Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак готовий.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
93.21 Кб
Скачать

2.1. Економічна характеристика аграрних підприємств Миколаївської області

Сприятливі умови розташування Миколаївської області зумовили формування на її території потужної багатогалузевої промисловості, розвиненого агропромислового комплексу, розгалуженої транспортної мережі, портового господарства та створення значної виробничої, наукової та соціальної інфраструктури. Економічний потенціал регіону становить 211 потужних та понад 2,3 тис. статистично малих промислових підприємств усіх форм власності, понад 600 сільськогосподарських підприємств та 4,3 тис. фермерських господарств. За обсягами валової доданої вартості на душу населення Миколаївська область за розрахунками посідає 10 місце серед 24 адміністративно-територіальних формувань України. Одні з перших та провідних місць область отримує по виробництву продукції суднобудування, газових турбін, глинозему, електроенергії, соняшнику, зерна тощо.

Сільське господарство - друга за обсягами та перша за зайнятістю трудових ресурсів галузь матеріального виробництва області. Загальна площа сільськогосподарських угідь області перевершує 2,0 млн. га, з яких майже 1,7 млн. га становить рілля ( понад 5% площ України). На одного мешканця припадає понад 1,3 га рілля, або вдвічі більше, ніж у середньому по Україні, а на одного працівника, зайнятого у сільському господарстві майже 11,0 га орної землі. Це один з найвищих показників у країні. Ці особливості, з урахуванням наявності 193 тис га зрошуваних земель, відкривають великі можливості для інвестицій у сільське господарство регіону з метою застосування індустріальних технологій, потужної та високоефективної техніки. Сільськогосподарське виробництво в області здійснюють близько 600 сільськогосподарських підприємств та понад 4,3 тис фермерських господарств.

У 2012 р. у Миколаївській області було зібрано 24651,2 тис. ц зернових і зернобобових культур (у т.ч. пшениці - 10701,3, ячменю - 11879,3 тис. ц.), насіння соняшника - 5531,4 тис. ц., цукрового буряка – 85,4 тис. ц., сої й рапсу – відповідно 140,1 і 625,0 тис.ц. Середня врожайність зернових та зернобобових у 2012 році склала 16,3 ц/га. В останні роки у Миколаївської області збільшується обсяг виробництва в овочівництві. У 2012 році в області було вироблено 3342,2 тис.ц. овочів, що на 21% більше, ніж у попередній рік.

Миколаївська область експортувала зерно в 37 країн світу. Найбільшу частку зерна в середньому за три роки було експортовано в Азію - 59,4% загального обсягу, у тому числі: Саудівську Аравію (20,3%). Експорт в країни Європи склав 22,8%, з них: Іспанія (14,1% ). Експорт в країни Африки склав - 17,5%.

Зернове виробництво було і залишається провідною галуззю сільського господарства Миколаївської області. Для виробництва зернових щороку відводиться понад 60% посівних площ, витрачається основна частина трудових і матеріальних ресурсів. Зерно є основним джерелом доходу для абсолютної більшості сільгоспвиробників, що дозволяє їм в умовах багатогалузевого господарювання і збитковості інших видів сільгосппродукції здійснювати просте або розширене виробництво. Протягом 3-х останніх років у господарствах області основна частина прибутку (до 65%) створювалась лише за рахунок зернових.

В Миколаївській області вирощуються майже всі зернові культури, крім рису. Основними з них є: озима пшениця (до 63%), ячмінь (до 27%) та кукурудза (до 6%). Для зернового господарства Миколаївщини характерні суттєві коливання валового збору, урожайності і посівних площ (табл. 2.1).

Таблиця 2.1