Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chentsov.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Спільна діяльність Митних органів Чорногорії та України

17 червня 2009 року зустрічі Голови Держмитслужби Анатолія Макаренка з Директором Митної адміністрації Чорногорії Міодрагом Радусиновичем  та Послом Чорногорії в Україні Жельком Радуловичем. В ході зустрічі керівники митних адміністрацій обговорили низку питань щодо результатів роботи митних органів обох країн протягом 2009 року, участі митних адміністрацій у діяльності Всесвітній митній організації та перспектив подальшої двосторонньої співпраці. Наприкінці українсько-чорногорської зустрічі була  підписана Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про взаємну допомогу в митних справах. Перша двостороння зустріч в історії відносин митних відомств України та Чорногорії продемонструвала налаштованість сторін на спільну роботу, спрямовану на боротьбу з митними правопорушеннями, забезпечення безпеки на кордонах України та Чорногорії, збільшення надходжень до державних бюджетів країн тощо.

Протягом 2010-2011 рр. відбулося три українсько-чорногорських бізнес-форуми, делегації 10 міст-побратимів обмінялися візитами. Згодом між Україною та Чорногорією було підписано угоду про вільну торгівлю, так в Києві підписали Перший віце-прем‘єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв та Міністр економіки Чорногорії Владімір Каваріч.

«Дія угоди про вільну торгівлю між Україною та Чорногорією має серйозно активізувати наше торгово-економічне співробітництво», - заявив Андрій Клюєв після церемонії підписання. Він висловив переконання, що укладення Угоди матиме позитивний вплив на економіку обох країн.

За словами Андрія Клюєва, серед перспективних напрямів двостороннього торговельно-економічного співробітництва, які цікавлять Україну - житлове та промислове будівництво, участь в модернізації залізниці та суднобудівної галузі Чорногорії, постачання міських та міжміських автобусів, постачання продуктів харчування та організація їх виробництва в Чорногорії. Також українська сторона зацікавлена в розширенні військово-технічного співробітництва.

Перший віце-прем‘єр-міністр України заявив, що Україна веде активну зовнішньоекономічну політику - рухається до створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, веде переговори про вільну торгівлю з Туреччиною, місяць назад було підписано угоду про ЗСТ країн СНД, на різних стадіях подібні переговори з іншими країнами.

Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції України, голова делегації України для участі в переговорах у рамках Світової організації торгівлі Валерій Пятницький та Міністр економіки Чорногорії Владімір Каваріч також підписали двосторонній Протокол стосовно доступу до ринків товарів та послуг у рамках вступу Чорногорії до Світової організації торгівлі.

За прогнозами Мінекономрозвитку, очікується, що в результаті створення зони вільної торгівлі між Україною та Чорногорією збільшення імпорту до України не буде випереджальним, тому що двосторонній торгівлі притаманна відсутність конкуренції між українськими та чорногорськими виробниками т.зв. "чутливої" для України продукції.

Серед головних наслідків укладення Угоди українські експерти відзначають не лише збільшення експорту українських товарів та послуг на ринок Чорногорії, а й розширення ринків збуту продукції українських виробників в регіоні. Прогнозується - як закріплення вже традиційних експортних позицій українських компаній на ринку Чорногорії, що є важливим в умовах світової фінансової кризи, так і розширення структури українського експорту за рахунок нових позицій. Окрім того українська сторона очікує на краще використання власних транзитних переваг через відчутне збільшення проходження товаропотоків та послуг територією держави у контексті інтеграції української економіки до ЄС.

Серед проблем, які стримують розвиток українсько-чорногорських торговельно-економічних відносин слід вказати на наступні:

 

  • складний характер українсько-чорногорських переговорів щодо вступу Чорногорії до СОТ, які стримують відкриття чорногорського ринку для українських товарів;

  • незавершеність формування договірно-правової бази двосторонніх торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва

  • обмежена інформація щодо можливостей української економіки, перспективних напрямків співробітництва. У цьому контексті ПУ в Чорногорії опрацьовує з зацікавленими українськими підприємствами можливість створення „Українського дому”, який би виконував функції інформаційного та виставкового центру;

  • відсутність прямого авіаційного сполучення між Україною та Чорногорією. Започаткування регулярного рейсу могло не тільки полегшити контакти між двома країнами, але і сприяти посиленню присутності нашої держави в регіоні;

  • серед представників українських ділових кіл не враховуються транзитні можливості Чорногорії для просування української продукції до Албанії, Косова, Італії (саме так працюють ділові кола Чехії, Болгарії та деяких інших країн);

  • до цього часу не створені спільні робочі групи експертів з основних економічних напрямів співробітництва, у тому числі туризму, транспорту, сільського господарства, розвитку інфраструктури, суднобудування, енергетики, будівництва, охорони здоров’я, що передбачається проектом Дорожньої карти українсько-чорногорських відносин.

На кінець 2011 р. В Україні існує біля 10 підприємств з чорногорським капіталом в галузі будівництва, транспорту та сервісу, які розташовані в Києві, Харківський, Дніпропетровський та Львівські областях. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]