Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації (видання 2).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
610.82 Кб
Скачать
  1. Підручники і навчальні посібники

1.1. Підручники і навчальні посібники є основними книгами для навчальної діяльності студентів.

1.2. Під час підготовки підручників і навчальних посібників необхідно керуватися Методичними рекомендаціями щодо структури, змісту та обсягів підручників і навчальних посібників для вищих навчальних закладів, які затверджені рішенням Вченої ради Науково-методичного центру вищої освіти Міністерства освіти і науки України від 29.07.2005 р. (додаток А).

У даних методичних рекомендаціях наведені загальні вимоги до підготовки підручників і навчальних посібників, а також їх структура.

1.3. Структура підручників та навчальних посібників включає:

● Титульна частина (обкладинка, титульний аркуш, зворот до нього)

● Зміст (перелік розділів)

● Вступ (передмова)

● Основний текст (за модулем, змістовим модулем)

● Питання, тести, задачі, завдання до самоконтролю

● Ілюстративний матеріал

● Список використаної літератури

● Покажчики

● Додатки

1.4. Оскільки підручники і навчальні посібники є основними книгами для навчальної діяльності студентів, то вони повинні пройти процедуру науково-методичної експертизи, тобто офіційного підтвердження доцільності їх використання у навчально-виховному процесі. Офіційне визнання відповідності підручників та навчальних посібників вимогам стандартів вищої освіти, програмам навчальних дисциплін, іншим нормативним документам реалізується через процедуру надання Міністерством освіти і науки України відповідного грифа. Порядок надання навчальній літературі грифів Міністерства освіти і науки України регламентується Порядком надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв Міністерства освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 17 червня 2008 року № 537. (додаток Б).

1.5. Для одержання грифа автор готує проект листа-клопотання до Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України (додаток В.1). У листі-клопотанні зазначається повна назва та вид навчального видання, автор (автори), кому адресована книга, тип навчального закладу відповідно до освітнього чи освітньо-кваліфікаційного рівня, спеціальність, відповідність видання навчальній програмі із зазначенням дисципліни. До листа-клопотання додаються:

● попередньо відредагований рукопис у двох примірниках ;

● рецензії на рукопис не менше двох фахівців відповідної галузі знань з (рекомендації до написання рецензії наведені у додатку В.2, приклад рецензії – у додатку В.3);

● відповідь авторів на зауваження рецензентів (за наявності)

● редакційний висновок (якщо рукопис подає видавництво), у якому дається оцінка рукопису, його відповідності навчальній програмі, зазначаються актуальність та оригінальність навчальної книги(додаток В.4);

● витяг з рішення Вченої ради академії з рекомендацією до друку (додаток В.5);

● програма навчальної дисципліни;

● копія навчального плану;

● відомості про авторів (прізвище, ім'я, по батькові, науковий ступінь, звання, місце роботи, посада) (додаток В.6).

1.6. Процедура підготовки підручників та навчальних посібників до видання наводиться у додатку Г.