Скачиваний:
159
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
172.4 Кб
Скачать

5

Показання до проведення вітальної ампутації пульпи Цей метод найбільш ефективний в багатокореневих зубах, де є чітка

межа між кореневою і коронковою пульпою. Він показаний при слідуючих формах пульпіту: травматичному, гострому частковому та загальному, хронічному простому, але при збереженні електрозбудливості пульпи до 40мкА та відсутності загальних захворювань, що сприяють зниженню реактивності організму.

Методика проведення вітальної ампутації (пульпотомії)

В зв'язку із значною больовою чутливістю пульпи обов'язково проводиться знеболення. Для цього методу використовують провідникову чи інтралігаментарну анестезію. Із анестетиків найбільш ефективні: 2% розчин лідокаїну, 3% розчин менівакаїну, 2% розчин полокаїну. Можливо використання загального наркозу при наявності в стоматологічному відділенні лікаря-анестезіолога.

Наступний етап лікування - проведення антисептичної обробки порожнини рота розчином марганцевокислого калію, фурациліном, або іншими антисептиками. Далі приступають до препарування каріозної порожнини. Поступове зняття шару дентину товщиною до 1 мм супроводжується зрошенням каріозної порожнини розчинами антисептиків.

Після розкриття, таким чином, порожнини зуба гострим екскаватором проходимо до устя каналів та зрізаємо коронкову пульпу. Цей етап можна здійснювати і бором, але у цьому випадку пульпі надається більша травма, тому ранева поверхня набуває стану не різаної, а рваної, що уповільнює процес регенерації .

Для зупинення кровотечі, що виникає після пульпотомії використовують 1% розчин перекису водню, амінокапронову кислоту, капрофен, гематастатичну губку. При інтенсивній кровотечі використовують діатермокоагуляцію кульовидним електродом силою току 40-50 мкА на протязі 2-3 секунд.

Порожнина зуба знову зрошуються розчинами антисептиків, сушиться сухою стерильною ватною кулькою і на дно порожнини і устя каналів кладуть лікувальну пасту. При пульпотомії можуть використовуватись кальмецин, окис цинку з евгенолом, "ендометазон", "біокалекс" та інші. Але за даними А.С.Анохіна 1986, використання кальмецину в ряді випадків є безуспішним і він рекомендує використовувати пасту слідуючого складу: лізоцим 0,001г.; масляний розчин вітаміну Н 1 гр.; окисцинку 2 гр., що дає високі позитивні результати.

6

Л.І.Урбанович і О.І.Журочка (1987) використали рідку фракцію лікувальної грязі в склад якої крім мікроелементів входять речовини типу гормонів і одержали позитивні результати.

А.А.Прохончуков і співавтори (1983) рекомендують впливати на пульпу випромінюванням гелій-неонового лазера. В.П.Бережной (1985)

для ампутації

пульпи

використовував

ультразвуковий ріжучий

інструмент, а в якості лікувальної

пасти

композицію

аутогенного

дентинного конгломерату.

 

 

 

 

Після накладання

лікувальної

прокладки зуб

закривають

тимчасовою пломбою із водного дентину, яку замінюють на постійну через 7-10 днів при відсутності скарг. В разі продовження запального процесу тимчасову пломбу видаляють і проводять екстирпацію пульпи.

Деякі автори рекомендують в перше відвідування після накладення лікувальної пасти, водного дентину, ізолюючої прокладки ставити постійну пломбу. Але в разі відновлення болю з'являються труднощі у видаленні постійної пломби для проведення екстирпаційного методу.

Соседние файлы в папке Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів 3 курсу