Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації (видання 2).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
610.82 Кб
Скачать

3. Вимоги до авторського текстового оригіналу

    1. Загальні положення

Авторський текстовий оригінал оформлюється відповідно до Державного стандарту України ДСТУ 3008-95 “Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення” та в одному примірнику з електронним варіантом надається у редакційно-видавничий відділ для проведення експертизи, редагування і видання або у навчально-методичний відділ для експертизи.

До видання приймаються текстові оригінали підручників, навчальних і навчально-методичних посібників, які включені в плани видання, розглянуті і рекомендовані до друку кафедрами, Вченою радою академії (факультету) з відповідним пакетом документів.

3.2. Вимоги до оформлення

Структура авторського текстового оригіналу навчального видання:

  • обкладинка (додаток Е.1);

  • титульний аркуш (додаток Е.2);

  • зворот титульного аркуша (додаток Е.3);

  • зміст (додаток Ж);

  • основний текст видання;

  • остання сторінка роботи з вихідними даними (додаток И).

Рукопис друкується з одного боку аркуша формату А4 (210 х 297мм). Текст повинен бути набраний у редакторі Word українською мовою з дотриманням таких правил:

Параметри сторінки:

● для роботи, яка буде видана у вигляді брошури:

- верхнє, нижнє, ліве і праве поле – по 2 см;

- колонтитул від верхнього краю – 1,5 см;

● для видань, кількість сторінок яких перевищує 100 стор.:

- верхнє поле – 2 см;

- нижнє – 2 см;

- ліве – 3 см;

- праве – 3 см.

Шрифт тексту – Times New Roman, розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом.

Абзацний відступ

Абзацний відступ повинен бути однаковим упродовж усього тексту і дорівнювати 1,27 см або п’ять друкарських знаків.

Заголовки

Заголовки розділів слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Розділи повинні мати порядкові номери в межах всього видання, які позначаються арабськими цифрами.

Заголовки підрозділів пунктів і підпунктів слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номерів розділу та порядкового номера підрозділу, які розділяються крапкою. Наприкінці номера підзаголовка ставиться крапка.

Формування заголовків розділів відповідними стилями обов’язкове.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути не менш ніж 12 пт.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї вміщено тільки один рядок тексту.

Перенесення слів у тексті не допускається !!!!

Нумерація сторінок

Сторінки слід нумерувати арабським цифрами, дотримуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту. Номер сторінки проставляють знизу посередині, без крапки в кінці. Нумерація починається з третього аркуша, не враховуючи обкладинки.

Формули та рівняння

Формули вставляються прямо в текст за допомогою редактора формул Microsoft Eguation.

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадувалися, посередині сторінки (вище і нижче кожної формули або рівняння слід залишити 6пт), супроводжуючи порядковою нумерацією в дужках у крайньому правому положенні на рядку на рівні формули.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формул, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі.

Пояснення значення кожного символу слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починається з абзацу словом “де” без двокрапки після нього.

Усі формули, якщо їх у роботі більше однієї, повинні нумеруватися наскрізною нумерацією арабськими цифрами. Допускається нумерація формул у межах розділів. У цьому випадку номер формули складається з номера розділу та порядкового номера формули, які розділені крапкою, наприклад, формула (1.1) – перша формула першого розділу.

Формули, які розташовані в додатках, повинні нумеруватися окремою нумерацією арабськими цифрами в межах кожного додатку. Наприклад, формула А.2 – друга формула в додатку А

Зразок оформлення формул:

, (1.1)

де - потужність ί-го виробничого підрозділу підприємства;

- річний фонд часу роботи устаткування;

- трудомісткість виготовлення одиниці продукції в годинах.

Таблиці

Таблицю (залежно від її розміру) розташовують під текстом, у якому вперше дається посилання на неї, а при необхідності – у додатку.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться в додатках.

На кожну таблицю в тексті повинно бути хоча б одне посилання.

Слово “Таблиця” розташовується над таблицею праворуч. Назву таблиці слід друкувати під словом “Таблиця”, симетрично до тексту. У кінці заголовка таблиці крапка не ставиться.

При перенесенні частини таблиці на наступну сторінку допускається заміна її верхніх або бокових заголовків відповідними номерами, нумеруючи арабськими цифрами (як у першій частині таблиці). Слово “Таблиця ____” вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: “Продовження таблиці ____” із зазначенням її номера.

Заголовки граф повинні починатися з великих літер, підзаголовки – з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не меншою 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці включати не треба.

Зразок оформлення таблиць:

Таблиця (номер)