Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.З.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
3.71 Mб
Скачать

Ефективність застосування мінеральних добрив

Культури

Середні дози

мінеральних добрив,

кг д.р. на 1 га

Середня прибавка

врожаю від

вказаних норм

добрив, ц з 1 га

Приріст

врожаю на 1

кг NРК, кг

N

Р

К

Пшениця озима Ячмінь ярий

Ячмінь озимий

60

40

35

60

60

40

40

40

40

8,2

6,4

5,3

5,1

4,6

4,6

При застосуванні інтенсивних технологій витрата палива та витрати праці на 1 га підвищуються відповідно на 15-20 і 20-30 %, що пов'язано зі збільшенням числа технологічних операцій на підгодівлі рослин, обробкою посівів засобами захисту рослин проти хвороб, шкідників і бур'янів, а також одержанням додаткового врожаю.

Селекціонери вивели нові інтенсивні сорти сильних пшениць. Потенційна продуктивність таких сортів складає 70-75 ц з 1 га і більше. Вони відрізняються гарною зимостійкістю і відмінними хлібопекарськими якостями.

Необхідно вирощувати 3-4 сорти озимої пшениці, що взаємно доповнюють один одного. З них варто вирощувати сорт зі скороченим вегетаційним періодом, що дозрівав би на 3-4 дні раніше. Сорти повинні мати високу стійкість проти посухи, несприятливих умов зими, добре протистояти бурій іржі, мати високу якість зерна. Таке сполучення сортів дозволить одержати більш високі врожаї і кращу якість.

Якість зерна формується на всіх етапах його виробництва. Якісні характеристики майбутнього врожаю закладаються в сорті. Оцінка його з точки зору якості проводиться по силі борошна. При мінімальній оцінці сили борошна в 280 одиниць альвеографа сорт вважається сильним. Враховуються при цьому й інші якісні показники. Якість зерна багато в чому залежить від часу збирання врожаю, в результаті спізнілого вирощування хлібів, губиться до 80-100 г натуральної маси, 3-5 % клейковини. Цього можна не допустити, якщо створити скоростиглі сорти, регулювати терміни визрівання зернових за допомогою підбора сортів, застосування фосфорних добрив, термінів сівби, норм і способів висіву насіння, глибини їхнього закладення й ін.

Отже, на сучасному етапі розвитку сільського господарства важливими задачами є підвищення врожайності, поліпшення якості, забезпечення більшої стійкості виробництва зерна. Вони вирішуються шляхом подальшої інтенсифікації галузі на основі застосування оптимальних доз добрив, комплексної механізації, поліпшення сортового складу й агротехніки, дотримання технологічної дисципліни.

Для підвищення ефективності виробництва зернових в ТОВ “Агро-Флагман” Єланецького району необхідно обрати перспективні та застосовувати обґрунтовані інтенсивні технології, які передбачають виконання повного комплексу агротехнічних та організаційних заходів, які направлені на одержання сталих врожаїв. Інтенсивні технології базуються на більш повному використанні біокліматичного потенціалу рослин, застосуванні більш врожайних сортів, високоякісного насіння, збалансованого вмісту у ґрунті поживних речовин, інтегрованому захисту рослин від шкідників, хвороб та бур'янів, та в кінцевому результаті на раціонально-обгрунтованої організації збиральних робіт.