Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еколог право практикум для магисторв.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра трудового, земельного і екологічного права

Актуальні проблеми екологічного права

"Правознавство"

Освітньо-кваліфікаційний рівень "Магістр"

Укладачі:

д.ю.н., проф. Балюк Г.І.,

к.ю.н., доц. Позняк Е.В.,

к.ю.н., доц. Марусенко Р.І.,

ас. Бевз О.В.,

ас. Власенко Ю.Л.,

ас. Євстігнєєв А.С.,

ас. Саркісова Т.Б.,

ас. Шомпол О.А.

Тема 2: Світоглядні та науково-методологічні проблеми формування екологічного права

Задача 1.

Верховна Рада АРК (далі – ВР АРК) звернулась до Конституційного Суду України щодо перевірки відповідності Конституції України положень ст. 143 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) щодо примусового припинення права власності на земельну ділянку у разі її використання не за цільовим призначенням. На думку ВР АРК, зазначена стаття ЗКУ значно обмежує право власності на землю порівняно із положенням Основного закону. Так, всупереч нормі ст. 41 Конституції України, відповідно до якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, ЗКУ значно обмежує можливості землевласника користуватись і розпоряджатись земельною ділянкою, встановлюючи обмеження щодо цільового призначення та фактично запроваджуючи санкцію за порушення вимог щодо такого призначення у вигляді примусового припинення відповідного права. Зазначене, з позицій ВР АРК, не є властивим для цивільно-правового інституту права приватної власності, який передбачає максимальну свободу для власника у виборі напрямів, форм та способів використання своєї власності, і не встановлює ніяких санкцій за відсутності порушення прав третіх осіб, як це має місце у переважній більшості випадків нецільового використання земель.

У процесі підготовки до розгляду справи по суті Конституційний Суд України звернувся за наданням висновку до провідних наукових установ України.

Визначте види правовідносин, які виникли.

Яка галузева належність норм щодо права власності на природні ресурси?

Наведіть характеристику методів екологічного права, які використовуються при правовому регулюванні інституту права власності на природні ресурси.

Надайте оцінку із посиланням на чинне законодавство правовій позиції ВР АРК.

Яким має бути висновок наукових установ?

Обґрунтуйте відповідність Конституції України оскаржуваних положень ст. 143 ЗКУ, які оскаржуються.

Вирішіть справу.

Задача 2.

Асоціація "Полтавський комбікорм" звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Кабінету Міністрів України про визнання недійсною його постанови від 01 березня 1999 № 303 "Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору" в частині встановлення збору за розміщення відходів, адже саме вказаний збір постійно сплачують підприємства – члени Асоціації.

У позові Асоціація просить визнати недійсними всі норми Порядку, які стосуються збору за розміщення відходів. Постановою суду в позові було відмовлено у зв’язку з прийняттям зазначеної постанови в межах повноважень Кабінету Міністрів України, визначених ст. 44 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

Асоціація подала апеляційну скаргу на постанову суду, оскільки вважає, що суди не застосували статей 67, 85, 92 Конституції України, ст. 1 Закону України "Про систему оподаткування" та помилково застосували норми Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", який не є законом про оподаткування. Ставки та механізм справляння збору за забруднення навколишнього природного середовища не встановлено ані законодавством про оподаткування, ані будь-яким іншим законом. До компетенції Кабінету Міністрів України не належить прийняття законів, в тому числі законів про оподаткування, у зв’язку з чим, на думку скаржника, оспорювана постанова № 303 прийнята відповідачем з перевищенням повноважень.

Визначте види правовідносин, які виникли.

Чи вірно застосовані судом норми Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища"?

В якій частині питання обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища повинно регулюватись нормами екологічного права?

Запропонуйте напрямки узгодження норм екологічного та фінансового права у відповідній частині.

Вирішіть справу.

Задача 3.

У зв’язку зі збільшенням кількості порушень санітарного законодавства в осінній період, а саме масовим спалюванням опалого листя і сміття на прибудинкових територіях, у парках, скверах та інших зонах зелених насаджень та на газонах в період з 15 жовтня по 20 листопада в м. Каневі заборонено спалювати листя і побутові відходи. Відповідне рішення прийнято Канівським міськвиконкомом.

Керівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності також доручено тримати на постійному контролі санітарно-екологічний стан власних та прилеглих територій, санітарно-захисних зон та забезпечити своєчасне вивезення відходів на спеціалізоване звалище, не допускати фактів спалювання відходів, організувати проведення суботників із вивезення сміття, залучивши власних працівників, а Канівській міській санепідемстанції з метою виявлення фактів спалювання опалого листя, залишків городньої рослинності та сміття організувати систематичне проведення рейдів та території міста, особливо у вечірній час та вихідні дні.

Вказане рішення Державним підприємством "Канівський водгосп" було оскаржено до суду, оскільки восени прийнято спалювати опале листя, це є нормальним, а виконком міськради не уповноважений приймати рішення з відповідних питань.

Визначте види правовідносин, які виникли.

Чи відповідає вимогам чинного законодавства рішення виконкому міської ради?

Чи доцільним є удосконалення екологічного законодавства в частині уточнення повноважень у відповідній сфері органів місцевого самоврядування?

Яким повинно бути співвідношення конституційного та екологічного законодавства з метою оптимального регулювання повноважень органів місцевого самоврядування?

Вирішити справу.

Задача 4.

Під час розробки та попереднього обговорення у Хмельницькій облдержадміністрації (далі – ОДА) програми економічного та соціального розвитку області заступник голови ОДА запропонував закріпити в програмі пріоритетність економічного розвитку обласного центру та Ярмолинецького, Славутського і Городоцького районів, а саме: запровадити спрощений режим отримання дозволів на використання природних ресурсів та забруднення довкілля і обмежити кількість перевірок дотримання природоохоронного законодавства.

За наслідками обговорення наведена вище пропозиція були схвалена та включена у прийняту ОДА програму. Природоохоронна громадська організація "Зелене Поділля" оскаржило затвердження програми до суду, вважаючи, що вона в запропонованій заступником голови ОДА частині суперечить вимогам чинного екологічного законодавства.

Визначте види правовідносин, які виникли.

Надайте характеристику чинному екологічного законодавству на предмет врахування принципу поєднання економічних та екологічних інтересів та наведіть приклади. Запропонуйте напрями удосконалення законодавства в цій частині.

Надайте характеристику чинному екологічного законодавству на предмет врахування пріоритетності вимог екологічної безпеки і та наведіть приклади. Запропонуйте напрями удосконалення законодавства в цій частині.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішіть справу.

Задача 5.

За ініціативою міністра охорони здоров’я України створено робочу групу у складі працівників апарату міністерства та ряду провідних фахівців санітарно-епідеміологічної служби. Робочою групою було підготовлено Керівні настанови щодо застосування санітарного законодавства, які було затверджено наказом зазначеного міністерства. Настановами визначено основні санітарні вимоги щодо здійснення торгівельної діяльності, розміщення житлових і виробничих споруд, планування і оснащення установ освіти та охорони здоров’я, зафіксовано також обов’язкові вимоги до проектування, будівництва, експлуатації екологічно небезпечних підприємств та здійснення екологічно небезпечних видів діяльності.

Суб’єкти, на яких поширюється дія Настанов, зобов’язані розробити та прийняти локальні Плани дотримання вимог санітарного законодавства, Інструкції щодо порядку дотримання Настанов, відповідні нормативи та норми.

Міністерство юстиції України відмовило у проведенні державної реєстрації Настанов, як таких, що не відповідають вимогам чинного законодавства.

Визначте види правовідносин, які виникли.

Чи відповідають положення Настанов чинному екологічному законодавству?

Як співвідноситься екологічне та санітарне законодавство України?

Чи є, на вашу думку, об’єктивна необхідність у кодифікації санітарного законодавства України? Якщо є, то в яких обсягах і в якій формі?

Чи правомірна відмова Міністерства юстиції України у проведенні державної реєстрації Настанов?

Вирішіть справу.

Задача 6.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області підготувало та передало на затвердження обласній раді Правила проведення перевірок дотримання законодавства щодо охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки в області. При погодженні проекту Правил начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації (далі – Начальник управління) заперечив проти підрозділу, в якому визначено заходи щодо охорони життя і здоров’я людини від негативного впливу стихійних сил природи, вважаючи, що такі заходи повинні здійснюватись на підставі регіональної програми охорони здоров’я населення "Здоров’я Буковини" та санітарно-епідемічного законодавства України.

Незважаючи на позицію санітарного лікаря, Правила були введені в дію рішенням Закарпатської обласної ради. Прокуратура області звернулась до облради з протестом щодо скасування зазначеного рішення в частині, яку заперечував Начальник управління.

Визначте види правовідносин, які виникли.

Чи відповідають положення Програми та її прийняття чинному законодавству?

Проаналізуйте предмет та методи права екологічної безпеки.

Обґрунтуйте галузеву належність норм права екологічної безпеки.

Чи підлягає протест прокуратури задоволенню?

Вирішіть справу.

Задача 7.

ТОВ "Вежа" (далі – ТОВ) здійснює підприємницьку діяльність щодо імпорту на територію України вторинної сировини з країн Близького сходу та Азії з метою її подальшої реалізації українським фізичним та юридичним особам для використання у виробництві.

Головний державний санітарний лікар м. Кіровограда, на території якого функціонує ТОВ, прийняв рішення про заборону його діяльності, оскільки вона суперечить чинному законодавству в частині завезення в Україну відходів.

ТОВ оскаржило вказане рішення до суду, оскільки таке рішення обмежує господарську діяльність ТОВ.

Визначте види правовідносин, які виникли.

В якому обсязі норми господарського права можуть регулювати відносини щодо обмеження, тимчасового зупинення та припинення господарської діяльності, що здійснюється з порушенням екологічних вимог?

Обґрунтуйте галузеву належність норм щодо обмеження, тимчасового зупинення та припинення господарської діяльності, що здійснюється з порушенням екологічних вимог.

Чи підлягає вимога ТОВ щодо скасування рішення санітарного лікаря задоволенню?

Вирішіть справу.