Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki_novy.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
309 Кб
Скачать

4. Виробничий процес та його організація.

4.1 Виробничий процес на ТОВ „Потутори ДОЗ”. Виробничий процес -- це сукупність взаємопов`язаних дій людей, засобів праці та природи, потрібних для виготовлення продукції. Так, якщо брати до уваги виробничий процес на ТОВ „Потутори ДОЗ”, то він полягає у обробці посушеної деревини працівниками за допомогою верстатів, станків та ручних засобів праці, для отримання готових виробів із дерева.

Технологічні процеси та їх характеристика, як головних складових виробничого процесу, на даному підприємстві подана у підпункті 2.5.

Основне виробництво на ТОВ „Потутори ДОЗ” складається із заготівлі, обробки та випуску готової продукції. Основними процесами є:

· обробка кругляка дерева на стрічковій та вертикальній пилорамах;

· обробка пиломатеріалів на пилорамах та торцувальних верстатах, виробництво заготовок;

· випуск та пакування готової продукції.

До допоміжних процесів на даному підприємстві можна віднести сушіння пиломатеріалів.

Обслуговуючими процесами є ремонт обладнання, та операції, що проводяться у заточному цеху (загострення, зварка та обслуговування пил, фрез та ін.)

Організація виробничого процесу на ТОВ „Потутори ДОЗ” проводиться керівництвом таким чином, щоб він був раціонально організований, щоб були найменші затрати часу, простої обладнання та вчасно виготовлялася якісна продукція.

Визначення типу виробництва через коефіціент закріплення операцій. Коефіцієнт закріплення операцій -- це середня кількість технологічних операцій, яка припадає на одне робоче місце за місяць.

Даний коефіцієнт розраховується як відношення суми кількості операцій, що проходить кожен вид продукції у процесі обробки на даній групі робочих місць до кількості робочих місць до яких обчислюється Кз.о..

Під час виробництва меблів сировина проходить 23 операції, під час виробництва крісел -- 19, столярних виробів -- 21, погонажних виробів -- 12, витяжок -- 24, клеєних щитів -- 18, роздільних дощок -- 19, дошки для виготовлення тіста -- 18. (Вказані лише основні операції, ті, які відбуваються кожен раз). Для виготовлення цієї продукції використовують 15 станків та верстатів (не враховані ручні засоби праці та ручна робота).

Отже, виходячи із цих даних можна обчислити коефіцієнт закріплення операцій на ТзОВ „Компанія АІТА”.

Кз.о. = (23+19+21+12+24+18+19+18) / 15 = 10,27

10 < Кз.о.< 20, отже для ТзОВ „Компанія АІТА” характерним є середньосерійний тип виробництва, з наближенням до великосерійного. Для робочих місць на підприємстві характерним є обмеження кількості виконуваних операцій, оскільки партії виробів стабільно повторюються. Устаткування має більш високий рівень спеціалізації ніж при дрібносерійному та одиничному типах виробництва.

Приклад обчислення тривалості виробничого циклу. Для прикладу нижче наведено розрахунок тривалості виробничого циклу виготовлення 1000 стільців.

Час на сушіння букової сировини становить 22 дні (якщо початкова вологість 50 %, а нам треба довести сировину до 8-10 %). При цьому сушильна камера буде заповнена сировиною і на інші типи продукції, що призведе до скорочення тривалості виробничого циклу виготовлення інших типів продукції. На розпилювання матеріалів на стрічковій та вертикальній пилорамі потрібно 0,5 роб. дня. Для обробки на чотиристоронньому профільному верстаті та торцувальному верстаті необхідно також 0,5 роб. дня (операції можна виконувати паралельно). Для шліфування заготовок потрібно 1 день. Для того, щоб прошипувати заготовки і продовбати в них отвори під шип, необхідно 2 дні. Для збору готових каркасів -- 2 дні, а також 0,5 дня для прикріплення фанерних частин (спинок та сидінь). Необхідний час для пакування готової продукції 0,5 дня. Перерви та паузи виробництва враховані у технологічні операції.

Тц = 22+0.5+0.5+1+2+2+0.5+0.5=29 (днів)

Розрахунок розміру партії на основі дитячих стільців. Розрахунок розміру партії здійснюється як відношення підготовчо-завершального часу на партію до добутку штучного часу найтривалішої партії на коефіцієнт допустимих утрат часу на переналагодження устаткування.

Нехай підготовчо-завершальний час на партію -- 30 днів, штучний час найтривалішої операції -- 2 дні, Кпн = 0.1, тоді розмір партії буде дорівнювати:

n = 30 / 2 * 0,1 = 150 (шт)

Обсяг незавершеного виробництва через виробничі наробки

Обсяг незавершеного виробництва через виробничі наробки розраховується як сума добутків розмірів наробок на вартість одиниці відповідного наробку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]