Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЛОЛОГІЯ ВІДПОВІДІ на шпоры печать по 16стр на лист.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
400.9 Кб
Скачать
  1. Наукові гіпотези щодо походження глаголиці.

На відміну від кирилиці, глаголиця має дуже складне накреслення літер у вигляді кружечків і петелек, з'єднаних між собою, що дуже утруднює оволодіння цією системою слов'янського письма. Азбука глаголиці складається з 39 літер. Більшість вчених гадає, що глаголицю винайшов Кирило для слов'ян Моравії та Паннонії, де разом зі своїм братом Мефодієм він запроваджував церковні відправи слов'янською мовою. Незважаючи на графічну складність літер глаголиці, вона тривалий час вживалася в деяких південнослов'янських країнах.

На початку X ст. болгарський письменник Чорноризець Храбр у своєму творі "Про письмена" зробив першу спробу встановити етапи виникнення і

розвитку слов'янської писемності: поки слов'яни були язичниками, вони не

мали книг, а для лічби та ворожінь користувалися чертами і резами (тобто

зарубками та різними позначками); коли ж вони стали християнами, то крім

свого письма почали користуватися латинськими і грецькими літерами, і

так писали ними довгі роки без упорядкування; потім Бог послав слов'янам

Кирила, який винайшов для них азбуку.

Довгий час вчені гадали, що це була кирилиця, але зараз більшість

дослідників вважають, що Кирило винайшов глаголицю. Вперше цю думку

висловив чеський вчений П. І. Шафарик .

Глаголиця була створена майже в то-жі самий час, що і кирилиця. І

найбільше імовірно, що в основі вже було створене розподіл слов'янської

мови на звуки. Можливими причинами створення глаголиці, чи вірніше двох,

а не однієї абетки було існування двох чи декількох докирилловских

слов'янських абеток. Принаймні про існування докирилловских письмен

говориться в VIII главі "Паннонского житія" Кирила. До створення

кирилівської абетки слов'яни використовували для листа "риси і рези".

Крім того Кирило, ще до створення абетки, знаходили слов'янські

(росіяни) книги і людину, "глаголющего тою беседою", що і навчив його

читати книги. Найбільше імовірно, що ці книги були написані на основі

грецької абетки в застосуванні до слов'янської мови і можливо доповненої

новими буквами необхідними для передачі слов'янської мови і відсутніми в

грецькій абетці. Костянтин (Кирило) же переробив цей матеріал, створив

абетку (кирилицю) перевів ряд книг і активно сприяв освіті.

Іншою можливою причиною створення іншої абетки - глаголиці було

переслідування немецко-католицькими ченцями слов'янських книг, тому що

вони були написані абеткою схожої на грецьку тобто візантійський лист.

Боротьба між західною і східною церквою часто принима жорстокі форми.

Щоб захистити слов'янські книги і могла бути створена глаголиця -

абетка сильно відрізняється від кирилівської і не схожа на грецьку.

Букви глаголиці виглядають більш штучними і не дуже зручні для

написання. Це створює враження, що ця абетка створювалася протягом

короткого проміжку часу і не пройшла обробку часом.

  1. Пам’ятки старослов’янської мови.

СТАРОСЛОВ’ЯНСЬКА МОВА — перша писемно зафіксована слов’ян. літ. мова, створена Кирилом і Мефодієм на базі одного з праслов’ян. діалектів — солунського — для репрезентації слов’ян. мовою богослужб. і каноніч. книг. С. м. близька до праслов’янської мови і зберігає багато архаїзмів, утрачених ін. слов’ян. мовами. Обслуговувала переважно культові потреби. С. м. називають ще староцерковнослов’янською. Особливо чітко їх ототожнення настає в 11 — 12 ст., коли книги, написані цією першою літ. мовою слов’ян, потрапляють спочатку до сх. слов’ян, а від них знову повертаються до південних. Певний час ця мова — тепер уже просто церковнослов’янська — побутувала також у зх. слов’ян, про що свідчать «Київські листки» (10 ст.) і «Фрейзінгенські уривки» (10 — 11 ст.), які зберегли моравізми. В цілому ж С. м. використовувалась як міжнародна, бо, хоч і мала багато рис, спільних для всіх слов’ян. етносів, все ж кожен із цих етносів уже усвідомлював себе як окр. народ.

С. м. представлена в пам’ятках, написаних двома системами письма: кирилицею і глаголицею. Досі немає єдиної думки, яка з цих систем давніша. Ост. часом переважає припущення щодо первісності глаголиці, при створенні якої на творчу фантазію Кирила впливали зразки кількох сх. алфавітів, бо один алфавіт не міг відтворити старослов’ян. фонетику. Перші церк. тексти були написані, очевидно, глаголицею. Старослов’ян. пам’ятки походять з різних слов’ян. земель: «Київські листки» — з Моравії (або Паннонїї), Зографське, Маріїнське, Ассеманійове євангелія, збірник Клоца і «Синайський псалтир» (11 ст.) — охридський (південнослов’янський) звід, Савина книга (кін. 10 — поч. 11 ст.), Супрасльський рукопис (11 ст.), Єнинський апостол (11 ст.) — преславський (східноболгарський) звід.

Кирилиця – писемність, що відома за книжковими пам'ятками XI-XII ст. її азбука складається з 43 літер, у тому числі з 24 грецьких і 19 оригінальних слов'янських. Накреслення літер (графіка) близьке грецькому, візантійському алфавітові. Кирилиця – складна творча переробка грецького алфавіту. До її складу увійшли 19 літер, зовсім не відомих грекам. Кирилиця – цілком оригінальна система слов'янської писемності. Накреслення її літер в подальшому стали графічною основою сучасної української, болгарської, російської, білоруської писемності.

На відміну від кирилиці, глаголиця має дуже складне накреслення літер у вигляді кружечків і петелек, з'єднаних між собою, що дуже утруднює оволодіння цією системою слов'янського письма. Азбука глаголиці складається з 39 літер. Більшість вчених гадає, що глаголицю винайшов Кирило для слов'ян Моравії та Паннонії, де разом зі своїм братом Мефодієм він запроваджував церковні відправи слов'янською мовою. Незважаючи на графічну складність літер глаголиці, вона тривалий час вживалася в деяких південнослов'янських країнах.

На початку X ст. болгарський письменник Чорноризець Храбр у своєму творі «Про письмена» зробив першу спробу встановити етапи виникнення і розвитку слов'янської писемності: поки слов'яни були язичниками, вони не мали книг, а для лічби та ворожінь користувалися чертами і резами (тобто зарубками та різними позначками); коли ж вони стали християнами, то крім свого письма почали користуватися латинськими і грецькими літерами, і так писали ними довгі роки без упорядкування; потім Бог послав слов'янам Кирила, який винайшов для них азбуку 1. Довгий час вчені гадали, що це була кирилиця, але зараз більшість дослідників вважають, що Кирило винайшов глаголицю. Вперше цю думку висловив чеський вчений П.І. Шафарик.

КИРИЛИЧНІ ПАМ’ЯТКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]