Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еколог право практикум для магисторв.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Тема 20: Актуальні проблеми правового регулювання та забезпечення безпеки населення за надзвичайних екологічних ситуацій

Задача 1.

Вранці 28 липня 2009 р. тисячі мешканців Одеси відчули різкий удушливий запах, який поширювався усім містом. На багаточислені дзвінки, які надходили до МНС, громадянам порадили закрити вікна, це запах сірководню з моря, а аналіз проб повітря показав, що всі показники в межах норми. Не задоволені такою відповіддю та з огляду погіршення стану здоров’я громадянки Валентина П. та Світлана Д., які є сусідками, звернулись до обласного управління охорони навколишнього природного середовища.

В обласному управлінні охорони навколишнього природного середовища їм відповіли, що на даний час по усьому місту проводяться заходи із забору проб повітря, але джерело запаху та характер газу невідомі, але це більш схоже на запах меркаптану. У вересні минулого року одесити вже відчували подібний запах, експерти з управління охорони навколишнього природного середовища вказали, що винуватцем було НПЗ "Лукойл" та зобов’язали підприємство сплатити штраф за викиди в атмосферу. Проте в даній ситуації НПЗ "Лукойл" невинувате, тому що довгий час вже не працює.

Водночас у засоби масовою інформації надійшли дані з Гідрометеослужби про те, що запах пішов зі сторони міської підземної річки-вонючки, яка збирає викиди підґрунтових вод з усієї округи. На думку експертів громадської екологічної організації "Чисте місто", причиною запаху стало скидання у призначену для збирання дощових вод каналізацію декількох тонн відпрацьованої рідини для промивання промислового обладнання. В цій рідині може бути і меркаптан, і багато інших небезпечних речовин. Так як хімічні речовини змішуються з киснем і утворюють небезпечні для здоров’я людини речовини, небезпека для населення при таких скидах досить висока.

Визначити коло суспільних правовідносин, що склались.

Чи виникли, на Ваш погляд, передумови для запровадження у м. Одесі правового режиму надзвичайної екологічної ситуації? Якими повинні бути подальші дії органів державного контролю й нагляду щодо забезпечення екологічної безпеки у цьому місті?

Вирішити справу.

Задача 2.

Із прийняттям Кабінетом Міністрів України розпорядження про здійснення закачки води в кримські наливні водосховища на Комітет водного господарства України, відмовивши при цьому в бюджетних коштах, склалась загрозлива ситуація з водопостачанням на усьому півострові. Майже порожніми виявилися вже на початку літа чотири водосховища, які постачають воду у східну частину півострова та Сімферополь, води може вистачити лише до кінця липня.

Під час прес-конференції представники Кримського республіканського об’єднання виробничих підприємств "Кримводоканал" заявили, що якщо негайно не вжити оперативних заходів, півострову загрожує техногенна катастрофа. Досі майже не працює Північно-Кримський канал, графіки подачі води постійно порушуються через борги за електроенергію, за яку раніше розраховувалась держава. Через непостачання вчасно потоків свіжої води у водоймах почалося її буйне цвітіння на місяць раніше, а щоб застояна і пропечена сонцем вода не загрожувала життю і здоров’ю споживачів, доводиться додавати в неї подвійну дозу коагулянтів й рідкого хлору. Через пришвидшення розмноження водоростей виникла загроза того, що невдовзі воду взагалі не вдасться пропустити через систему очистки, що загрожує обезводненням усього східного узбережжя і Сімферополя та спалахами різних захворювань.

З проханнями про допомогу "Кримводоканал" систематично впродовж півроку звертався до Ради Міністрів АРК та до Держводгоспу України, проте відповіді так і не отримало.

Визначити коло суспільних правовідносин, що склались.

Які заходи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру передбачені в законодавстві України і, зокрема Автономної Республіки Крим з метою їх попередження? Якими повинні бути подальші дії зазначених державних органів?

Запропонуйте організаційно-правовий механізм забезпечення екологічної безпеки населення у цьому регіоні в ситуації, що склалась.

Задача 3.

Ратновський та Старовиженський райони Волинської області постраждали від наслідків буревію. За день там випала місячна норма опадів, у результаті чого ріки вийшли з берегів, були розмиті дороги, підтоплені будинки, загинула худоба, пошкоджено інше майно. Вітер повалив дерева, які обірвали телефоні дроти. Через загрозу обвалу мосту було тимчасово зупинено рух вантажного транспорту. Через підтоплення постраждали 7 тис. сімей з чотирьох сіл, вода залила 5 тис. га сільськогосподарських угідь, було знищено урожай пшениці та картоплі.

Прес-секретар управління МНС в області, коментуючи ситуацію, зазначив, що швидкі потоки, які утворювалися внаслідок опадів, несли з собою і великі колоди дерев, які в підмостових отворах створювали додаткові греблі, дамби, що призвело до підтоплення господарств. Загалом подібні ситуації важко спрогнозувати, але якщо утримувати русла річок, підмостові русла у стані, постійно їх очищувати, то загалом подібних ситуацій можна уникнути.

Голова Волинської обласної адміністрації повідомив, що оскільки коштів у бюджеті немає, то не може йти мова про відшкодування. Крім того, на його думку, наслідки повені не такі вже й серйозні, тому громадяни, хоча і мають майнові втрати, але не можуть бути визнані потерпілими від наслідків стихії. Крім того, на такі випадки необхідно проводити страхування майна.

Визначити правовідносини, що виникають.

Які запобіжні заходи та заходи реагування на надзвичайні екологічних ситуації техногенного і природного характеру передбачені українським законодавством?

Розкрити правовий статус осіб, постраждалих за надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Чи мають право громадяни на відшкодування збитків, завданих їм повінню?

Вирішити справу.

Задача 4.

До санепідемстанції та міліції звернулися мешканці села Цибулеве. У своїх скаргах вони наводили наступні факти: один з фермерів заказав хімічну обробку рапсового поля, проте пілот "промахнувся" та обробив їх село. Після цього люди почали масово скаржитися на погіршення стану здоров'я - запаморочення, нудоту, проблеми з диханням, з'явилися алергічні реакції. Також всі овочі та фрукти на городах селян стали непридатними для вживання.

Фермер не заперечував, що замовляв обробку поля, яке він орендує, проте всю вину поклав на пілота, а того не можуть знайти.

Місцева райдержадміністрація на вимогу селян створила комісію для розслідування, хоча керівництво району не вбачає у тому, що сталося нічого надзвичайного.

Селяни вимагали експертизи препарату, проте в санепідемстанції відповіли, що це неможливо, оскільки не були надані зразки препарату, також не було погоджено проведення авіахімробіт.

З приводу компенсації шкоди громадяни звернулися до суду.

Визначити коло правовідносин.

Чи порушенні екологічні права громадян?

Чи є підстави для запровадження правового режиму надзвичайної екологічної ситуації?

Запропонувати шляхи захисту прав громадян.

Вирішити справу.