Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.З.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
3.71 Mб
Скачать

1.4. Аналіз рівня агротехніки в товаристві

Основний напрямок ТОВ “Агро-Флагман” це виробництво зернових, олійних культур та продуктів тваринництва. Боротьбу за збільшення виробництва с/г культур в товаристві необхідно розпочинати з підвищення загальної культури землеробства, а саме освоєння сівозмін, раціонального використання органічних та мінеральних добрив, поліпшення організації насінництва, застосування ґрунтозахисних систем і прогресивних технологій, суворого дотримання оптимальних строків і високої якості всіх польових робіт.

Слід зазначити, що земельні угіддя ТОВ “Агро-Флагман” розташовані в степній зоні, сильно пересічені долинами та балками. На схилах крутизною більше двох градусів розміщено 67,3 % ріллі. Водній ерозії ґрунту, обумовлені поверхневим стоком талої води весною і зливкових дощів у літку, в тій чи іншій мірі, щорічно піддається близько 600 га або 22,9 % с/г угідь. Враховуючи це, у комплексі заходів по одержанню високих врожаїв надзвичайно велике значення потрібно надавати протиерозійній агротехніці вирощування. Перш за все головну оцінку слід приділяти сівозмінам. Більше 60 % с/г угідь в товаристві підтверджено ще і вітровій ерозії. Тому, ретельну увагу агротехнічна служба товариства повинна приділяти комплексу машин для боротьби з цими явищами. Частку дорідного врожаю при вирощуванні основних сільськогосподарських культур за сучасними технологіями в великій мірі складає своєчасне і якісне проведення основного обробітку ґрунту. При цьому застосовують різноглибинні лущення на засмічених коренепаростковими бур’янами полях, орють у кінці вересня та першій половині жовтня плугами з передплужниками на глибину 28-30 см переважно впоперек схилу і по горизонталях. На змитих ґрунтах застосовується оранка на глибину орного шару з грунтопоглибленням до 30 см. На еродованих ґрунтах впроваджено безполицевий обробіток на зяб. Такий обробіток є винятково ефективним у боротьбі з водною та вітровою ерозією на схилах крутизною п’ять і більше градусів. Для вологонагромадження постійно проводять лункування і переривчасте боронування.

Не менш важливим направленням підвищення врожайності основних сільськогосподарських культур є науково обґрунтована селекція на підставі нових високоврожайних, інтенсивного типу, районованих сортів культур. Крім питань використання високоврожайних сортів, дуже важливе значення має підвищення якості насіння, яке можна отримати спеціальними агротехнічними заходами вирощування, а також цілою системою їх передпосівної обробки. Сьогодні ці питання широко розробляються і впроваджуються у виробництво.

Агротехнічною службою ТОВ “Агро-Флагман” багато уваги приділяється правильному застосуванню органічних і мінеральних добрив. На поля, які до початку оранки підтримують у чистому від бур’янів стані, вносять по 20-30 і більше т напівперепрілого гною на 1 га і до 5 ц мінеральних добрив. На еродованих ґрунтах, які характеризуються зниженим вмістом гумусу, гіршими воднофізичними властивостями і більш низькою родючістю, вносять до 40 т гною на га і вищі на 35-40 % дози азотних та фосфорних складових.

Перед посівами на полях, які засмічені бур’янами застосовують легкі ґрунтові гербіциди такі як, ерадікан та його аналог алірокс до п’яти літрів на 1 га. Для негайної заробки цих гербіцидів використовують парові культиватори КПС- 4. Щоб уникнути пересушення ґрунту цю роботу виконують у комплексі без розриву одночасно з сівбою.

Усі роботи щодо приготування розчинів і техніки внесення гербіцидів проводяться під керівництвом головного агронома товариства. В ТОВ “Агро-Флагман” для кращого використання погодних умов та зменшення напруженості і втрат під час збирання врожаю завжди використовують декілька гібридів різної скоростиглості. Виконуючи необхідні вимоги агротехніки, основою якої є впровадження ґрунтозахисних, енергозберігаючих заходів товариство постійно отримувало сталі врожаї при зменшенні матеріальних, енергетичних, трудових, фінансових ресурсів в розрахунку на одиницю продукції.

Підвищення якості виконання агротехнічних заходів - це мабуть чи не єдиний безвтратний шлях підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Тут дуже важливо оптимально підібрати агрегат, параметри і режими його роботи, обґрунтувати найкращі агротехнічні терміни та інше. При оцінці дії будь-якого агротехнічного прийому, а особливо всієї системи в цілому, необхідно враховувати не лише найближчу, але і найбільш віддалену дію і вплив на підвищення врожайності.

З вищенаведеного можна зробити висновок, що в вирішенні проблеми підвищення врожайності будь-яких сільськогосподарських культур, немає другорядних питань - всі фактори єдиної виробничої системи важливі.