахунок фінансових резервів, системи страхування та за рахунок власного прибутку. Воно зобов'язане компенсувати збитки. Завдані нераціональним використанням землі та інших природних ресурсів, забрудненням навколишнього середовища, порушенням безпеки виробництва.

5. Фінансовий механізм підприємства

Фінансовий механізм підприємства – це система управління фінансами підприємств, направлена на досягнення прибутків, фінансової стабільності підприємства.

Тема 2: Грошові розрахунки

1.Сутність та види грошових розрахунків.

2.Види рахунків та порядок їх відкриття.

3.Організація та форми безготівкових розрахунків.

1.Сутність та види грошових розрахунків

В залежності від використання грошових коштів всі розрахунки в народному господарстві поділяють на готівкові та безготівкові.

Готівковий обіг – обслуговує наявними грошовими знаками.

Безготівковий обіг – платіжними засобами в депозитній формі та формі комерційних зобов‘язань.

Переваги безготівкового обігу:

1.Скорочення суспільних витрат обігу.

2.Створення сприятливих умов для державного регулювання грошового обігу.

3.Покращення економічного становища суб‘єктів грошового обігу, оскільки прискорюється обіг їх грошей та забезпечується тісний взаємозв‘язок з банками та з грошовим ринком в цілому.

До системи безготівкових розрахунків входять принципи, вимоги до організації, форми і способи розрахунків, черговість платежів, розрахункові документи.

Принципи організації безготівкових розрахунків:

1.Обов‘язкове зберігання грошей на рахунках в банку і проведення розрахунків лише через банк.

2.Здійснення розрахунків в найкоротший проміжок часу після відвантаження товарів чи надання послуг.

3.Розрахунки з рахунків підприємств здійснюються за згодою власників рахунків і в тій черговості, котру встановлює керівництво підприємства і за наявності коштів на рахунку.

4.Підприємства мають право вибору форми розрахунків та способів платежу в рамках діючого законодавства.

5.Вільний вибір банків для відкриття свого рахунку.

Організація безготівкових розрахунків має відповідати наступним вимогам:

1.Забезпечувати своєчасність платежу за реалізовані товари та послуги.

2.Створювати умови для взаємного контролю платників і одержувачів коштів за додержанням розрахункової і договірної дисципліни.

3.Сприяти прискоренню обігу коштів підприємства та забезпечувати безперебійну діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]