Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_1.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
55.46 Кб
Скачать

30.1 Патогенний вплив променевої енергії. Сонячний удар. Поняття про фотосенсибілізацію.

Ушкоджувальний вплив на орг-м виявляють променi видимої частини спектра, iнфрачервоне, ультрафiолетове, рентгенiвське, радiоактивне та лазерне випромінювання. Видиме свiтло, iнфрачервоне та лазерне випромінювання в разі поглинання тканинами спричинюють тепловий ефект, дiють як висока температура i викликають опiки рiзного ступеня (свiтлова енергiя переходить у теплову). Під впливом променистої енергії в можуть виникати ефекти місцевого і загального характеру (прямі сонячні променi спричинюють сонячний удар). Сонячний удар: характерним є розширення судин головного мозку та його оболонок, пiдвищення внутрiшньочерепного тиску, набряк оболонок мозку, виникнення крововиливiв, з’являються збудження, запаморочення, непритомність, судороги, паралiчі. Смерть може настати вiд паралiчу судинорухового або дихального центру.2. . Загальна характеристика порушень травлення.

В основі розвитку недостатності травлення можуть лежати:

І.Аліментарні (харчові) фактори: а)прийом недоброякісного і грубого корму; б)сухоїдіння; в)нерегулярний прийом корму; г)незбалансоване харчування; ІІ.Фізичні фактори.Це іонізуюча радіація, яка уражує епітеліальні клітини травного каналу. ІІІ.Хімічні агенти. ІV.Біологічні фактори: а) бактерії; б) бактеріальні токсини в) віруси г) гельмінти. V.Органічні ураження: а) вроджені аномалії органів травлення; б) післяопераційні стани; в) пухлини травної системи. VІ.Порушення нервової і гуморальної регуляції. Диспептичний синдром містить у собі різні поєднання наступних симптомів:а) анорексія, б) печія,в) відрижка,г) нудота,д) блювота,е ) метеоризм, ж) запори, з) понос. Анорексія – це повна відсутність апетиту при об'єктивній потребі в харчуванні. Печія – це відчуття жару або печії по ходу стравоходу. Її розвиток пов'язаний з подразненням рецепторів стравоходу при закиданні вмісту шлунка в стравохід. Відрижка – це раптове мимовільне виділення в порожнину рота газу із шлунка або стравоходу, іноді з невеликими порціями вмісту шлунка. Нудота – це тяжке відчуття в ділянці грудної порожнини і порожнині рота, нерідко передує блювоті і часто супроводжується загальною слабістю, пітливістю, підвищенням слиновиділення, похолоданням кінцівок, блідістю шкіри, зниженням артеріального тиску, що пов’язано з активацією парасимпатичної нервової системи.

Блювота – умовно-рефлекторний акт, який приводить до виверження вмісту шлунка назовні через рот. Виникає в результаті збудження блювотного центра, який знаходиться в довгастому мозку. Метеоризм – це надлишкове нагромадження газів у травному каналі за рахунок їх підвищеного утворення або недостатнього виведення з кишок. Запори – це уповільнене, затруднене або систематично недостатнє спорожнення кишок. Поноси – це прискорене спорожнення кишок з виділенням розріджених і значних випорожнень.

До порушення акту прийому і подрібнення корму призводять розлад функції м’язів, патологічні зміни слизової оболонки ротової порожнини тощо. Подрібнення корму та зволоження його слиною в ротовій порожнині має велике значення для подальшої його