Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ 09 / Фінансове планування та прогнозування діяльності підприємств Денне. Маг. 2013.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

3. Методики ув’язування джерел фінансування капітальних вкладень з напрямами використання коштів.

Третє питання направлене на засвоєня методик ув'язування джерел фінансування капітальних вкладень з напрямами використання коштів, тобто вивчаючи третє питання, слід мати на увазі, що виконання плану капітальних вкладень та їх ефективність залежить від правильності вибору об'єктів інвестування, ресурсного забезпечення виконання робіт та строків їх виконання.

Метою складання балансу капітальних вкладень є ресурсне збалансування прогнозованих обсягів капітальних вкладень на засадах окупності.

Баланс капітальних вкладень складається з двох частин: напрямів використання коштів; джерел формування інвестиційних ресурсів. Форму балансу підприємство вибирає самостійно.

Баланс може складатися за формою двосторонньої таблиці, в якій зліва відображаються напрями використання коштів, а справа-джерела формування коштів, або в таблиці, де розділи балансу послідовно розміщаються один за одним. За напрямами використання коштів відображаються витрати на: завершення перехідного будівництва; нове будівництво, реконструкцію, розширення, технічне переобладнання діючих підприємств, передбачене перспективним планом економічного і соціального розвитку підприємства; інвестиції, викликані поточним моментом.

Перелік і величина капітальних вкладень проставляється в балансі на основі плану капітальних вкладень на поточний рік, в якому кожен об'єкт економічно обгрунтований як необхідний і скупний.

Окрім цього в балансі повинні знайти відображення наступні витрати, пов'язані з капітальними вкладеннями минулих років і прогнозованих на плановий період (рік):

• погашення довгострокових позичок банку згідно зобов'язань за кредитним договором і строками погашення;

• сплата відсотків за обумовленою в кредитному договорі відсотковою ставкою і строками сплати;

• погашення лізингового кредиту згідно з лізинговою угодою;

• погашення внутрісистемної позики за строковими зобов'язаннями;

• різниця в цінах на будівельні матеріали (між середньоринкови-ми і закладеними в кошторисах) та інші непередбачені витрати;

• інші витрати.

Загальна величина прогнозованих витрат складає потребу в інвестиційних ресурсах для забезпечення виконання плану капітальних вкладень у плановому періоді.

При недостатності коштів, можливих до залучення із перерахованих джерел, балансове ув'язування інвестиційних ресурсів з обсягом прогнозованих капітальних вкладень може проводитися двома шляхами:

1) за рахунок довгострокового кредиту банку за умови кредитоспроможності підприємства та ефективності й окупності кредиту;

2) шляхом зменшення обсягу прогнозованих капітальних вкладень (відтермінування окремого виду капітальних вкладень до наступного періоду).

В умовах ринку особливою формою кредитування підприємств є фінансовий лізинг. Він дозволяє здійснювати формування угод з використанням майна через оренду. Його також доцільно використовувати при плануванні капітальних вкладень.

Слід зауважити, що кошти, які спрямовуються на капітальні вкладення, повинні носити цільовий характер, бути скупними, сприяти зростанню конкурентоспроможності підприємства.

Ресурсно ув'язаний баланс капітальних вкладень є планом фінансування капітальних витрат. Від своєчасної мобілізації коштів, передбачених у балансі, будуть залежати строки виконання робіт, введення в дію основних фондів та окупність капітальних вкладень.

На основі балансу капітальних вкладень доцільно скласти календар платежів з тим, щоб передбачити випереджування за термінами надходження коштів над платежами за виконані роботи та здійснювати оперативний контроль його виконання. Важливо також першочергово скеровувати кошти на пускові об'єкти, щоб прискорити віддачу від вкладеного капіталу.