Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по Історії України.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
103.97 Кб
Скачать

2.Криза радянської системи 1964-1984рр.

Восени 1964р. Хрущова було знято з поста першого секретаря партії і країну очолить Леонід Брежнєв. В середині 1960р. буде впроваджено нову економічну реформу «планування та економічного стимулювання» було запропоновано в радянську державну економіку додати елементи ринкової економіки. Від тепер П. мали свої рахунки в банках звідки гроші цілеспрямовано надходили не тільки на оновлення виробництва, а й на культуру, спорт, побут тощо. Тому 8 п’ятирічка 1966-1970рр. і 9 п’ятирічка 1971-1975рр. були найкращими в розвитку радянської системи. Так в Україні з’явиться дефіцит продуктів (одяг, взуття). У тому числі продукти харчування. Остаються укр.. чорноземи (штучно створені водосховища).. під час світової енергетичної кризи, що сталась в 70-х р. радянські чиновники починають розпродаж корисних копалин (нафти та газу), щоб поповнити бюджет країни. В другій половині 70-х р. криза поглиблюється зростають ціни, росте інфляція. Складною залишається ситуація в селі. Робітники колгоспів зазвичай не отримували зарплату, їм давали зерно. Величезна кількість фінансів витрачаються на ВПК (1979р СРСР втручається в справи Афганістану) і розпочнеться нова відтік до війни. Періодично підвищувалися ціни, уряд приймає 1982 продовольчу систему. 1963-1972рр Україной керував Шелестю це були найкращі роки України (працювала економічна реформа).

Білет 17.

1.Слід кочовиків в Україні в і тис. До н.Е.

Бл. 1500 років до н. е. на території України з'явилися кочові племена. Одним з них були кіммерійці (IX—VII ст. до н. е.).

Кіммерійці займали значну територію між Дністром і Доном, а також Кримський півострів де вони мали укріпленні городища. Їхнім основним заняттям були військові походи. Вони одними з перших освоїли технологію виготовлення заліза. Вважається, що кіммерійці є гілкою давньоіранського кочового народу, генетично близького до скіфів.Скіфи, іраномовний народ з Центральної Азії, у VII ст. до н. е. завоювали кіммерійців і витіснили їх з українських степів. У Криму Скіфи мирно асимілювалися з таврами, які жили тут з I тис. н. е. Таври займалися скотарством, землеробством та рибальством. Скіфи утворили централізовану державу і контролювали регіон приблизно до 200 року до н. е. Розрізняють скіфів-землеробів та скіфів-скотарів, з останніх виділяють царських скіфів, які панували над іншими збираючи з інших данину. У IV ст. до н. е. у скіфів утворюється перше державне об'єднання відоме під назвою «царство Атея». Скіфи мали досить тісний зв'язок з грецькими колоніями в Північному Причорномор'

Скіфів підбили групи кочівників, яких називали Сармати у III ст. до н. е. Це був союз споріднених племен, які часто ворогували поміж собою. Значну роль в житті сарматів відігравали жінки. Вони займалися скотарством й торгівлею. Досить довго Сармати воювали з Римом.

2.Процес дестабілізації.

3 березня 1953р. помер Сталін і влада перейшла до рук людини, яка керувала силовими структурами Лаврентія Берія. Але багатьох ця фігура не влаштовувала і тому проти Берія буде знайдено компроміс (це зробить Строкач) який передав його до рук Хрущову. 26 червня Берія буде заарештовано, а 6 грудня розстріляно, разом зі своїми помічниками. Але боротьба за владу ще більше загострилась. Серед трьох представників (Булгакін, Малежов, Хрущов) переможе третій. На 20-му з’їзді партії КНРС, було підбито підсумки повоєнного десятиріччя (лютий 1956р.) і взято нові плани на майбутнє. Хрущов виступив на закритому засіданні з промовою з доповіддю «Про культ особистості та його наслідки». В ній було розкрито зловживання владою Сталіним і Берією протягом десятків років. Наступного дня про виступ Хрущова знала вся Європа. Але в Рад. ЗМІ вона з’явилася лише в 1989р. Це сталось тому що СРСР було закритим суспільством від світу «Залізна завіса». Розпочинається процес дестабілізації: 1.припинилися масові репресії, 2.з в’язниці випущено сотні тисяч в’язнів, 3.радянські республіки отримують більше самостійності.

1954-1955рр. майже 100тис. комсомольців України поїхали на Цилину (було зорано мнл. земель) з метою забезпечення хлібом. В перші роки Цилина давала +40% хліба, життя покращилось. Селяни отримували паспорти, швидко розвивається житлове будівництво і майже 20млн. радянських дітей отримували квартири - хрущовки. Наприкінці 1959р. Сумська обл.. отримала орден Леніна. 1957р. СРСР запустив першого штучного супника Землі. А через 3,5р. Російський космонавт Ю.Гагарін полетів у космос. Але на початку 60-х р. почалась криза. Хліб стає в дефіциті, почалось хвилювання, люди в Новочерноську були розстріляні(1962р.). В 1964 Хрущова скинули з посади.

Білет 18.