Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki_novy.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
309 Кб
Скачать

2.6. Матеріально-технічна база підприємства складається з:

1) власних виробничих основних фондів (будівлі, споруди, транспорт);

2) орендованих виробничих фондів (будівлі, торгова й складська площа);

3) малоцінних і швидкопсувних предметів.

ТОВ „Потутори ДОЗ” належать:

Виробничі приміщення у с. Саранчуки загальною площею 1300 кв.м

Земельна ділянка у м. Бережани на якій розміщена споруду офісу фірми. Площа ділянки 10 ар.

Два легкових автомобілі та автобус.

Сушка власного проектування.

Часткове обладнання (ручні інструменти, 5 фрезерні верстати, вертикальна та стрічкова пилорами, шліфувальний верстат)

Офісна техніка

Підприємство знімає в оренду:

Автобус

Верстати ( шипорізний, 3 торцювальних, преси повздовжнього та звичайного склеювання, 2 чотиристоронні)

Сушильна камера “КАТRES”

Автонавантажувач

2.7. Загальна та виробнича структури підприємства.

Під структурою будь-якого підприємства заведено розуміти його внутрішній устрій, який характеризує склад підрозділів і систему зв`язків, підпорядкованості та взаємодії між ними. При цьому розрізняють виробничу й загальну структури підприємства.

Основу діяльності кожного підприємства становлять виробничі процеси, що виконуються у відповідних підрозділах. Саме склад цих підрозділів і характеризує виробничу структуру підприємства.

Організаційна структура підприємства є лінійно-функціональною. Лінійному керівнику в розробці відповідних рішень, програм, планів допомагають його функціональні замісники. Вони проводять свої рішення через вище керівництво і доводять їх до виконавців нижчого рівня, їх роль на підприємстві дуже значна, оскільки вони здійснюють технічну підготовку діяльності, розробляють варіанти рішення питань, пов`язаних з керівництвом діяльності, звільняють генерального директора від планування фінансових розрахунків, матеріально-технічного забезпечення і т.п.

Така структура управління завдяки своїй ієрархічності забезпечує швидку реалізацію управлінських рішень, сприяє спеціалізації і підвищенню ефективності роботи функціональних служб, уможливлює необхідний маневр ресурсами. Вона є найдоцільнішою за масового виробництва зі сталим асортиментом продукції та незначними еволюційними змінами технології її виготовлення. Проте за умов частих технологічних змін, оновлення номенклатури продукції використання цієї оргструктури уповільнює терміни підготовки і прийняття управлінських рішень, не забезпечує належної злагодженості в роботі функціональних відділів (підрозділів).

3. Підготовка виробництва.

Виробництво є складним процесом, тому потребує чіткої підготовки та планування. На ТОВ „Потутори ДОЗ” підготовка виробництва відбувається в залежності від продукції, що має вироблятися, її складності та ін. Оскільки підприємство мале, то на ньому немає окремо відділів, які б займалися підготовкою. Безпосередня підготовка виробництва нового виробу відбувається за участі керівництва та технолога.

Для прикладу, якщо підприємству надається замовлення на виготовлення певного виду продукції, то підготовка його виробництва здійснюється наступним чином:

- отримавши замовлення керівники оцінюють чи підприємство має можливості для виробництва такої продукції, та чи доцільним буде таке виробництво;

- ретельно вивчаються характеристика, креслення та інші особливості нової продукції;

- шукаються альтернативи у виробництві;

- проводиться налаштування верстатів, купівля необхідних засобів виробництва (пили, фрези, та ін.);

- виготовляються кілька пробних одиниць продукції;

- пробну продукцію оцінюють замовники. Якщо їх щось не влаштовує, то у виробництво вносяться відповідні корективи, згідно із зауваженнями замовника;

- запускається серійне виробництво товару згідно замовлення чи контракту.

Слід зазначити, що всі ці етапи підготовки виробництва відбуваються у виробничих приміщеннях, інколи за активної участі та допомого деяких працівників.

На ТОВ „Потутори ДОЗ” немає відділів (конструкторського бюро, відділу головного технолога та ін.), які б займалися лише підготовкою виробництва продукції. Цю роботу поєднюють із основною деякі працівники. У багатьох випадках підприємство користується досвідом інших деревообробних підприємств.

Відсутність цих відділів та окремих працівників, які б займалися підготовкою виробництва погано впливає на виробничий процес, бо ідуть великі затрати часу на підготовку і виробництво якісної продукції. На початкових етапах виробництва є велика частка бракованої продукції, що призводить до затрат сировини і відповідно до зменшення прибутку.

Також у цій сфері діяльності ТОВ „Потутори ДОЗ” негативним є те, що підприємство не співпрацює з науково-дослідними інститутами та навчальними закладами у процесі підготовки виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]