Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt TEA.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.34 Кб
Скачать

3.Методи математичного програмування в економічному аналізі

Методи математичного програмування призначені для оптимізації господарської діяльності. Цінність їх полягає в тому, що вони дають змогу оцінювати ступінь досягнення потенціалу, визначити лімітовані ресурси, «вузькі місця», ступінь конкурентності та дефіцитності.

Методи математичного програмування охоплюють: методи лінійного програмування та методи динамічного програмування.

методи лінійного програмування – використовують для розв’язання багатьох оптимізаційних аналітичних задач, де функціональні залежності досліджуваних явищ і процесів детерміновані.

Методи динамічного програмування використовують під час розв'язування оптимізаційних задач, у яких цільова функція або обмеження характеризуються нелінійними залежностями. Ці методи використовують під час дослідження стохастичних факторних систем. Задачі динамічного програмування розв'язують шляхом поетапного вирішення певної кількості оптимізаційних задач, диференційованих за лінійними формами. Як і у випадку розв'язування задач лінійного програмування використовують спеціальне програмне забезпечення роботи ЕОМ.

4.Економетричні методи економічного аналізу

Економетричні (матричні) методи та моделі економічного аналізу ґрунтуються на лінійній і векторно-матричній алгебрі, їх використовують при дослідженні складних і великорозмірних економічних структур. Найпоши­ренішими в аналізі є: матрична модель міжгалузевого балансу, матриця багатокритеріальної оптимізації, ключова матриця та ін.

Модель міжгалузевого балансу є важливим методом економічного аналізу складних пропорційних залежностей, коли за кількістю виміряних прямих зв'язків визначається вся сукупність зв'язків (прямих і непрямих).

Матрицю багатокритеріальної оптимізації використовують в економічному аналізі як метод порівняльної, рейтингової оцінки варіантів можливих змін параметрів економічної системи на багатокритеріальній основі. За формою - це одинична матриця з виділенням у ній заданої кількості критеріїв порівняння.

Матриця може бути збільшена залежно від кількості введених критеріальних ознак (табл. 5.1).

Таблиця 5.1

Матриця багатокритеріальної оптимізації діяльності підприємства

Критерії

Максимум випуску продукції

Мінімум витрат на виробництво

Максимум прибутку

Абсолютний максимум випуску продукції

1

З1

П1

Абсолютний мінімум витрат виробництва

В1

1

П2

Абсолютний максимум прибутку

В2

З2

1

Метод ключової матриці дає змогу спростити розв'язування задач методом виробничих функцій. Він полягає у тому, що вся система функціональних зв'язків (детермінованих і стохастичних) у досліджуваному об'єкті аналізу максимально агрегується до утворення детермінованих факторних систем. Алгоритм факторної системи будують за участю коефіцієнтів міжелементного зв'язку, а деякі з них не мають чіткої економічної інтерпретації (наприклад, витрата сировини в розрахунку на одного робітника за зміну).

Питання для самоконтролю:

  1. Які аналітичні можливості методу кореляційно зв'язку?

  2. Які аналітичні можливості методу регресійного зв'язку?

  1. З якою метою в аналізі використовують методи лінійного програмування?

  1. У чому особливості методів динамічного програмування?

  2. Розкрийте зміст методу ключової матриці в аналізі.

  3. Які аналітичні можливості матриці багатокритеріальної оптимізації?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]