Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регіональна економіка Заоч. 2010 .doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
906.24 Кб
Скачать

Література

[1,2,3,5,8,10,12,16,17,21,23,25]

Тема 9.2. Будівельний комплекс

Мета роботи: засвоєння, закріплення і систематизація знань про будівельний комплекс країни

План вивчення теми

  1. Значення будівельного комплексу в народному господарстві. Структура будівельного комплексу.

  2. Промисловість будівельних матеріалів. Проблеми й перспективи розвитку і розміщення галузі.

  3. Капітальне будівництво. Проблеми й перспективи розвитку капітального будівництва в умовах ринкової економіки.

Методичні рекомендації

Вивчення цієї теми необхідно розпочати з розгляду будівельного комплексу в народному господарстві, структури будівельного комплексу, визначення впливу науково-технічного прогресу на розвиток і розміщення комплексу.

Потім слід звернути увагу на промисловість будівельних матеріалів, значення і структуру галузі, сировинну базу, умови і чинники розміщення цементної промисловості, промисловості залізобетонних виробів і конструкцій, стінових, покрівельних та інших матеріалів, дати характеристику сучасного розміщення й обсягів виробництва, зупинитися на використанні у виробництві будівельних матеріалів місцевої сировини та відходів виробництва, раціоналізації перевезень будівельних матеріалів, проблемах і перспективах розвитку й розміщення галузі.

При підготовці до останнього питання необхідно розглянути кількісну та якісну характеристики капітального будівництва, підрядний і господарський спосіб ведення капітального будівництва, зміни у відтворювальній, технологічній, галузевій та територіальній структурі капітальних вкладень, проблеми й перспективи розвитку капітального будівництва в умовах ринкової економіки.

Питання до самоконтролю

  1. Визначте значення будівельного комплексу в народному господарстві.

  2. Охарактеризуйте структуру будівельного комплексу.

  3. Розкрийте вплив науково-технічного прогресу на розвиток і розміщення будівельного комплексу.

  4. Охарактеризуйте промисловість будівельних матеріалів. Значення і структура галузі.

  5. Розкрийте умови і чинники розміщення цементної промисловості, промисловості залізобетонних виробів і конструкцій, стінових, покрівельних та інших матеріалів.

  6. Дайте характеристику сучасного розміщення й обсягів виробництва будівельних матеріалів. Визначте використання у виробництві будівельних матеріалів місцевої сировини та відходів виробництва. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення галузі.

  7. Дайте кількісну та якісну характеристику капітального будівництва.

  8. Охарактеризуйте підрядний та господарський спосіб ведення капітального будівництва.

  9. Визначте проблеми та перспективи розвитку капітального будівництва в умовах ринкової економіки.

Література

[1,2,3,5,8,9,10,11,12,17,21,23]

Тема 9.3. Комплекс по виробництву непродовольчих товарів народного споживання

Мета роботи: засвоєння, закріплення і систематизація знань, що стосуються комплексу виробництва продовольчих товарів народного споживання

План вивчення теми

  1. Значення галузей, що виробляють предмети споживання непродовольчого характеру.

  2. Легка промисловість.

  3. Машинобудування.

  4. Місцева промисловість.

Методичні рекомендації

При розгляді теми необхідно звернути увагу на значення галузей, що виробляють предмети споживання непродовольчого характеру, з’ясувати пріоритетність розвитку виробництва та підвищення якості товарів і насичення ними ринку країни, галузеву структуру комплексу, умови і чинники розміщення, вплив ринку та науково-технічного прогресу на розвиток і розміщення галузей, що виробляють товари народного споживання.

Далі слід вивчити галузеву структуру легкої промисловості, умови та чинники, що впливають, і принципи, які зумовлюють розвиток та розміщення галузей легкої промисловості. Слід звернути увагу на екологічну оцінку сировинної бази, райони та центри розміщення, обсяги виробництва окремих видів продукції і забезпеченість ними населення країни, міжгалузеві зв’язки легкої промисловості, основні проблеми та перспективи розвитку і розміщення цих галузей.

Потім необхідно вивчити питання машинобудування, звернувши увагу на зростання ролі машинобудування та інших галузей важкої промисловості у виробництві й радикальному поліпшенні якості складних товарів тривалого користування (відео- та побутової техніки, персональних комп’ютерів тощо), розглянути особливості розміщення підприємств машинобудування, проблеми та перспективи їх розвитку.

При вивченні останнього питання необхідно звернути увагу на галузеву структуру, умови й чинники, що впливають на розвиток та розміщення місцевої промисловості, сучасний стан галузі, найгостріші проблеми та перспективи розвитку.

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте значення галузей, що виробляють предмети споживання непродовольчого характеру.

  2. Розкрийте пріоритетність розвитку виробництва та підвищення якості непродовольчих товарів і насичення ними ринку країни. Галузева структура комплексу. Умови і чинники розміщення.

  3. Визначте галузеву структуру легкої промисловості.

  4. Дайте екологічну оцінку сировинної бази. Вкажіть райони та центри розміщення легкої промисловості.

  5. Визначте обсяги виробництва окремих видів продукції і забезпеченість ними населення країни.

  6. Охарактеризуйте міжгалузеві зв’язки легкої промисловості. Які основні проблеми та перспективи розвитку і розміщення цих галузей?

  7. Визначте зростання ролі машинобудування та інших галузей важкої промисловості у виробництві та радикальному поліпшенні якості складних товарів тривалого користування. У чому особливості розміщення їх виробництва? Назвіть проблеми та перспективи розвитку.

  8. Охарактеризуйте галузеву структуру місцевої промисловості. Охарактеризуйте сучасний стан галузі. Назвіть найгостріші проблеми та перспективи розвитку.