Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по Історії України.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
103.97 Кб
Скачать

1.Утворення козацтва. Запорізька Січ.

В середині ХVст. Після того як з’явилось кримське ханство українську землі жили під небезпекою татарсько турецьких наїзників. Татари не могли утримувати себе з примітивного скотарського господарства, тому часто грабували українські землі. З іншого боку зміни в господарстві змушували магнатів удосконалювати процес ведення господарства. У в не заселені степи Дніпра відправлялись сезоні робітники, які теж потерпали від нападів татар. Тому почали будувати укріплення січі за порогами Дніпра. Перша Запорізька Січ виникла в ХVІст. 1522р. на Малій Хортиці (Запоріжжя). Приклав до цього руку Дмитро Вишнивецький Байда. До січі приходив різний люд і дуже швидко вона перетворилась в боєздатну організацію. Козаки називали себе вільними людьми. Запорізька Січ мала демократичну організацію: 1.кошового обирала громада, 2.земля належала козакам, 3.відсутні експлотація. Із 70-х р. Січ залучає заможних козаків до служби (реєстр). Перша Січ буде зруйнована, а друга з’явиться в 1593р. на острові Базавлук. На початку ХVІІст. Козаки активно звільняють бранців з турецької неволі. Найбільш відомим козаком був Петро Кайнишевич Сагайдачний. 1618р. Сагайдачний іде до Москви визвольняти з оточення польського короля. В битві польсько-тупецької війни 1620-1621рр. при Хотині Сагайдачний важко поранений а на початку 1622р. помер. Польська влада не завжди виплачувала козакам належне, не завжди відповідала за свої слова. 1625р. відбулося повстання і реєстр буде звільнено. 1630-1631рр. козак Сулима зруйнував неприступну фортецю лорда. 1637р. нове повстання під керівництвом Павлюка. Наступні роки будуть роками золотим покоєм.

2.3 І 4 універсали ц.Р. Проголошення незалежності унр

III Універсал проголосив утворення Української Народної Республіки (УНР) як автономної державної одиниці Російської республіки з подальшими намірами налагодити федеративні відносини з тими державами, які сформуються на руїнах імперії. 6(19)листопада 1917р. ЦР видає 3 універсал: 1.утворення укр.. народної республіки, але у складі Росії, 2.восьмигодинний робочий день, 3.свобода слова, віросподівання та ін., 4.скасування поміщицького землеволодіння і передача їх земельному комітету. У відповідь представники рад наркому привітавши українців з створенням УНРвисунули такі вимоги: 1.не роззброювати більшовицькі загони в Україні, 2.не пропускати чужі війська через Україну.

9 січня (22 січня за новим стилем) 1918 — проголосив УНР «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу», а виконавчий орган, Генеральний Секретаріат — Радою Народних Міністрів.Умови: 1.УНР проголошується незалежною, вільною суверенною державою українського народу;

2.З усіма сусідніми країнами УНР прагне жити у мирі та злагоді; 3.Влада в Україні належить народу України, від імені якого, допоки не зберуться українські Установчі збори, буде правити ЦР; 4.Піддано жорстокій критиці політику більшовиків, яка веде до громадянської війни; 5.УЦР зобов'язується вести боротьбу проти прибічників більшовиків в Україні; 6.УЦР зобов'язувалась негайно почати мирні переговори з Німеччиною; 7.УЦР планує провести земельну реформу в інтересах селян; 8.Держава має встановити контроль над торгівлею та банками.

Білет 8.