Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki_novy.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
309 Кб
Скачать

5. Планування та нормування виробничої діяльності підприємства.

Кожна діяльність пов'язана з плануванням. На даному підприємстві розробляються такі види планів:

· планування обсягів виробництва відповідно до контрактів;

· планування витрат;

· планування доходів;

· планування виробництва та удосконалення нової продукції.

На ТОВ „Потутори ДОЗ” планування обсягів виробництва здійснюється таким чином, щоб дотримуватися та виконувати умови контрактів, вчасно проводити відгрузку готової продукції (це стосується виробництва клеєних щитів, витяжок та столярних виробів). Також плануються витрати на закупівлю сировини, по сплаті електроенергії, погашення кредиторської заборгованості, по сплаті податків, виплат заробітної плати та ін. Відповідно до витрат плануються і очікувані прибутки. На підприємстві проводиться дослідження ринків, розраховується собівартість та доцільність введення у виробництво нової продукції.

Керівництво ТОВ „Потутори ДОЗ” при плануванні розвитку підприємства використовує короткострокове планування. При складанні виробничої програми підприємства проводяться розрахунки різних показників, можливостей підприємства та ін. На даному підприємстві переважає метод ресурсного планування та експериментально-статистичного планування. Також важливе місце займає бізнес-планування. Так, цей тип планування використовується на підприємстві при введенні в виробництво кожного із видів продукції. Він є одним із найефективніших, оскільки досліджується ринок, діяльність конкурентів та ін.

Оперативне планування на ТОВ „Потутори ДОЗ” є, з одного боку, завершальною ланкою, а з іншого - засобом виконання довго-, середньо-, та короткострокових планів, основним важелем поточного виробництва. На даному підприємстві оперативне планування використовують працівники, які відповідають безпосередньо за виробництво продукції -- директор на виробництві, головний технолог та майстер цеху. Також в їх обов'язки входить контроль якості продукції.

Також важливе місце для розвитку підприємства має нормування. Нормуванням також займається керівництво фірми. Здійснюється нормування на основі показників за попередні періоди та на основі можливостей підприємства. Для цього визначається виробнича потужність підприємства та показники її використання.

6. Якість виробництва продукції, робіт та послуг.

На підприємстві ТОВ „Потутори ДОЗ” якості виробництва продукції надається велика увага, оскільки якість є однією із умов задоволення потреб споживача і умовою конкурентної боротьби.

Для виробництва продукції підприємство використовує нове сучасне обладнання, та намагається слідкувати за розвитком засобів, за допомогою яких можна покращити якість продукції.

Продукція даного підприємства є надійною, оскільки вона виготовляється не з деревних матеріалів (тирсоплити, клеєних плит, блоків), а з деревного масиву. При склеювання деталей використовують надійний німецький клей фірми “Jowat”, а деталі підганяють за допомогою методу “шип-потай”. Продукція є довговічною, вона довгий час зберігає свої якості та є придатною до використання.

Важливим є те, що продукція ТОВ „Потутори ДОЗ” є екологічно чистою і не приносить ніякої шкоди споживачам, на відміну від деяких аналогів. Підприємство має висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який це підтверджує.

Контроль якості виготовленої продукції на підприємстві здійснюється керівництвом. Для цього використовують органолептичний (ґрунтується на сприйманні властивостей продукту за допомогою органів чуття людини) та деференційований (оцінки рівня якості передбачає порівнювання одиничних показників виробів з відповідними показниками виробів-еталонів, або базовими показниками стандартів) методи.

Об'єктами внутрішньовиробничого технічного контролю є комплектуючі деталі з яких пізніше вироблятиметься готова продукція. Тобто працівники, які відповідають за якісне виробництво, після проходження деталлю кожної операції проводять контроль якості, який включає візуальний огляд та заміри розмірів. Цей контроль проводиться над кількома деталями із партії.

Шляхи підвищення якості продукції на ТОВ „Потутори ДОЗ”:

· слідкування та придбання новинок техніки;

· вчасний ремонт та обслуговування верстатів та станків;

· модернізація камери, де відбувається малювання та лакування виробів;

· освоєння нових методів контролю якості продукції;

· придбання нового шліфувального станка (бо в даний момент деякі операції із заготовками проводяться вручну за використання шліфувального паперу);

· правильна організація виробничого процесу (стосується виробництва витяжок).

7. Організація праці та заробітної плати.

Організація виробничого процесу. Правильна організація праці є заставою подальшого успіху підприємства. На ТОВ „Потутори ДОЗ” організацією виробничого процесу займається генеральний директор та директор на виробництві.

Організація праці побудована таким чином, щоб за теперішніх умов виробництва (номенклатури продукції, що виготовляється та наявного обладнання) максимально використовувати потужності, максимально задовольнити потреби підприємства та працівників.

Основна увага на підприємстві приділяється фактору скорочення тривалості виробничого циклу виготовлення продукції.

Підприємство ТОВ “Потутори ДОЗ” виготовляє різноманітну продукцію і тому виробничий процес для кожної із них є іншим. Так як виробничий цикл є головним показником організації виробничого процесу у часі, то на даному підприємстві різним для кожної продукції буде і його тривалість.

Тривалість виробничого циклу на ТОВ “Потутори ДОЗ” формується на основі:

· робочого часу, який включає той період, що робітники працюють, технологічний процес без перерв. На даному підприємстві середній час зайнятості працівниками у 8-ми годинному робочому дні становить близько 7 год 40 хв.;

· час природних процесів. Оскільки базове підприємство діє у деревообробній галузі, то природним процесом тут є сушіння деревини. Але сушіння деревини природним шляхом триває протягом кількох років (в залежності від типу деревини). Тому підприємство використовує сушильні камери. Тривалість сушильного процесу залежить від типу деревини та початкової/кінцевої вологості;

· Перериви на ТОВ “Потутори ДОЗ” присутні практично всіх видів. Особливо велика частка переривів припадає на перерви очікування, бо підприємство виготовляє багато різноманітної продукції одночасно і не вистачає обладнання, яке могло б задовольняти усі операції. Так, для прикладу, на підприємстві під час виготовлення стільців використовується “довбальний” верстат (за допомогою якого роблять у заготовках потаї під шип). Заготовки на ньому обробляються партіями, тому і великі перерви очікування. Також цей верстат потрібно часто перелаштовувати на різні розміри заготовок та різні типи потаїв. (Приклад: стілець має чотири ніжки, дві довші, дві коротші. У кожній із ніжок потрібно зробити 4 отвори (потаї) під шип. Відповідно станок, при виготовленні кожної партії однакових за розміром стільців, необхідно налаштовувати 4 рази, а це і призводить до збільшення перерв очікування та партійності). Так само цей верстат використовують при виготовленні столярних виробів, меблів. Схожа ситуація з шипорізним станком, який використовують при виробництві багатьох видів продукції і до того ж потребує модернізації.

Взагалі на даному підприємстві працюють над тим, щоб зменшити тривалість виробничого циклу. Для цього проводять різні заходи:

· намагаються працювати згідно термінів контрактів (виготовляти спочатку ту продукцію, яку за умовами укладених договорів потрібно швидше відправити до покупців);

· будують виробничий процес таким чином, щоб операції не накладалися (зменшення перерв очікування);

· підприємство працює так, щоб зменшити незавершене виробництво. Унаслідок зменшення незавершеного виробництва економиться площа, зайнята зберіганням предметів праці, а це забезпечує економію витрат;

· на ТОВ “Потутори ДОЗ” весь час (по можливості) закуповують нове обладнання, ручні засоби праці. Це робиться для того, щоб скоротити час виробництва;

· Також працюють над скороченням часу перерв та проводять інші заходи, результатом яких є скорочення виробничого циклу.

Приклад зменшення тривалості виробничого циклу. На даному підприємстві використовується різноманітне обладнання. Проте велика частка з них морально застаріла. Наприклад, для виробництва стільців та меблів заготовки необхідно обробляти на шипорізному станку. На даному підприємстві такий станок використовується на Ѕ. Це пов`язано з поломкою та необхідністю придбання непрацюючої деталі. Якщо провести капітальний ремонт цього станка, його продуктивність зросте у 2 рази.

Також підприємство використовує сушку власного виробництва. Якщо б придбати сучасну комп`ютеризовану сушильну камеру, то можна скоротити витрати сушіння сировини та зменшити тривалість виробничного циклу.

Виробничі бригади та організація обслуговування робочих місць. Через те, що підриємство не є велике, то персонал не поділяється на бригади. Існує поділ на керівництво (генеральний директор, директор по виробництву, головний технолог), столярів та працівників цеху.

Вимоги до організації робочих мість надані у додатках 1 та 5. Робочі місця обслуговують самі працівники. Вони слідкують за тим, щоб робоче місце було чистим, обслуговують витяжки, які стоять біля кожного станка та верстата (виносять до котельні мішки із відходами по виробництву, які слугують паливом), за допомогою локри підвозять до робочого місця потрібні їм піддони. У кінці робочого дня прибирають робоче місце.

ТОВ “Потутори ДОЗ” не використовує у виробництві шкідливі речовини, тому умови праці не є шкідливими. Найшкідивіше робоче місце на підприємстві -- це лакувальник-фарбувальник. Проте у камері для малювання працює витяжка, а працівникові надаються респіратори та гумові рукавиці.

Форми та системи праці. Підприємство використовує такі форми оплати праці:

· керівники та столярі отримують ЗП за відрядною формою оплати;

· інші працівники за почасовою формою оплати праці.

Щодо систем оплати праці, то керівники отримують ЗП за посадовим окладом. Столярі отримують платню за відрядно-прогресивною системою оплати праці. Якщо вони виконують звичайну роботу, то отримують платню відповідно до розцінок. Але трапляються випадки коли клієнтам потрібно якнайшвидше виготовити вікна чи двері. У таких ситуаціях столярі працюють понаднормово. Праця інших працівників оцінюється за простою почасовою оплатою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]