Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Самоменеджмент Заоч. 2013.doc
Скачиваний:
796
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Тема 8. Організація роботи менеджера

Раціональне розміщення і планування службових приміщень.

Організація робочого місця менеджера.

Організація оптимальних умов праці.

2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом. Основними видами самостійної роботи студента з навчальної дисципліни «Самоменеджмент» є:

  • Вивчення теоретичного матеріалу.

  • Конспектування теоретичного матеріалу з окремих питань теми.

  • Складання термінологічного словнику за темою.

  • Самоперевірка рівня засвоєння основних положень дисципліни (відповіді на контрольні запитання ).

  • Виконання індивідуальних завдань.

МОДУЛЬ 1

Основи самоменеджменту

Змістовий модуль 1. Вступ до самоменеджменту

Тема 1. Поняття і сутність самоменеджменту. Аналіз витрат робочого часу менеджера

Навчальні цілі:

З'ясувати :

  1. Сутність поняття «Самоменеджмент».

  2. Значення самоменеджменту для особистої практичної діяльності.

  3. Сутність і значення аналізу використання робочого часу менеджера.

  4. Методику аналізу робочого часу.

План вивчення теми

  1. Сутність поняття «самоменеджмент».

  2. Функції самоменеджменту.

  3. Сутність і значення аналізу використання робочого часу менеджера.

  4. Методика аналізу використання часу.

Методичні рекомендації

Для роботи над темою слід ознайомитися по конспекту лекцій з основними поняттями, з’ясувати сутність і значення самоменеджменту, його переваги, функції [18,22]

Слід звернути увагу на те, що організація діяльності як менеджера, так і будь-якого спеціаліста, фахівця є однією з найважливіших умов ефективної його роботи. Завдання щодо організації своєї роботи: не припускати витрачання часу зі своєї особистої провини, або з провини інших людей, чітко визначати свої цілі, розраховувати витрати часу на їх виконання і докладати максимум зусиль для їх досягнення.

Час є тим критерієм, який визначає ефективність використання інших ресурсів: фінансових, матеріальних, фізичних та духовних.

Особливо актуальна проблема ефективного використання та економії часу для управлінців, фінансистів, бізнесменів, яким щоденно доводиться вирішувати безліч різноманітних питань. Тобто у сучасних умовах фахівцям будь-якого профілю важливо вміти працювати в умовах дефіциту часу.

Мистецтво керувати собою, своїм часом, організувати свою роботу – це самоменеджмент. Самоменеджмент є новим напрямком у традиційному менеджменті. Він виник внаслідок потреби у більш повному використанні творчого потенціалу працівника.

Самоменеджмент являє собою послідовне і цілеспрямоване використання випробуваних методів роботи в повсякденній практиці для того, щоб оптимально і зі змістом використовувати свій час.

Основна мета самоменеджментуполягає в тому, щоб: максимально використовувати власні можливості, свідомо керувати своїм життям (тобто, самовизначатися), переборювати зовнішні обставини як на роботі, так і в особистому житті.

Переваги самоменеджменту: виконання роботи з меншими витратами, краще результати праці, краща організація праці, менше поспіху і стресу, більше задоволення від роботи, велика мотивація праці, ріст кваліфікації, менше завантаженість роботою, менше помилок, досягнення професійних і особистих цілей найкоротшим шляхом.

Самоменеджмент має ряд функцій: постановка цілей, планування, прийняття рішень, реалізація і організація особистої діяльності, контроль, інформація і комунікації.

Для кожної функції самоменеджменту розроблені робочі прийоми і методи їхньої реалізації, а також очікуваний результат у виді виграшу в часі, що складають техніку самоменеджменту.

Кожен успішний фахівець цінує свій час. Для того, щоб заощаджувати час, треба насамперед знати, на що він витрачається. Тому слід регулярно проводити облік і аналіз використання свого часу. Це – основа самоменеджменту.