Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомия метод. модуль 2.doc
Скачиваний:
181
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

1). Аферентні шляхи:

У нижніх ніжках мозочка проходять: tractus spinocerebellaris posterior; fibrae arcuatae dorsales et ventrales - аксони нейроцитів відповідно: nucleus gracilis et nucleus cuneatus; fibrae olivocerebellaris - аксони нейроцитів nucleus olivaris inferior. Цими шляхами в кору мозочка поступають імпульси від пропріорецепторів, а також від статокинетического - вестибулярного апарату.

У середніх ніжках мозочка проходить tractus pontocerebellaris, утворений аксонами нейроцитів nuclei proprii pontis, які, у свою чергу, сприймають сигнали від кори великих півкуль (по tractus corticopontinus), що робить регулюючий вплив кори на функцію мозочка.

У верхніх ніжках мозочка) йде tractus spinocerebellaris anterior, провідний пропріорецептивні імпульси. Всі аферентні провідники утворюють синапси на нейроцитах кори мозочка, де відбувається аналіз сигналів від проприоцепторов м'язів, суглобів і від вестибулярного аналізатора.

2). Асоціативні шляхи йдуть від нейроцитів кори півкуль мозочка (клітки Пуркине) до парних ядер мозочка: nucleus dentatus, nucleus emboliformis, nucleus globosi, nucleus fastigii.

3). Еферентний шлях :

Tractus cerebellorubralis слідує у складі верхніх ніжок мозочка і утворений аксонами нейроцитів nucleus fastigii (орієнтування тулуба в просторі, забезпечення рівноваги тіла, пов'язане з вестибулярним апаратом); nucleus emboliformis et globosi (рух тіла і тулуба); nucleus dentatus (рух кінцівок). Провідники tractus cerebellorubralis закінчуються на нейроцитах nucleus ruber. Аксони цих нейроцитів утворюють tractus rubrospinalis (D), за допомогою якого мозочок забезпечує рефлекторну координацію рухів м'язів тулуба і кінцівок, забезпечує рівновагу тіла в просторі без участі в корі великих півкуль. Частина провідників tractus cerebellorubralis сходить в thalamus opticus і далі - в кору pars opercularis lobus parietalis. Тут виникають відчуття положення тіла щодо тривимірних просторових координат.

 Ретикулярна формація

Головні ядра в стволовій частині головного мозку

Аферентні: nucleus reticularis lateralis, nucleus reticularis tegmenti.

Еферентні: nucleus reticularis gigantocellularis, nucleus reticularis paramedianus.

Зв'язки ядер ретикулярної формації

Аферентні: на нейроцитах латерального і покришкового ядер закінчуються колатералі провідників Медіальної петлі, а також шляхів аналізаторів зору, слуху, смаку, нюху. Таким чином здійснюється конвергенція імпульсів від екстеро-, интеро- і проприоцепторов. Ці ядра ретикулярної формації акумулюють аферентні заряди від різних чутливих рецепторів.

Асоціативні (інтеграційні): аксони нейроцитів аферентних ядер передають імпульси нейроцитам центрів вдиху і видиху, судиноруховому і блювотним центрам довгастого мозку, а також нейроцитам еферентних ядер формації.

Еферентні: аксони нейроцитів гігантоклітиного і парамедианного ядер утворюють висхідні і низхідні тракти. Висхідні шляхи із стволової частини головного мозку слідують до ядер зорового горба, в кору півкуль головного мозку. Низхідні шляхи утворюють ретикулоспинальний тракт (tractus reticulospinalis), провідники якого закінчуються на нейроцитах ефекторних ядер передніх рогів спинного мозку.

Функція ретикулярної формації

Ретикулярна формація представляється своєрідним акумулятором аферентних зарядів, є неспецифічною аферентною системою, на відміну від лемнискової. Вона є енергетичним блоком, здатним активізувати або загальмовувати функцію інших відділів центральної нервової системи. В результаті зменшення (виснаження) енергетичного потенціалу ретикулярна формація посилає гальмуючі імпульси в кору півкуль головного мозку і рухові центри спинного мозку, що викликає сон і млявість рухів соматичної мускулатури. Ці явища виникають в кінці трудового робочого дня. Під час сну енергетичний потенціал ретикулярної формації відновлюється. Пробудження, неспання наступає в результаті активуючого впливу формації на кору півкуль і рухові центри спинного мозку - тонус скелетної мускулатури зростає. Збудливі або седативные (наркоз) фармакологічні речовини, що вводяться в організм, діють на кору півкуль опосередковано через структури ретикулярної формації. Центри і шляхи аферентної спинномозкової іннервації органів тазу

Аферентні нейрони знаходяться в спинномозкових вузлах. Їх дендрити вступають через задні корінці в крижові нерви, прямують до органів у складі нутрощевих тазових нервів (nn. splanchnici pelvini) і закінчуються в стінках органів чутливими закінченнями - рецепторами. Імпульс від рецепторів проводиться до тіла нейрона, від нього (через задні корінці спинномозкових нервів) аксоном - до другого нейрона, який розташовується у власному ядрі задніх рогів спинного мозку, - nuceus proprius cornu posterior. Аксон другого нейрона входить до складу tractus spino-thalamicus бічних стовпів спинного мозку. В області Thalamus opticus розташовується третій нейрон чутливого шляху, аксони якого утворюють tractus thalamo-corticalis. Таким чином, аферентні імпульси проходять шлях spino-thalamo-corticalis і закінчуються в корі gyrus centralis posterior, в тій її частині, яка відповідає сегменту, з матеріалу якого розвивається даний орган. Кожен тазовий орган представлений в зоні свідомої больової, температурної і тактильної чутливості кори головного мозку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]