Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ ЕП_денне.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Варіант 19

Завдання 1.

Визначте зміну нормативу оборотних коштів на підприємстві за рік, зробіть висновок щодо організації оборотних коштів. Вкажіть чинники, які впливають на зміну нормативу оборотних коштів.

тис. грн

Нормовані оборотні кошти

Норматив на початок року

Норматив на кінець року

Зміна нормативу оборотних коштів (+, –)

  1. Сировина і матеріали

1 200

  1. Паливо

420

410

  1. Тара

53

53

  1. Запасні частини

312

300

  1. Малоцінні та швидкозношувані предмети

98

97

  1. Незавершене виробництво

870

  1. Напівфабрикати власного виробництва

120

115

  1. Витрати майбутніх періодів

50

52

  1. Готова продукція

340

  1. Норматив оборотних коштів

За кошторисом потреба у сировині і матеріалах на квартал складає 4 500 тис. грн, норма оборотних коштів стосовно сировини і матеріалів на кінець року становить: транспортний запас – 2 дні, технологічний запас – 3 дні, поточний запас – 15 днів, страховий запас – 5 днів.

Виробництво валової продукції за виробничою собівартістю протягом кварталу становить 4 680 тис. грн, тривалість виробничого циклу – 20 днів. Первісні витрати, які здійснюються одноразово на початку виробничого циклу виготовлення продукції становлять 24 тис. грн, наступні витрати, які включаються до собівартості продукції, – 12 тис. грн.

Норма запасу готової продукції на складі становить 6 днів.

Примітка: розрахунок коефіцієнта наростання витрат виконати з точністю до 0,001, всі інші розрахунки – з точністю до цілих.

Завдання 2.

За наведеними даними визначте можливі показники ефективності використання оборотних коштів протягом кварталу, вкажіть доцільний напрям зміни цих показників і яке підприємство більш ефективно використовувало оборотні кошти.

Показники

Підприємство 1

Підприємство 2

Підприємство 3

Обсяг реалізованої продукції за квартал, тис. грн

3 200

3 100

3 160

Середні залишки оборотних коштів за квартал, тис. грн

800

790

780

Отриманий прибуток за квартал, тис. грн

400

410

400

Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів

Варіант 20

Завдання 1.

За наведеними даними визначте можливі показники ефективності використання оборотних коштів протягом кварталу, вкажіть доцільний напрям зміни цих показників і яке підприємство більш ефективно використовувало оборотні кошти.

Показники

Підприємство 1

Підприємство 2

Підприємство 3

Обсяг реалізованої продукції за квартал, тис. грн

3 300

3 280

3 130

Середні залишки оборотних коштів за квартал, тис. грн

810

820

750

Отриманий прибуток за квартал, тис. грн

410

400

460

Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів

Завдання 2.

Сформувати за допомогою конкретних розрахунків норматив оборотних коштів підприємства "Буран" на плановий рік, використавши наведену вихідну інформацію.

  1. Середній виробничий запас сировини, основних матеріалів і купованих напівфабрикатів на підприємстві у звітному році становив 16 днів. Проведені попередні розрахунки показали, що поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення виробництва й упорядкування (відновлення) кооперувальних зв’язків з іншими постачальниками дозволить скоротити інтервал поставок матеріальних ресурсів на 0,7 доби. Крім того, на 0,3 доби зменшиться інтервал поставок завдяки поліпшенню роботи (руху) транспорту. У кошторисі витрат на виробництво в розрахунковому році на сировину, основні матеріали та напівфабрикати виділено 41280 тис. грн.

  2. У звітному році на кожний мільйон гривень товарної продукції було витрачено допоміжних матеріалів на суму 30 тис. грн. Згодом є можливість зменшити питомі витрати допоміжних матеріалів на 5%. Фактичний обсяг товарної продукції досяг 112900 тис. грн. У розрахунковому році обсяг виробництва продукції має збільшитися на 20%. Раніше допоміжні матеріали завозилися на підприємство в середньому один раз на два місяці. Середній запас допоміжних матеріалів намічено скоротити на 5 днів.

  3. Звітного року фактичний запас палива на підприємстві був таким, що його вистачило б на 28 діб, що на 25% перевищувало б нормативний запас цього виду ресурсу. Через майбутні зміни в умовах поставляння палива його нормативний запас має скоротитися на 3 доби. За розробленим кошторисом виробництва передбачається витрати на паливо у загальній сумі 7420 тис. грн.

  4. Вартісний норматив оборотних коштів на запасі частини для ремонту технологічного устаткування у звітному році становив 4 коп. у розрахунку на кожну гривню вартості устаткування і транспортних засобів. Збільшення міжремонтного періоду та інші організаційно-технічні заходи уможливлять зменшення цього нормативу на 5%. Як показали розрахунки, у наступному році очікувана середньорічна вартість устаткування і транспортних засобів становитиме 42000 тис. грн.

  5. Валові витрати на виробництво (собівартість) товарної продукції у IV кварталі розрахункового року мають становити 24800 тис. грн. За відповідний квартал звітного року фактична норма залишків незавершеного виробництва дорівнювала в середньому 5,3 доби. У розрахунковому році ця норма має бути скоригована з урахуванням 5%-го скорочення тривалості виробничого циклу. Коефіцієнт наростання витрат становитиме 0,8.

  6. По підприємству в цілому оборотні кошти в запасах тари й залишках швидкоспрацьовуваного інструменту, пристроїв та інвентарю у звітному році становили відповідно 62 і 380 тис. грн. Розрахунками доведено необхідність збільшення нормативів за згаданими елементами оборотних коштів відповідно на 12 та 8%.

  7. На початок розрахункового року очікуваний залишок витрат (видатків) майбутніх періодів дорівнює 700 тис. грн. За складеним кошторисом витрат видатки майбутніх періодів становитимуть 8000 тис. грн. Протягом розрахункового періоду валові витрати на виробництво (собівартість) товарної продукції становитимуть 4150 тис. грн. цих видатків.

  8. У розрахунковому році норма на відвантаження продукції становитиме 1,5 дня.

Примітка: розрахунки виконати з точністю до 0,1.