Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biznes_ekzamen_sami_otvety.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
74.8 Кб
Скачать

10. Малі,середні та великі підприємництва в Україні. Принципи створення і існування у туристичній галузі

Залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік підприємства можуть бути віднесені до: малих, середніх, великих. Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної 500 000 євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні. Великими підприємствами визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 1 000 (одну тисячу) осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму, еквівалентну 5 000 000 євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

Усі інші підприємства визнаються середніми. Згідно з українським законодавством, підприємницька діяльність може здійснюватись як зі створенням, так і без створення юридичної особи. При цьому в ролі підприємця виступає окремий громадянин або ж об'єднання громадян (організація, підприємство, фірма тощо). Особливості цих форм ведення бізнесу такі. Індивідуальний бізнес - це бізнес, що належить індивідуальному підприємцю, який несе відповідальність за його функціонування. Цей вид туристичного бізнесу найбільш простий з точки зору його організації. Основна його перевага полягає в тому, що власник має повну свободу і контроль над бізнесом, а головний недолік - у тому, що власник несе виключну відповідальність не тільки за свої дії, але й за помилки інших, ризикуючи як активами фірми, так і власним майном. До інших недоліків можна віднести обмеженість капіталу та обмеженість позичкових можливостей.. Для створення організації передусім необхідний початковий капітал, який, як правило, формується із вкладів (часток) власників. Вкладами можуть бути матеріальні та нематеріальні активи, в тому числі й інтелектуальна власність. Відсоток доходів і витрат, який розраховується для кожного учасника окремо, визначається при створенні організації. Іншою базовою характеристикою організації є поняття юридичної відповідальності (юридична особа).

11. Види підприємств в Україні

Залежно від форми власності згідно із ст.63 ГКУ в Україні можуть діяти підприємства таких видів: - приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи); - підприємство, що діє на основі колективної власності; - комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади; - державне підприємство, що діє на основі державної власності; - підприємство засноване на змішаній формі власності (на основі об'єднання майна різних форм власності).

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду в Україні діють такі підприємства: - унітарні; - корпоративні. Залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік підприємства можуть бути віднесені до: - малих; - середніх; - великих.

З урахуванням існування ступеня залежності від іншого підприємства виділяють такі підприємства: - головні; - дочірні. Залежно від галузевої приналежності виділяють: - промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, торговельні, науково-дослідні, лізингові, банківські, страхові, туристичні. Відповідно до правового статусу і форми господарювання розрізняють: - одноосібні, кооперативні, орендні, господарські

Залежно від мети і характеру діяльності підприємства поділяються на: - комерційні підприємства - мають за мету отримання прибутку; - некомерційні - підприємства невиробничої сфери, метою яких не є отримання прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]