Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент персоналу / Менеджмент персоналу Заоч. 2010.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Бібліографічний список:

[1; 2; 3; 5; 6; 18; 19; 22; 34;

36;45; 46; 51; 55; 57]

Практичне заняття № 7

Тема 12. Оцінювання персоналу

Мета заняття: закріпити теоретичні знання та виробити практичні навички з діагностики персоналу організації.

План заняття

  1. Ознайомлення з системами оцінки персоналу.

  2. Складання програм оцінки та застосування різних методик оцінки персоналу.

  3. Засвоєння процедури проведення атестації.

Методичні рекомендації до практичного заняття

  1. Студентам належить під час підготовки до практичного заняття за завданням викладача знайти у різних джерелах системи і методи оцінки персоналу, які існують у вітчизняній практиці та закордонному досвіді роботи з персоналом. На занятті мають бути розглянуті різні системи оцінювання персоналу. У ході обговорення їх застосування важливо знайти переваги та недоліки різних систем, визначитися із правилами і ситуаціями їх застосування.

  2. На наступному етапі необхідно проаналізувати ситуації щодо проведення оцінки персоналу організації. Для цього можуть бути використані ситуації попереднього практичного заняття, а можуть бути наведені нові.

Наприклад:

У компанії «Макдональд», що діє в харчовій промисловості й громадському харчуванні, використається оцінка працівників по 9 факторах результативності, оцінюваним по 5-бальній шкалі: 1) знання роботи (чи має працівник ясне розуміння змісту роботи і її цілей); 2) необхідність контролю за його діяльністю з боку начальника (наскільки старанний при виконанні виробничих завдань, чи дотримує дисципліну праці, включаючи час обідів, перерв й ін.); 3) стиль роботи (чи завжди приймає обмірковані рішення); 4) ініціативність (чи має бажання приймати на себе додаткову відповідальність, як сприймає нові ідеї); 5) схильність до співробітництва (чи проявляє готовність і здатність працювати разом з колегами й підлеглими) і інші фактори. Від керівника потрібно підтвердити оцінку - розкрити в писемній формі конкретні дії працівника або рішення, які ними приймалися, продемонстроване ним відношення до виконання обов'язків у тій або іншій ситуації, а бажаніше всього - указати конкретні результати, отримані працівником, які підтверджували б оцінку.

Прокоментуйте, будь ласка, таку методику оцінки персоналу. Що ви взяли б на озброєння для своєї організації, чим би доповнили запропонований опитувальник?

  1. Складіть критерії оцінки персоналу у своїй фірмі-легенді.

Група може бути поділена на кілька малих підгруп, які будуть складати опитувальні листи для оцінювання різних категорій персоналу. Виконане завдання обговорюється у навчальній групі, за необхідності вносяться корективи.

  1. Найбільш розповсюдженою формою оцінювання персоналу на українських підприємствах є атестація. З теорії студенти знають, що уявляє собою цей вид оцінювання персоналу. Перш ніж студентам буде запропоновано складення алгоритму атестації у фірмі-легенді, їм пропонується визначити „плюси” та „мінуси” атестації. Для підбиття підсумків студентам пропонується порівняти свої відповіді із визначеннями фахівців аби вони як майбутні керівники зрозуміли важливість і складність процесу проведення атестаційних випробувань, становище персоналу, який має пройти через цю процедуру.

  2. На завершальному етапі необхідно скласти алгоритм організації та проведення атестації персоналу у фірмі-легенді.