Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_MOP-1.docx
Скачиваний:
145
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
406.07 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність екологічного виховання дітей дошкільного віку

Екологічне виховання дітей - новий напрямок педагогіки, що складається в останні роки і зміну традиційним представлене в програмах ознайомлення дітей з природою.

Колишні програми орієнтували педагогів на накопичення у дітей «живих» уявлень про об'єкти та явища природи, доступних безпосередньому сприйняттю та діяльності. Діти вчилися розрізняти і називати об'єкти природи, бачити деякі їх особливості: зовнішній вигляд, поведінка (про тварин), умови зростання (про рослини), способи догляду та ін. Поряд з цим, програми містили завдання освоєння дітьми окремих взаємозв'язків у природі. Всі програми виховно-освітньої роботи ставили задачу виховання у дітей дбайливого та дбайливого ставлення до природи.

Проблема екологічного виховання підростаючого покоління виникла, в першу чергу, у зв'язку з уважним дослідженням сучасними вченими взаємодії людського суспільства і природи. Питання про характер відносин людини і природи сьогодні впрямую зв'язується зі збереженням життя на Землі. Гострота цієї проблеми зумовлена ​​реальною екологічною небезпекою, викликаною діяльністю людини в природі, зростанням промислового виробництва, використанням природних ресурсів без урахування біологічних і екологічних закономірностей, інтенсивним зростанням народонаселення планети.

Аналізуючи особливості взаємодії людського суспільства і природи, вчені дійшли висновку про те, що в сучасних умовах необхідно забезпечити перехід до нового типу зв'язку суспільства і природи - науково обгрунтованого і гуманістично орієнтованому. Людство повинно подбати про збереження природного середовища, природною для її проживання та виживання.

Екологічно вихована особистість характеризується сформованим екологічним свідомістю, екологічно орієнтованими поведінкою та діяльністю в природі, гуманним, природоохоронним ставленням.

Результатом екологічного виховання є екологічна культура особистості. Складові екологічної культури особистості дошкільника - це знання про природу і їх екологічна спрямованість, вміння використовувати їх у реальному житті, в поведінці, в різноманітній діяльності (в іграх, праці, побуті).

Становлення екологічно вихованої особистості в педагогічному процесі дошкільного освітнього закладу можливе при вирішенні наступних завдань:

1. Формування у дітей елементів екологічної свідомості. Освоєння дитиною елементів екологічної свідомості визначається змістом і характером (ступенем складності) знань про природу. Це повинні бути знання екологічного змісту, що відображають провідні взаємозв'язку природних явищ.

2. Формування у дітей практичних навичок і вмінь в різноманітній діяльності в природі; при цьому діяльність дітей повинна мати природоохоронний характер. В ході реальної діяльності в природі (догляд за тваринами і рослинами в куточку природи і на ділянці, участь в природоохранительной роботі) діти освоюють уміння створювати для рослин і тварин умови, близькі до природних, з урахуванням гуманістичної спрямованості відносини Людини до природи. Не менш важливо навчити дітей оцінювати свої вчинки і вчинки однолітків, дорослих в процесі спілкування з природою.

Педагогічний процес екологічного виховання потребує вирішення всіх перерахованих завдань в єдності. Реалізація завдань екологічного виховання можлива тільки за умови екологічної культури педагога та його готовності здійснювати цю діяльність. Крім того, плануються завдання формування навчальних умінь (слухати однолітка, діяти за вказівкою вихователя, розповідати про результати своєї діяльності). У зміст освітніх завдань включається і формування пізнавального інтересу дітей до природи.

Поряд з освітніми на занятті вирішуються і виховні завдання. Вони спрямовані на формування дбайливого, дбайливого ставлення до природи, розвиток естетичного ставлення до неї

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]