Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_MOP-1.docx
Скачиваний:
145
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
406.07 Кб
Скачать

«Жалейкин і жабеня»

Під купиною в сирому болотце помітив Жалейкин маленького слабенького жабеня. - Бідненьке, нещасне маля! - викликнув Жалейкин. - Як же погано тобі, у цьому брудному болоті! Темно, сиро, холодно! Але ти не сумуй! Я врятую тебе, у мене будинку тобі буде добре й затишно. Удома Жалейкин посадив жабеня в найкрасивішу писану скриньку, послав на дно м'яку суху вату, поставив скриньку на тепле сонечко й весело розсміявся від радості. – Помятай , жабеня, мої турботи! Будеш жити тепер у теплі, сухості й чистоті. Не те, що у твоєму брудному болоті! А жабеня не радується. А жабеняті не до веселощів. Йому дуже погано, він ледве живий. Він перегрівся на сонце, засох і заплутався у ваті. Як побачив його Жалейкин, так і заревів. Усього жабеня облив слізьми, і вчасно: ще трошки - і жабеня би здохло (загинуло). Помчався Жалейкин з жабеням до болота. Туди, де сиро, брудно й холодно, але де жабеняті так само добре, як Жалейкину у своїй теплій і чистій кімнаті. У наш час у деяких країнах жаби стали вже рідкістю. Це є для людей застереженням: жаб треба берегти! І у всякому разі не брати їх із природи до себе додому начебто з жалості. Насправді цим людина губить живу смирну істоту. Усе, що є в природі, повинне бути збережене, незалежно від того, подобається нам ця рослина або тварина, або не подобається. Немає в природі корисних і шкідливих, кожний важливий, у кожного своя роль і місце. Народна мудрість говорить: «Де народився, там і придався».

      1. Сплануйте пошукові дії з дітьми старшої групи на визначення наявності вітру та стану ґрунту.

Пошукові дії

Обладнання: загадки про вітер, вертушки, палички із стрічками, стрілка з картону (Флюгер) дрібно нарізана папір.

Зверніть увагу на небо, як біжать хмари?

Д: То ​​повільно, то швидко

В: А що їх жене?

Д: Вітер

В: Правильно, якщо вітер сильний, то хмари біжать ... .Д: швидко

В: Якщо вітер слабкий, то ... .Д: Повільно

А сечас зверніть увагу на дерева, що розгойдує гілки дерев?

Д: Вітер

В: по гілках дерев можна визначити силу вітру?

Д: так

В: іноді у вітру не вистачає сил змусити тремтіти навіть легкий березовий листочок на гілці, такий вітерець називається бриз, але трапляється, його пориви виривають з коренем товсті стовбури міцних дерев. Як ви думаєте, як він називається? Правильно, він називається штормовий, або ураганний. Різним буває вітер: і пестить тихим, і лякаюче грізним.

В: виявити вітер просто: можна подивитися рябітся Чи вода на поверхні калюжі або озера, розгойдуються Чи гілки дерев, чи розвиваються полотнища прапорів, біжать Чи хмари по небу. Якщо нам пощастить. То можна визначити наявність вітру по диму йде з труб. Дим покаже не тільки напрямок вітру по напрямку хвоста, але і його швидкість по нахилу димового сліду (шлейф) чим більше швидкість вітру, тим більше нахил диму до горизонтальної лінії.

В: А за допомогою ще чого ще ми можемо визначити звідки дме вітер

Д: За допомогою дерев, вертушок, і паличок із стрічками

В: Давайте проведемо експеримент (Проводиться експеримент)

Діти беруть вертушки і спостерігають за тим, чи сильно дме вітер, палички із стрічками покажуть силу вітру, а дрібно нарізана папір в руці, покаже чи є вітер, і так же його напрям. Далі досвід зі стрілкою з картону, проткнути тонким стрижнем.

В: А чи знаєте ви які небудь прикмети про вітер?

В: Північний вітер до ночі стихає, напрям вітру і хмар не однаково, до дощу.

Тема "Грунт"

Мета: навчити дітей розрізняти вологу та суху землю.

Матеріал: добре зволожена i суха земля.

Умови: літо - подвір’я, зима - куточок природи.

Хід досліду. Запропонувати дітям взяти в руки дві жмені землі – мокрої та сухої - і стиснути кулаки.

Висновок: волога земля м'яка, зліплюється в грудку, з неї можна витиснути воду. Суха земля тверда, при здавлюванні розсипається.

      1. Змоделюйте дослід на встановлення властивостей ґрунту для дітей старшої групи.

Тема "Грунт"

Мета: навчити дітей розрізняти вологу та суху землю.

Матеріал: добре зволожена i суха земля.

Умови: літо - подвір’я, зима - куточок природи.

Хід досліду. Запропонувати дітям взяти в руки дві жмені землі – мокрої та сухої - і стиснути кулаки.

Висновок: волога земля м'яка, зліплюється в грудку, з неї можна витиснути воду. Суха земля тверда, при здавлюванні розсипається.

2. Мета: показати властивість піску пропускати воду, а глини - утримувати її.

Матеріал: три банки - одна з піском, друга з глиною, третя - з водою.

Хід досліду: Налити у банки з піском та глиною однакову кiлькiсть води й спостерігати, як вона просочується.

Висновок: пісок пропускає воду, а глина ні.

  1. Складіть розповідь вихователя про капусту та її лікувальні властивості для заняття в старшій групі.

Розповідь про капусту

Слово «капуста» походить з давньокельтської мови від caput — «голова». В одній з легенд Давньої Греції розповідається про появу капусти. Якось бог виноробства Діоніс вирішив покарати фракійського царя за те, що він зламав виноградну лозу. Царя прив'язали додерева та призначили кілька десятків ударів палицею. Цар не витримав приниження та заплакав. Сльози падали на землю і зникали, а через мить на очах у здивованих фракійців з'явились рослини, колоподібної, як голова, форми, яких ніхто ще не бачив і не знав. Поважали капусту всі стародавні народи.

Хімічний склад капусти, окрім харчової цінності обумовлює її лікувальні властивості Ще римський поет Катон писав: «Капуста - овоч, який поєднує в собі всі харчові та цілющі властивості в пропорції, яка сприяє здоров'ю». В народній медицині разом з листям капусти застосовують капустяний сік, який містить всі поживні речовини свіжої капусти. Склянка соку фреш, (при умові його регулярного вживання), стимулює енергетичний обмін, має загальнозміцнюючу, жовчогінну дію, виводить холестерин з організму та токсини і шлаки зкишечнику. Перевага соку - це швидкість засвоєння. Вже через годину він перетравлюється, що сприяє розвантаженню органів травлення. З двох кілограмів капусти виходить одинлітр соку. Страви з капусти та капустяний сік обов'язково слід включати в раціон харчування хворим на цукровий діабет, атеросклероз, закрепи, бронхіти, трахеїти. Салати зі свіжого листя капусти входять в дієтичне меню людей, які мають ожиріння, тому що капуста містить малу кількість вуглеводів, має низьку калорійність, в її хімічний склад входить тартронова кислота, яка гальмує перехід вуглеводів в жири та калій, який виводить з організму надлишок рідини. Зі свіжого листя капусти також можна робити компреси. Вони допомагають в лікуванні опіків, знімають  біль у суглобах.

  1. Складіть ілюстративну модель кругообігу води в природі для дітей старшої групи.

Вода - найважливіша складова життя будь-якого біологічного організму на Землі. Тому важливо вивчати, спостерігати і стежити за кількістю, якістю та станом водного ресурсу планети. Основні запаси цієї цілющої вологи зосереджені в світовому океані. І вже випаровуючись звідти, волога живить Землю, завдяки процесу, званого кругообігом води в природі. Вода - дуже рухливе речовина і легко переходить з одного свого стану в інший. І, завдяки цьому, може легко досягати найвіддаленіших від джерела куточків. Як же відбувається цей процес?

Як і чому відбувається циркуляція води?

Під дією тепла, випромінюваного Сонцем, вода постійно випаровується з поверхні океану, переходячи в газоподібний стан. Разом з потоками теплого повітря пара піднімається вгору, утворюючи хмари. Вони легко несуться вітром від початкового місця випаровування. Поступово захоплюючи на своєму шляху все нові випаровування, хмари остигають на шляху вгору. У якийсь момент настає наступний етап - конденсація. Вона можлива, коли повітря входить у стан насичення (100% вологість) водяними парами. Зазвичай це трапляється при достатньому охолодженні. Відомо, що максимальна кількість пара, яка може утримуватися в повітрі, пропорційно його температурі, тому в певний момент охолодження настає насичення хмари паром, що веде до переходу води в наступне - рідке або крісталлообразном - стан. І якщо хмара в цей момент знаходиться все ще над океаном, то волога повертається туди, звідки прийшла. Так завершився один малий кругообіг води в природі. Цей процес не завмирає ні на хвилину. Вода над світовим океаном постійно циркулює.

  1. Визначте мету та складіть серію запитань до спостереження в старшій групі за подорожником, враховуючи його біологічну характеристику (назва, будова, цілющі властивості, місце проростання).

Заняття-Спостереження:тема заняття: «Подорожник»

Мета: Познайомити дітей з рослиною, його особливостями. Закріпити знання про існування в рослин наукової й народної назв

Хід спостереження: Гляньте на цю рослину. Багато з вас знають її. Як вона називається? (Відповіді дітей). Подорожник. Подорожник досить звичайна рослина, росте на вологих місцях, уздовж доріг, у садах. Давайте розглянемо подорожник уважніше . Тонке стебло в доріжки. На кінці його - сережки. На землі лежать листки - Маленькі лопушки. Нам він - як гарний друг, Лікує ранки ніг і рук. Ви вже знаєте, що рослин є наукову й народну назви. Нагадаєте мені, як використовуються наукова й народна назва? (Відповіді дітей). Наукову назву використовують учені й пишуть у книгах. Назва, якою рослину називають у народі, прості люди, у розмові - це народна назва. Наукова назва подорожника - «плантаго» - відбулося від латинського слова «підошва», тому що притиснуті до землі листи нагадують слід ноги. Давно замічено, що подорожник треба за людиною, розростаючись уздовж доріг і стежок. Подорожник у народі називають по-різному: семижильник, порезник, попутник, ранник, чирьевая трава, придорожник. Спробуйте поразмишлять про походження цих народних назв. (Відповіді дітей). Російські назви «подорожник», «попутник» пов'язані з місцеперебуванням його в доріг. Інші назви - «порезник», «ранник», «чирьевая трава» - дані рослині за здатність загоювати рани. Із самих давніх часів люди не тільки вживали рослини в їжу, але й робили з них одяг, знаряддя праці й захисту. А ще рослини допомагали людині позбутися від хвороб. Раніше знання про лікувальні властивості рослин зберігали жінки й старійшини. У наш час учені вивчають рослини для того, щоб зробити з них ліки від багатьох хвороб. Ви знаєте як називаються рослини, за допомогою яких можна лікуватися? (Відповіді дітей). Лікарські рослини. Є в травах і квітах цілюща сила Для всіх, що вміють їхні таємниці розгадати. (Р. Рождественський)

Подорожник - лікарська рослина. Ще в старожитні часи подорожник називали "Матір'ю всіх трав" за його вміння лікувати рани й хвороби. За допомогою подорожника можна зупинити кровотечу, вона вміє загоювати рани, лікувати різні захворювання. Якщо ви натерли мозолю - прикладете чистий аркуш подорожника, і вам легше буде йти. А всі тому, що в листах є вітамін К. Подорожник - друг мандрівників. Стародавній переказ говорить про те, що лікарські властивості подорожника були відкриті... зміями. Один раз два змії грілися на сонце посередині дороги. Зненацька здався візок, що мчалося. Одна змія зазівалася, і колесо переїхало через неї. Відправилася друга змія на пошуки цілющої трави. Люди, що їхали у візку побачили, що незабаром вона вернулася з аркушем подорожника. Це й навело людей на думку використовувати рослину в лікарських цілях. Зубчасті листи Подорожника оленерогого використовують як овочеву рослину й, вирощуючи його на городах, готовлять із нього вітамінні салати. Подорожник є кормовою рослиною для багатьох метеликів. Насіння подорожника люблять дрібні птахи. Незважаючи на те, що подорожники - невибагливі рослини й найчастіше є бур'янами, деякі види внесені в Червоні книги: подорожник приморський, подорожник солончаковий, подорожник найбільший, подорожник Корнута. У наших краях ростуть різні види подорожника: подорожник великий, подорожник середній, подорожник приморський, подорожник індійський і інші. Про що говорять вам назви цих кримських рослин? (Відповіді дітей).

Питання на закріплення:

1. Від якого слова відбулася наукова назва подорожника «плантаго»?

2. Які народні назви подорожника ви запам'ятали?

3. За що рослина їх одержала?

4. За які властивості подорожник називають «матір'ю всіх трав?

5. Хто і як, відповідно до стародавнього переказу, допоміг людям довідатися про лікувальні властивості подорожника?

  1. Сформулюйте мету до спостереження з дітьми середньої групи за бджолою на квітнику

Мета: розширювати уявлення дітей про бджіл, сприяти формуванню дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

«КВІТНИК»

Вгадайте яку комаху я побачила на квітах

роботяща господиня

  Політає над галявиною,

  Поклопочеться над квіткою -

І поділиться медком.

Так, це бджола

Давайте трохи пограємо. Послухайте коротенький віршик про бджолу, запам'ятайте його і постарайтеся розповісти на пам'ять не збиваючись.

З ранку дзижчу,

  Квіти буджу.

  Кружляю, гужу

  І мед вожу.

Все дзижчить вона, дзижчить.

  Над квіточками кружляє.

  Сіла, сік із квіточки взяла.

  Мед готує нам ... (бджола!)

Звук, який ми чуємо під час польоту бджоли, вона видає крилами.

Усередині квітів - запаси солодкого нектару - квіткового соку. Саме за нектаром прилітають до квітів бджоли. Бджілки - великі трудівниці. Тільки пригріє сонечко - вони вже на розвідку: чи немає де нектару? Бджола сідає на край квітки і повільно заповзає в його глибину. Заповзла і злизує солодкий сік - нектар. Висмокче сік і ковтає його в свій медовий шлуночок. Довго літає бджола з квітки на квітку, п'є сік, переносить на собі квіткову пил.

Щоб на рослинах з'явилися насіння, на їх квітки повинен потрапити пил з інших квіток. Бджоли, перелітаючи з квітки на квітку, п'ють солодкий квітковий сік-нектар і переносять на лапках квітковий пилок. Адже коли бджола пробирається за крапелькою нектару, на черевце, на лапки і на спинку потрапляє пилок. Кажуть: «бджоли запилюють квіти». Значить переносять пилок. Тепер ви знаєте, що значить «запилюють». Якби не було бджіл та інших комах-запилювачів, то не росли б яблука і груші, вишні і сливи, абрикоси і черешня. Квіти без комах просто не можуть існувати.

Є таке прислів'я: «Одна бджола багато меду не наносить». Як ви її розумієте? Дійсно, щоб вийшло багато меду, необхідно багато бджіл. От і живуть бджоли великими сім'ями. А в самоті бджола може прожити тільки добу, потім загине.

А чи знаєте ви, як називається зроблений людиною бджолиний дім? Вулик.

Вночі бджоли сплять і ніколи не вилітають з вулика. Крильця у бджіл тонкі, важко їм боротися з сильним вітром, тому в такі дні бджоли з вуликів не вилітають. Не вилітають бджоли і дощові дні. А якщо раптом дощик поллє раптово і наздожене бджолу, вона швидко сховається під який-небудь великий листок і сховається під ним від дощу.

Жало використовує для захисту. Бджола, вжалила, втрачає своє жало і через кілька годин гине. А людина, ужалений бджолою, може постраждати від бджолиної отрути. Тому потрібно жало витягти, а потім протерти хворе місце соком цибулі або часнику, підійде і нашатирний спирт.

  1. Сплануйте роботу по формуванню уявлень дітей старшої групи про висоту положення сонця в небі в різні сезони.

У старшій групі робота починається з уточнення понять, які сформувалися в попередній групі. Особлива увага приділяється навчанню розрізняти частини доби, визначати їх послідовність. У цій групі дошкільнята повинні вміти визначати періоди доби не тільки спостерігаючи за працею людей, а й за положенням сонця. Шляхом спостережень і порівнянь дітям пояснюються поняття "небесний звід", "захід", "горизонт", дається можливість переконатися, що положення сонця на небі вранці і ввечері різне, що сонце впродовж дня рухається по небосхилу. Днем в порівнянні з ранком і ввечері сонце піднімається вище за горизонт, і тіні від предметів стають короткими. Період доби, коли сонце виcoкo на небі і діти грають на ділянці називають "полудень", це середина дня. Саме в цей час рівно о 12 годині дня по радіо передають сигнали точного часу. На основі безпосередніх спостережень і розглядання відповідних репродукцій картин дітей цієї вікової групи знайомлять з явищами "захід сонця", "схід сонця", "сутінки", "світанок" і пояснюють чому про ці періоди доби кажуть: "сутеніє", "світає".

Щоб діти не ототожнювали сутінки і похмуру погоду, а розрізняли їх, можна в один з похмурих днів зранку запитати у дітей: "Зараз сутінки або щось відбувається в природі?"

Положення Сонця на небі в різні пори року:

Літо

Осінь

Зима

Весна

схема взаємозв’язки між висотою Сонця та змінами в живій та неживій природі відповідно до запропонованої вам пори року:

Зміна висоти

Сонця на небосхилі

Зміна Зміна тривалості

температури повітря світлового дня

Зміна Зміна

температури ґрунту температури води

Зміна в житті

рослин і тварин

  1. Змоделюйте дослід на встановлення впливу факторів неживої природи на рослини (вода, світло, тепло) для дітей середньої групи.

Тема "Рослини"

  1. Мета: показати значення води для росту рослин.

Матеріал: дві прозорі банки (з водою та без води), дві однакові цибулини.

Хід досліду. Довготривале спостереження за змінами, що відбуваються з цибулинами у банках.

Висновок: для росту рослин необхідна вода.

  1. Мета: продемонструвати необхідність тепла для росту рослин.

Матеріал: дві однакові гілочки вишні (або іншого дерева), дві вази з водою.

Умови: мiсяцi лютий, березень.

Хід досліду. Поставити одну вазу з гілочкою в кімнаті, другу - в прохолодному мiсяцi (мiж в рамами). Спостерігати за змінами, порівнюючи стан гілочок, порівнювати зi станом дерев на подвір’ї.

  1. Складіть серію запитань до розгляду картини „Верблюд" з дітьми старшої групи, мета якого виявити пристосування тварини до середовища мешкання.

  1. Скільки горбів у верблюда?

  2. Де зберігає воду верблюд?

  3. Де живе верблюд в лісі чи пустелі?

  4. Як довго верблюд можже витримати без води?

  5. Верблюд це домашня чи дика тварина?

  6. Як ви вважаєти чи здатен верблюд за 10 хвилин випити 10 відер волди?

  1. Складіть серію запитань для спостереження на прогулянці з дітьми молодшої групи з метою закріплення найхарактерніших ознак літа.

  1. Як світить сонце влітку ?

  2. Чи багато квітів влітку ?

  3. Який дощ іде літом теплий або холодний?

  4. Літом жарко чи холодно?

  5. Як співають птахи влітку?

  6. Що настане за літом? 

  1. Складіть програмовий зміст для заняття в старшій групі „Спостереження за степовою черепашкою".

Мета: Узагальнити знання дітей про живу об'єкті (харчується, рухається, дихає, росте, розмножується, рятується від ворогів); закріпити знання про зовнішній вигляд; розвивати доказову мова; виховувати пізнавальний інтерес до особливостей поведінки тварин.

Матеріали: моделі «Ознаки живої істоти: дихання, рух, ріст, живлення, розмноження».

хід заняття

До групи входить Незнайка, приносить коробку, в якій знаходяться черепаха і шкатулка.

Незнайка. Подивіться, які гарні шкатулочки я приніс! Ось поставлю їх на поличку і буду складати в них різні дрібнички.

Діти. Незнайко, у тебе одна шкатулка і одна черепаха. Черепаха жива, в неї не можна складати речі.

Незнайка. А от і не жива. (Стукає олівчиком спочатку по шкатулці, потім по панциру черепахи). Бачите, і шкатулка тверда, і черепаха тверда - значить, це дві шкатулки.

Діти. Ні, це у черепахи панцир, за допомогою нього вона рятується від ворогів

(Всі разом розглядають черепаху - її зовнішній вигляд.)

Незнайка. Нічого не розумію, чому черепаха ховає під панцир свою голову і ноги?

(Вихователь розповідає про ворогів черепахи.)

Незнайка. Все рівно я не вірю, що вона жива.

Діти. Черепаха рухається, а шкатулка ні. Вона харчується листям рослин (Дають черепасі листя кульбаби, капусти.)

Вона дихає (підносять до носа черепахи султанчік з цигаркового паперу.)

Вихователь. Хлопці, як ви думаєте, черепаха відразу стала такою великою? Давайте пригадаємо, як вона розмножується?

Діти. Черепахи відкладають яйця в теплий пісок, і з них вилуплюються маленькі черепашат. Вони ростуть і виростають у велику черепаху.

Незнайка. Я тепер зрозумів, що черепаха жива. (За моделлю розповідає, що черепаха рухається, харчується, дихає, розмножується.)

Діти. А ще, взимку черепахи впадають в сплячку. Сплять вони до весни. Черепахи, які живуть на землі, рухаються дуже повільно. Але є черепахи, що живуть на воді, їх називають «морські», і рухаються вони по воді швидко, навіть можуть плисти нарівні з людиною.

Вихователь. Незнайка, тепер ти зрозумів, що ти приніс шкатулку і живу черепаху?

Незнайка. Так, шкатулку я заберу додому, а черепаху залишу вам.

Вихователь. Спасибі тобі, Незнайко, ми з дітьми віднесемо черепаху на станцію юних натуралістів, там будуть доглядати за нею, а ми будемо її відвідувати. А тепер послухайте, будь ласка, цікаві історії з життя черепах.

  1. Сплануйте і складіть мету екологічно спрямованої колективної праці дітей старшого дошкільного віку в січні.

Мета: навчити дітей трудитися в колективі; показати прийоми і методи організації колективної праці; вчити дітей розуміти поставлену задачу; виховувати самостійність, дружелюбність, вміння пропонувати свою допомогу іншим; виховувати почуття відповідальності за спільну справу, задоволення від успішно виконаної роботи;

Задачі:

-праця по догляду за рослинами в куточку природи організується вранці;

- доручення, в які входять різні види праці, організовуються протягом усього дня (у кожному окремому випадку враховуються бажання дітей і найбільш зручний час для їх виконання);

- на прогулянці діти виконують відповідну віку роботу з прибирання ділянки від снігу;

Колективна праця дає можливість формувати трудові навички та вміння одночасно у всіх дітей групи. Ці форми праці необхідні для встановлення відносин в колективі. Тут формуються уміння приймати загальну мету праці, домовитися, погоджувати свої дії, спільно планувати роботу, допомогти товаришеві, оцінити його працю; виховується колективна відповідальність за виконання завдання.

При фронтальній організації колективної праці, коли у праці беруть участь всі діти вікової групи, вони спільно можуть виконувати одне якесь завдання, наприклад прополку городу. При прибиранні куточка природи одні миють рослини, інші чистять клітки для тварин, треті миють піддони і протирають підвіконня. В цьому випадку дітей ділять на підгрупи. Колективна праця може бути організований для однієї невеликої підгрупи (Н-р, 5-6 дітей поливають квітник або збирають плоди).

  1. Визначте мету і доберіть прийоми активізації пізнавальної діяльності дітей середньої групи під час спостереження за снігом у відлигу.

Хід спостереження

Вступна бесіда, в якій вихователь за допомогою ілюстрацій допомагає дітям пригадати пори року, характер природних явищ для кожної пори року.

Загадує загадку:

Землю снігом покриває

В полі віхола гуляє

Відгадайте мені, діти,

Коли це буває? (Взимку)

Так, взимку. Що ви сьогодні помітили, коли поспішали до дитячого садочку? (Відповіді дітей). Дійсно, вчора похолодало, вдарив невеликий мороз і здійнявся вітер, який приніс нам приємну подію - землю вкрив білий сніг. Давайте пригадаємо вірші про зиму, сніг (діти розповідають).

А зараз ми з вами проведемо спостереження за снігом і зрозуміємо, що він нерівно ліг на землю, а чому? (Відповіді)

А як ви думаєте, сніг теплий чи холодний? (Відповіді)

А чому сніг тріщить, рипить під ногами? (Відповіді)

А чому він ліпиться у пульпу? А ще сніг можна їсти чи ні? (Відповіді дітей)

А щоб ви запам’ятали краще, чому не можна їсти сніг, ми проведемо експеримент. Набираємо сніг у миску і занесемо його до групової кімнати. Що з ним відбудеться і що утвориться будемо продовжувати спостерігати у групі.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СНІГОМ

Мета: Вчити спостерігати за явищами в природі, фантазувати, збагачувати свою мову новими словами. Розвивати естетичні смаки дітей.

Виконувати почуття милування красою рідного краю.

Хід спостереження

Зимонько, голубонько  В білім кожушку,  Любимо ми бігати  По твоїм сніжку.  Всім рум”яниш личенька  Ти о цій порі  І ладнаєшь ковзанки  В нашому дворі.

Л. Забашта

-Які кольори можна зустріти у зимовій природі?

-А якого кольору сніг на сонці і у затінку?

-А скажіть, будь-ласка, чи змінюється колір снігу вранці, ввечері, під час морозу, у відлигу?

-Придивіться уважно до снігу, дерев, неба.

-А зараз, дітки, як зачитаю вам вірш, а ви повинні закінчити деякі рядки. Слухайте уважно.

Зима! Зима! Усякий знає.

Вона холодною …(буває)

Летять кружляють, як пушинки,

Легкі, білесенькі.. (сніжинки)

От випав сніг, яка обнова!

Зима тоді така… (чудова)!

Міста чистенькі, білі села-

Зима і радісна, й… (весела)

Кружляють вальс сніжинки, ніжні,

Зима пухка і… (білосніжна).

Вона й тоді усім хороша,

Коли мете легка… (пороша)

Мороз у лід озера кута

Зима тоді всі кажуть… (люта)

Вона бува серйозна:

Суха і вітряна, й…(морозна)

А як посуне хмара сива,

Зима по-своєму.. (красива)

І особлива, і чарівна,

Як королева, чи …(царівна)

А вранці іній, - от обнова!

Яка зима у нас… (казкова)!

Хоч і мороз за ніс щипає

Дітей ніщо не …(зупиняє)

Бо все одно зима прекрасна,

Вся біла, світла… (ясна)

А якщо вітер завиває,

То ясно всім: зима… (співає)

А вранці небо чисте-чисте

Зима святкова… (урочиста)

Зима буває вередлива,

То часом добра, то…(сварлива)

Підсумок

-Отже, діти, якою ви побачили зиму сьогодні?

-Які секрети зимової краси ми розгадали?

  1. Складіть тематичний перелік різноманітних видів праці в природі для дітей середньої групи на І тиждень травня.

перелік різноманітних видів праці в природі для дітей середньої групи на І тиждень травня

*висаджування розсади у відкритий грунт

* посів овочевих культур

* висаджування цибулі та часнику

* посів квітів

* зняття захисних покрівель з рослин після зими

* поливання дерев, кущів і розсади

  1. Сплануйте тематичний перелік спостережень за кульбабою від появи листя до розповсюдження насіння для дітей середньої групи

Цілі: знайомство з лікарською рослиною - кульбабою;

формувати вміння і бажання активно берегти і захищати природу;

поповнити свій фітобар збором лікарських трав.

хід спостереження

Кульбаба дуже цікавий квітка. Прокинувшись навесні, вона уважно подивився навколо себе і побачить сонечко, яке помітило кульбаба і освітило його жовтим промінцем. Пожовтів кульбаба і так полюбив світило, що не зводить від нього захопленого погляду. Зійде сонце на сході - кульбаба на схід дивиться, піднімається в зеніт - кульбаба піднімає голову догори, наближається до заходу - кульбаба не зводить з заходу погляду (С. Красиков).

Вранці на сонячній галявині без годинника дізнаєшся час - кульбаба розкривається в 5-6 годині ранку, а до 2-3 годин дня вже гаснуть жовті вогники (Д. Зуєв).

До кінця червня, отцветая, кульбабки надягають білі пухнасті шапочки. Дозрілі насіння кульбаби прикрашені чубчиками з тонких білих волосків. Подує легкий вітерець, і розлетиться по лугах і полях одуванчіковий пух. Одна кошичок квітів дає більше двохсот насіннячок а вся рослина - до трьох тисяч!

Яскраво-жовтий кульбаба! Ти навіщо змінив каптанчик? Був гарним, молодим, Став, як дідусь, сивим!

Вихователь задає дітям питання.

Як виглядає кульбаба?

Як поширюються його насіння? Правила поведінки на природі

Спостереження за кульбабами.  Мета: Показати дітям, що з'явилися перші весняні квіти-кульбаби. У кульбаб єстебло, листя, квітка. Стебло крихкий, легко ламається. Квітка у кульбаби жовтогокольору, дуже ароматно пахне, запропонувати понюхати.  кульбаби скрізь  За весняної травичці,  Замиготіли у дворі,  Розбіглися по горі,  Сховалися в канавці.  Продовжити спостереження за зеленою травичкою і кульбабами.  Мета: Вчити впізнавати і називати кульбабки, закріпити знання про будову квітки.Формувати бажання милуватися зеленню і яскравими весняними квітами.  упустив сонце  Лучик золотий,  Виріс кульбаба,  Перший молодий.  кульбаби скрізь  За весняної травичці,  Замиготіли у дворі,  Розбіглися по горі,  Сховалися в канавці.  Спостереження за кульбабами.  Мета: Помилуватися рясним цвітінням кульбаб на ділянках, майданчиках. Укульбаб є стебло, листя, квітка. Стебло крихкий, легко ламається. Квітка у кульбаби жовтого кольору, дуже ароматно пахне, запропонувати понюхати.Звернути увагу, що деякі кульбабки вже відцвіли і у них з'являються пушинки - насіння. На білий кульбаба можна подути і насіння розлетяться в різні боки.  Носить кульбаба,  Жовтий сарафанчик,  Підросте, вбереться  В біленьке платтячко.  Легке, повітряне,  Вітерцю слухняне

  1. Складіть програмові завдання до заняття „Гостинці з саду і городу" для дітей середньої групи. Надайте заняттю валеологічного змісту.

Заняття з ознайомлення з навколишнім світом в середній групі

Попередня робота: розгляд картин городу і саду, читання великий і «ілюстрованої енциклопедії ерудита; читання казок В. Сутеева «Під грибом», «Яблуко», «Мішок яблук»; спостереження за городом на території дитячого саду.

Дидактичне забезпечення: Набір овочів і фруктів (морква, буряк, яблука, груші за кількістю дітей); дві корзинки; іграшковий заєць.

Словникова робота: Гостинці, фруктові дерева, проточна вода, Овочеві заготовки, механічні ваги, електронні ваги, безмен.

Програмне зміст: Вчить розрізняти овочі і фрукти; дати уявлення про зовнішній вигляд овочів і фруктів, конкретизувати поняття «овочі» та «фрукти»; тренувати дітей у дослідницькій діяльності, удосконалювати вміння порівнювати; ввести в словник точне визначення ознак овочів і фруктів; виховувати інтерес до навколишнього світу.

Структура заняття: Вступна частина (тривалість 1 -2 хвилини). Мета: створення інтересу, емоційного настрою до заняття по ознайомленню із зовнішнім виглядом овочів і фруктів.

Звернення до індивідуального і колективного досвіду дітей, пов'язаному зі знаннями овочів і фруктів.

Основна частина (тривалість 12 хвилин). Мета: реалізація завдань програмного змісту.

Методичні прийоми:

    1. бесіда з теми;

    2. запитання дітям;

    3. відповіді дітей;

    4. розглядання овочів і фруктів

    5. робота з роздатковим матеріалом.

    6. спостереження за городом

    7. порівняння овочів і фруктів

Заключна частина (тривалість 1 - 2 хвилини) Мета: підвести підсумок заняття.

З якими овочами ми сьогодні познайомилися?

Для чого потрібно вміти впізнавати овочі і фрукти? (Для того, щоб знати які овочі і фрукти купуєш в магазині або на ринку)

  1. Наведіть тематичний перелік спостережень для дітей молодшого віку на І тиждень листопада щодо формування уявлень про зміни в неживій природі восени.

Перша молодша група.

Діти у відповідності з програмою знайомляться з деякими характерними осінніми явищами неживої природи, змінами погоди ( світить сонце, йде дощ, дме вітер) із змінами в рослинному світі ( квіти, листя різного

кольору, трава), в тваринному світі ( комахи, птахи).

Друга молодша група.

Зміст програми. Спостереження на прогулянках і із вікна за природою

(сонечко, дощ, вітер). Ігри із султанчиками. Розглядання листя, квітів.

Дидактичні ігри з овочами, фруктами, осіннім листям, квітами. Спостереження

за збором овочів на городі, посильна участь в цьому дітей.

  1. Складіть розповідь вихователя до заняття в середній групі „Як білка до зими готується".

Білка морозу не боїться. Її можна зустріти в лісі навіть коли дуже холодно. На відміну від багатьох звірів, що впадають на зиму в сплячку, білки не сплять всю зиму.

Звичайно, навіщо спати, коли кругом така краса! І лише в дні з особливо низькою температурою вони іноді залишаються в гнізді, сплять.

Для того, щоб вижити в сильні морози, білка повинна посилено харчуватися. Звідки взимку білці брати їжу? Адже все навколо вкрито білою ковдрою і горіхів зовсім не видно. Про це білки повинні подбати восени. Вони збирають жолуді, горіхи ліщини та кедрові, гриби, ховають їх у дупла дерев, в траву і мох.

В осінні дні, з самого ранку білка біжить в кедровники і досить швидко повертається, несучи в зубах вже очищену від лусочок шишку. Добігши до затишного, на її думку місця, білка бере шишку в передні лапи, швидко виймає кілька горішків, кидає шишку і біжить зі своею ношею в густий мох, по якому приймається повзати на животі, засовуючи горішки під мох. Іноді вона при цьому поправляє лапками розвалений в сторони мох і приховує сліди своєї роботи. Білки заготовляють для себе і гриби, які сушать, розвішані на гілках або розклавши на пнях і повалених стовбурах дерев.

У сильні морози білка, відшукавши запаси, наїдається горішків або грибів і потім поспішає назад в своє тепле гніздечко або в дупло. Там вона спить, згорнувшись клубочком і сховавшись пухнастим хвостом.

Білка готується до зими не тільки роблячи припаси. Не забуває вона і поміняти літню шубу на зимову. Зимова шуба у білки сірувата, і набагато тепліше, ніж літня.

Білка - стриб в своє дупло -

У ньому і сухо і тепло.

Є запас горіхів, ягід,

Їх, часом, не з'їсти і за рік.

  1. Складіть програмовий зміст до заняття в другій молодшій групі по висаджуванню насіння квасолі на городі, вкажіть обладнання до праці та вид інструктажу дітей.

Програмний зміст: формування знань дітей про посадку і вирощуванні квасолі; вчити дітей ставити перед собою мету; розвивати необхідні вміння; закріплювати знання дітей про зовнішній вигляд квасолі; про умови вирощування; розвивати мовлення дітей.

Активізація словника: овальна форма, насіння, гладкі.

Навчання дітей технології посадки рослини; розвиток інтересу; розвиток дбайливого ставлення до рослини; вчити дітей працювати в колективі.

Обладнання та матеріали: лопатки, насіння квасолі, лійки з водою, фартухи.

  1. Сформулюйте серію запитань до заключної бесіди про зиму з дітьми старшої групи.

Якого кольору зима?

Які кольори можна зустріти у зимовій природі?

Діти, скажіть, як такими словами, як біла, білосніжна, снігурочка, красуня, можна описати красу зими?

А якого кольору сніг на сонці і у затінку?

А скажіть, будь-ласка, чи змінюється колір снігу вранці, ввечері, під час

Які секрети зимової краси ми розгадали?

  1. Під час спостереження за птахами біля годівниці доведіть дітям старшої групи, що птахи - це екологічно чистий засіб боротьби зі шкідниками рослин.

Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах, наприклад, існують складні взаємозв'язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами — з іншого.

Птахи відіграють значну роль у поширенні насіння рослин. Окремі види птахів (нектарники, колібрі та ін.), живлячись нектаром рослин або відвідуючи квітки для лову комах у них, сприяють перехресному запиленню квіток. Між птахами та іншими видами тварин у природі існують ще складніші взаємозв'язки. Одні види птахів (хижі) живляться іншими видами, сприяючи добору.

Неоціненну послугу в боротьбі зі шкідниками саду надають комахоїдні птахи (синиці, шпаки, ластівки, горобці, мухоловки тощо), знищують у величезних кількостях різних гусениць, личинок, метеликів і жуків. Особливо багато шкідливих комах знищують птахи під час вигодовування пташенят. Так, сім'я шпаків знищує за день до 350 гусениць, жуків, равликів, а сім'я горихвосток згодовує пташенятам більше 7000 гусениць. Особливою ненажерливістю відрізняються синиці. Доросла синиця, наприклад, за одну добу з'їдає їжу масою, рівної її власній масі.  Враховуючи це, необхідно всіляко залучати в сади і захищати комахоїдних птахів, влаштовуючи для них штучні гнізда - шпаківні, синичник, а взимку не забувати регулярно підгодовувати птахів. 

Комахоїдні птахи, як правило, корисні для рослин, оскільки живляться личинками різних комах, що завдають рослинам великої шкоди. Особливо значну кількість комах поїдають горобцеподібні, приносячи величезну користь сільському й лісовому господарству. Наприклад, ластівка впродовж літа знищує близько 1 млн комах, а синиця за рік — близько 6,5 млн яєць шкідливих комах.

  1. Змоделюйте дослід для дітей середньої групи з метою підтвердження того, що повітря є навколо нас, у ґрунті, воді.

Тема "Повітря"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]