Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія українського суспільства Заочн. 2015.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
915.97 Кб
Скачать

Передмова

Історичне пізнання відіграє ту роль, що і пам’ять. Людина лишившись пам’яті, лишається особистої самосвідомості, розпадається як особистість, перестає ідентифікувати себе у світі. Тільки глибоке вивчення історії та культури свого народу допомагає повернути і не втратити почуття гідності, честі, поваги, естетичних та культурних ідеалів.

Історія українського суспільства – одна зі складових історичної науки, що досліджує генезис і закономірності становлення та розвитку українського народу, його боротьбу за національно-державну незалежність, культурне самовизначення. Цей курс покликаний дати новітні, незаангажовані знання з української історії та культури, які будуть необхідні студентам під час їх навчання в академії і після його закінчення.

Головною метою написання посібника є вивчення дисципліни "Історія українського суспільства" через надання знань про сутність соціально-політичних та культурних процесів , що відбувалися у минулому й діються в сучасній Україні, їх об’єктивну обумовленість, взаємозв’язки та взаємозалежності.

Відповідно цього завданнями вивчення дисципліни є прищеплення культури історичного мислення, вироблення вмінь аналізувати й оцінювати явища політичного розвитку українського суспільства у контекст Світової історії та культури, зіставляти історичні процеси з епохами, робити аргументовані висновки.

Навчально-методичний посібник розрахований на студентів денної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра.

Посібник містить зміст, методичні рекомендації самостійної роботи та до семінарських занять. До його змісту включено індивідуальні завдання, які носять науково-дослідний характер, надано екзаменаційні питання та перелік рекомендованої літератури.

У навчально-методичному посібнику приділяється велика увага вивченню особливостей соціально-політичних та культурних явищ та процесів, що стались на українській землі у різні історичні епохи. Це, в свою чергу, дозволить майбутнім економістам самостійно аналізувати складні економічні та політичні явища та процеси і робити обґрунтовані прогнози та висновки.

Навчально-методичний посібник побудований на основі програми навчальної дисципліни, складеної з урахуванням кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах.

  1. Програма навчальної дисципліни

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Історія українського суспільства» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво спеціальності 8.03050401 - Економіка підприємства, 8.03050501 - Управління персоналом та економіка праці, 8.03050801 - Фінанси і кредит.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є історичне минуле українського народу, яке розкривається у висвітленні головних етапів суспільно-політичного, економічного та духовного розвитку, а також, сутність, закономірність розвитку української культури в історичній зумовленості цього процесу, діагностика та шляхи вивчення культурних проблем України і світу.

Міждисциплінарні зв’язки: вивчення змісту дисципліни базується на знаннях історії України, історії української культури, політології, соціології, культурології та релігієзнавства.

        1. Мета та завдання навчальної дисципліни: надання знань про сутність соціально-політичних та культурних процесів , що відбувалися у минулому й діються в сучасній Україні, їх об’єктивну обумовленість, взаємозв’язки та взаємозалежності.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення навчальної дисципліни:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет та ін.), ефективно організовувати свій робочій час.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати емоційний потенціал як інструмент розвитку у майбутніх лідерів навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях, працювати з культурологічною наочністю.

Системними: здатність застосовувати історичний досвід та знання у майбутній професійній діяльності, а саме вміти критично мислити та аналізувати сучасні соціально-економічні та політичні процеси, які відбуваються в Україні та у світі, усвідомлювати основні трансформаційні процеси сучасності та глобальні зміни щодо регулювання та стабілізації усіх вимірів буття українського суспільства.

Спеціальними: вміння аналізувати суб’єкти, об’єкти та процеси в історії України, застосовувати універсальні історичні схеми розвитку в аналізі сьогодення, формувати власний світогляд з залученням історичних прикладів, усвідомлення зв’язку етапів розвитку української культури з етапами формування української народності, нації, держави тощо, вміння аналізувати інформацію, яка стосується культурних періодів в історії України, тобто маючи фактичний матеріал бути в змозі визначати добу його виникнення, орієнтація в проблемах сучасної культури як прояву стану сучасної цивілізації; вміти зв’язати розвиток української національної культури зі світовими тенденціями культурного розвитку; здатність формувати власні культурні зацікавлення вміти їх критично оцінювати задля подальшого зросту культури особисто.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 150 годин/5кредитівECTS.