Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki_novy.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
309 Кб
Скачать

2.5. Технологічні процеси.

В основу будь-якого промислового виробництва покладено технологічний процес як логічно упорядкований набір операцій в ході яких з вихідних матеріалів отримують проміжну або кінцеву продукцію, яка має певні властивості. Кожен технологічний процес складається з типових технологічних ланок або операцій і зображуються у вигляді технологічної схеми: це послідовний опис операцій, які проходять у відповідних апаратах, машинах або обладнанні.

Для того, щоб вести нормальну діяльність у галузі і бути конкурентноспроможним підприємству потрібно виготовляти різну продукцію. При цьому, відповідно існують різні технологічні процеси. Оскільки ТзОВ „Компанія АІТА” веде свою діяльність лише у деревообробній промисловості, то технологічні процеси є досить схожими.

Основний (загальний) технологічний процес

Для будь-якого виробництва необхідна сировина. В даній ситуації сировиною виступає кругляк дерева. Підприємство закуповує його у державних структурах, які займаються реалізацією деревини та лісових господарствах даного регіону. На підприємство сировину перевозять на вантажних автомобілях (лісовозах).

За допомогою кран-балки проводиться розгрузка та подача кругляка в приміщення, де розміщена стрічкова пилорама. За її допомогою виконується горизонтальний (повздовжній) розріз кругляка.Розпилені на стрічковій пилорамі матеріали (товщина встановлюється виробником) подаються на вертикальну пилораму.

Слід зазначити, що при підготовлені сировини для столярного цеху вертикальна пилорама не використовується.

З стрічкової пилорами матеріали потрапляють на станок повздовжньої торцовки, де їх обробляють по необхідній довжині.

Будь-яка деревина є вологою, що є негативним явищем у процесі виробництва. Тому для покращення цієї якості використовують сушки.

Доведені до відповідних розмірів пиломатеріали складаються у піддони і за допомогою автонавантажувача заповнюють сушильну камеру. В залежності від виду сировини та її характеристики встановлюються різні терміни процесу сушіння.

Після того, як процес сушіння закінчується, пиломатеріали подаються у цехи, де з них виготовляється кінцева продукція. Основний технологічний процес характеризує процес підготовки сировини для виробництва. Оскільки, ТзОВ „Компанія АІТА” виготовляє різну продукцію, то відповідно подальші технологічні процес є різними.

Технологічний процес виготовлення столярних виробів

Деревину призначену для виготовлення столярних виробів обрізують за необхідними розмірами. Після чого дошки одразу проходять процес сушіння. Для виготовлення столярних виробів як сировину використовують карпатську смереку. Цей тип деревини є м`якішим, тому процес сушіння проходить швидше, ніж під час сушіння букової сировини. Матеріали, які пройшли процес сушіння потрапляють у столярний цех.

Тут під замовлення покупця виготовляються вироби (вікна або двері). Готові вироби проходять процес шліфування - доведення поверхні виробу до гладкості.

Останнім у процесі виготовлення столярних виробів є встановлення в них завісів та замків. Готова продукція доставляється до замовника.

Технологічний процес виготовлення погонажних виробів

На основі основного технологічного процесу просушені заготовки постачають у цех. У цеху за допомогою чотирьохстороннього станка виготовляються вироби. Вигляд, вид та розмір виробів залежить від обраної фрези. Погонажні вироби також виготовляють із карпатської смереки. Готову продукцію видають замовнику, а також використовують для виготовлення столярних виробів (штапик).

Технологічний процес виготовлення букового щита

В основі технології виготовлення букового щита також лежить загальний технологічний процес. Просушену букову заготовку доставляють у цех, де над нею виконують наступні дії:

відправляють на торцювальний станок, де букову заготовку обрізують від дефектів.

Торцовані заготовки склеюють та надають їм необхідної довжини за допомогою преса повздовжнього склеювання. Заготовки пропускають через чотирьохсторонній станок.

із заготовок формують щит.

сегменти намащують клеєм та ставлять у гідравлічний прес.

готові щити обробляють та складають у піддони і відправляють у Польщу.

Технологічний процес виготовлення дитячих стільців

Дитячі стільці виготовляються по розмірах згідно стандартів. Заготовки під стільці не є великими за розмірами, тому їх виготовляють із деревини 4-го ґатунку. Це є досить позитивним, тому що продукція фактично виготовляється із відходів.

Після розпилювання на пилорамі заготовки доводять до відповідних розмірів за рахунок обробки на торцювальних станках. Після цього заготовки потрапляють на шипорізний, свердлильний та шліфувальні верстати. Заготовки доведені до кінцевої стадії обробки поставляють у столярний цех, де проводиться їхня збірка та склеювання. Готові стільці намащують олією для надання природного кольору деревині.

Технологічний процес виготовлення меблів

Для виготовлення меблів відбирається найкраща сировина. Після проходження основного технологічного процесу заготовки потрапляють у виробничі цехи, де над ними проводять необхідні операції. Потім заготовки потрапляють у столярний цех, де з них формують відповідні деталі меблів. Після того як деталі готові на них наносять покривний шар (фарба, кольоровий чи прозорий лак, олія і т.п.) відповідно до замовлення. Додається гарнітура і проводиться упакування готових виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]