Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ВНЧС укр27 03 09.doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Артроз.

Артроз і деформуючий артроз. Це дегенеративно-дистрофічні зміни, що принципово мало відрізняються один від одного.

Причина виникнення: зміна навантаження на суглобні відділи кісток; зміна стану тканин, що сприймають це навантаження. Це, насамперед, погіршення еластичності покривних хрящів і внутрішньо суглобного меніска, що є амортизаторами механічного навантаження на СНЩС. Дані зміни настають після запалення суглобу, мікро- і макротравм, при інволютивных змінах, у результаті випадання молярів з наступним порушенням прикусу або при психологічному гіпертонусі м'язів, що частіше спостерігається у жінок. Кісткова тканина пристосовується до умов, що змінилися, або шляхом субхондрального склерозу (ущільнення субхондральных компактних пластинок і прилягаючих до них шарів губчатої тканини – артроз), або шляхом збільшення площі суглобних площадок (осифікація місць прикріплення зв'язок і м'язів з утворенням остеофітів - деформуючий артроз).

Патогенез мікротравмвтичних артрозів СНЩС при порушеннях функційної окклюзії можливо представити наступним чином:

  • м’язово суглобна дисфункція →

  • дислокація суглобових головок і дисків →

  • артроз (склерозуючий, а потим деформуючий) →

  • фіброзний анкілоз.

Основні патолого-анатомічні зміни:

  • ураження хряща, поверхня якого разволокняється, на ней утворюються тріщини, осередки деструкції;

  • кісткова гіпертрофія, при якої внаслідок маргінального росту хряща і кістки утворюються остеофіти, які деформують суглобові поверхні;

  • потовщення капсули суглоба і хронічний сіновііт;

  • адгезія, перфорація і перегіб диска.

Клінічні прояви поділяють на суглобні і регіонарні. До перших відносять почуття напруги в суглобі. До других больові – при русі нижньої щелепи і шумові явища в різні фази відкривання рота, що варіюють за силою, зникають і виявляються незалежно від інших симптомів ураження суглоба. При чому суб'єктивні відчуття не завжди збігаються з рентгеноморфологічними даними. При менш зміненому рентгенологічно суглобі можуть бути великі занепокоєння і навпаки, що вказує на зв'язок больових відчуттів не тільки зі змінами в суглобах, але і зі змінами м'язового тонусу.

Зміни в суглобах на ранніх етапах ураження найчастіше виявляються переважно в порушенні функції зчленування і внутрішньосуглобних відносин.

Найчастіше на томо- і зонограмах спостерігаються передній підвивих головки при відкриванні рота, коли передня поверхня головки більш ніж на 2 см іде від перпендикуляра, опущеного від перетинання дотичної до передньої поверхні суглобного горбка на франфурктську горизонтальну лінію, що проходить через найбільш низько розташовану точку лівого нижньоочного краю і найбільш верхню точку лівого зовнішнього слухового проходу. Спостерігається також зсув головки в западині, найчастіше назад, у результаті звужується задня частина суглобної щілини. Ці ж симптоми також часто спостерігаються при нейром’язовім дисбалансі будь-якої природи.

Пізніше на рентгенограмах і томограмах виявляють звуження і дефрмацію суглобової щілина, но ніколи вона не зникає повністю, чім артоз і артропатії відрізняються від артріта. В більш глибоких відділах головки суглоба і пагорбка (губчастої речовині) переважає остеопороз з утворенням кіст, що оточени склеротичним обідком.

На МРТ раннімі ознаками артроза є:

  • на Т1 ЗЗ зниження сигнала від губчастої речовини ;

  • на Т2 ЗЗ пдвищення сігнала від губчастої речовини внаслідок набряка кістковомозкової тканини з-за нарастаючої репаративної активності.

На артрограмах і МРТ додатково виявляють зсув внутрішньосуглобного диска, неадекватність його переміщень фазам руху головки, наявність у ньому перфорацій, зміни в покривних хрящах.

На більш пізніх стадіях склерозуючого артрозу знаходять: субхондральный склероз суглобних площадок, подальше звуження і деформацію суглобної щілини, обмеження екскурсії виросткового відростка.

При деформуючому артрозі, крім того, знаходять: уплощення передньоверхньої поверхні головки, поява остеофіту в її передньому відділі зі зміною форми цієї ділянки 12.б., іноді головка здобуває булавоподібної форми або гострокінечної форми, форми гачка з нечіткою, нерівною передньою поверхньою або з остеофітом.

Зміну западини у верхньому відділі помітити важко, і легше побачити зміни в горбку: стирається його задня суглобна площадка; уплощується верхівка, з'являються на ній остеофіти.

При довготривалої дислокації диска, що не вправляється розвиваеться фіброзний анкілоз. Фіброзний анкілоз – утворення фіброзної тканини між суглобової головки та суглобової западини внаслідок деструкції хряща. На рентгенограмах для фіброзного анкілозу характерна відсутність рухів головки суглобового відростка при відкриванні рота, різке звуження суглобової щілини, остеопорозність кісток суглоба .